Judecători și căpetenii să judece cu judecată dreaptă” este tema aleasă în acest an pentru Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor, care se desfășoară anual în întreaga lume creștină de la 18 la 25 ianuarie. La Oradea, inițiativa se bucură în acest an de participarea a nouă (9) comunități creștine, gazde și totodată protagoniste, precum și de o seară ecumenică de rugăciune dedicată exclusiv tinerilor, fapt pentru care Săptămâna mondială de rugăciune pentru unitatea creștinilor se încheie cu două zile mai târziu, pe 27 ianuarie a.c., în Catedrala „Sf. Nicoaleˮ din Oradea. Seara specială dedicată tinerilor este organizată în acest an de Biserica penticostală „Taborˮ, pe 19 ianuarie a.c..

Potrivit unui comunicat primit din partea Biroului Pastoral pentru Adulți și familie al EGCO, programul Săptămânii pentru unitatea creștinilor din 2019 este următorul:

Vineri, 18 ianuarie 2019, ora 18.30 – Sinagoga Comunităţii Evreilor Mesianici, strada Sucevei, nr. 23;
Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, ora 18.30 – Seara Tinerilor la Biserica Tabor, strada Meiului, nr. 4;
Duminică, 20 ianuarie 2019, ora 17.00 – Catedrala Romano-Catolică,  Şirul Canonicilor nr. 4;
Luni, 21 ianuarie 2019, ora 18.00 – Biserica Reformată Olosig, Piaţa Libertăţii, nr. 40;
Marți, 22 ianuarie 2019, ora 18.00 – Biserica Betania, strada Doina, nr.19;
Miercuri, 23 ianuarie 2019, ora 18.00 – Biserica Evanghelică – Lutherană, strada Tudor Vladimirescu, nr. 26;
Joi, 24 ianuarie 2019, ora 18.30 – Biserica Penticostală Tabor, strada Meiului, nr. 4;
Vineri, 25 ianuarie 2019, ora 18.00 – Biserica Unitariană, strada Nicolae Jiga, nr. 72;
Sâmbătă, 26 ianuarie 2019, ora 17.00 – Biserica  Ortodoxă cu Lună, strada Traian Moşoiu, nr. 2;
Duminică, 27 ianuarie 2019, ora 18.00 – Catedrala  Greco-Catolică ,,Sfântul Nicolae”, strada Iuliu Maniu, nr.1.

Tema și textele Săptămânii de rugăciune din acest an, inspirate din Cartea Deutoronomului (16, 11-20), au fost alese și pregătite de un grup de reprezentanți ai diferitelor comunități creștine din Indonezia, ulterior fiind publicate în comun de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creştinilor şi Comisia „Credinţă şi Constituţie” a Consiliului Ecumenic al Bisericilor.

Potrivit doamnei Laura Ologu, din partea Departamentului pentru Pastorația Adulților și Familiilor al EGCO, la ediția din acest an a Săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor de la Oradea, se va pune în aplicare o propunere venită din partea Bisericii Romano-Catolice locale. Astfel, „în locul mesajelor adresate de fiecare reprezentant al cultelor, în fiecare locație gazdă, să fie doar o predică de bază, amplă, să fie una singură, rostită în fiecare locație de reprezentantul unui alt cult, prin tragere la sorțiˮ. În acest sens, reprezentantul Bisericii Greco-Catolice va predica în Biserica Romano-Catolică, reprezentantul romano-catolic în Biserica Reformată, iar reprezentantul Evreilor Mesianici va ține un cuvânt de învățătură în Biserica Luterană din Oradea. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe va predica în lăcașul de cult greco-catolic, trimisul Bisericii Unitariene va ține un cuvânt de învățătură în Comunitatea Evreilor Mesianici, în timp ce: reprezentantul luteran predică în Biserica Penticostală „Taborˮ, cel reformat predică în Biserica „Betaniaˮ, reprezentantul penticostal predică în Biserica Unitariană.

Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor 2019 invită participanții la unitate, rugăciune comunitară și totodată la caritate. Potrivit aceleiași surse, „reprezentații bisericilor și comunităților creștine din Oradea au considerat că este necesar să se treacă de la vorbe la fapte, făcându-se pași concreți în colaborarea fraternă din teritoriu. Astfel, pentru al treilea an consecutiv, pe întreg parcursul inițiativei se desfășoară o colectă care, prin tragere la sorți, este coordonată în acest an de Comunitatea Evreilor Mesianici din Oradea. Beneficiarii colectei vor fi copiii Centrului de Plasament, nr 2, din Oradea (str. Feldioarei, nr 13)ˮ.

Potrivit Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, Săptămâna de rugăciune pentru unitatea creștinilor este o inițiativă cu o puternică valență simbolică, fiind propusă de părintele Paul Wattson, în 1908, pentru a se desfășura între sărbătoarea „Catedrei Sf. Petruˮ și cea a „Convertirii Sf. Pavelˮ din calendarul latin, dorindu-se astfel să invite oamenii de bunăvoire din lumea întreagă la convertire, credință și unitate. La aceasta, sunteți așteptați cu drag!