Vocea TA contează! – este certitudinea de la care a luat ființă un atelier creativ realizat de Acțiunea Catolică din România cu scopul de a-i ajuta pe tineri (și nu numai) să înțeleagă mai bine parcursul propus de Papa Francisc „Pentru o Biserică Sinodală: comuniune, participare și misiune” (Sinod 2021-2023).

În cadrul exercițiilor spirituale pentru Postul Mare a tinerilor ASTRU Oradea desfășurate în 2-3 aprilie 2022 la parohia greco-catolică din Băile „1 Mai”, cu susținerea și prezența reprezentanților Biroului Pastoral al EGCO, acest instrument a fost folosit pentru prima oară și în Eparhia de Oradea. Coordonat de Codruța Fernea, președintele Acțiunii Catolice din România (ACRO), și Cristina Șona, secretar general ACRO, prin «Vocea ta contează» tinerii au fost invitați să fie în mod direct parte din procesul sinodal al Bisericii. Au aflat astfel mai multe despre inițiativa Papei Francisc de a implica întreaga comunitate catolică, și nu numai, în a fi parte activă a pregătirii următorului Sinod General al Episcopilor care va  avea loc în 2023, în Vatican. Despre desfășurarea inițiativei cu tinerii ASTRU Oradea, a vorbit chiar realizatoarea lui:

„Atelierul a constat în trei activități, fiecare dintre acestea având ca finalitate ascultarea tinerilor. În prima etapă tinerii au avut ocazia să își exprime individual punctul de vedere despre teme precum ‘a asculta și a vorbi deschis în Biserică’, ‘a celebra viața și credința’, ‘a participa și a fi responabil în Biserică’,‘dialogul în Biserică și cu societatea’ precum și ‘a discerne și a decide’. Apoi, în grupuri, tinerii și-au împărtășit părerile și au avut ocazia să se asculte reciproc.

Partea centrală a activității a fost construită pe o metodă non-formală participativă – continuă Codruța Fernea. Tinerii au fost împărțiți în grupuri mici, pe vârste apropiate. Fiecare grup a primit un set de carduri hexagonale colorate pe care erau cuvinte cheie și întrebări referitoare la temele de mai sus. Fiecare tânăr a fost invitat să își aleagă un card inițial, bazat pe discuția anterioară. În cadrul fiecărui grup, aceste carduri au fost punctele de pornire a unei discuții care i-a captivat pe tineri, timpul pus la dispoziție de organizatori fiind insuficient. La final, fiecare grup a avut ocazia să asculte un scurt rezumat de la discuțiile celorlalte grupuri observând că, deși au folosit aceași metodă și aceleași carduri inițiale, discuțiile au explorat în mod foarte diferit temele propuse.

Activitatea s-a încheiat într-un mod inedit. Fiecare participant a fost invitat să reflecteze la discuțiile purtate anterior și să exprime în scris, prin forma unui mesaj Whatsapp către Papa Francisc, un gând/idee despre modul în care văd Biserica de mâine și cum punem parcurge acest drum împreună.”

Împărtășind emoția pe care o simte de fiecare dată când se află împreună cu ASTRU Oradea, președinta Acțiunii Catolice din România a reiterat la Liturghia Arhierească de încheiere a exercițiilor spirituale din parohia greco-catolică Haieu-Băile „1 Mai”, pe 3 aprilie a.c., un fragment din ultimul mesaj adresat de Papa Francisc Acțiunii Catolice, pe 21 noiembrie 2021:

„Acțiunea Catolică își are originea chiar în sânul Bisericii Catolice. Nu are nici un fondator, nici o carismă particulară. Obiectivul său este același cu al Bisericii însăși, evanghelizarea. Nu își asumă ca fiind propriu un domeniu sau altul de apostolat particular, ci obiectivul Bisericii, vestirea Evangheliei tuturor oamenilor și în toate mediile. Astfel, carisma specifică este să nu aibă nimic propriu, ci să ofere disponibilitate tuturor nevoilor Bisericii în orice loc”. Ceea ce se dorește cu fiecare astfel de inițiativă adusă la nivel local.

Participanților la exercițiile spirituale ASTRU Oradea le-a fost transmis și un mesaj video din partea pr. Felix Roca, asistent spiritual al Acțiunii Catolice din România și responsabil al Oficiului Național pentru Pastorația Tineretului.

ASTRU Oradea (Asociația Tineretului Român Unit a fost constituit în anul 1929 de Fericitul  Episcop Martir Valeriu Traian Frenţiu, episcop de Oradea, pentru a cultiva valorile creștine, ecumenismul și a contribui la formarea intelectuală, morală și spirituală a tinerilor. În prezent, ASTRU Oradea este una dintre asociațiile eparhiale care își desfășoară activitatea sub egida Federației Acțiunii Catolice din România.

M. Caba