Copiii clasei a IV-a A, avându-le aproape de ei pe doamnele lor  învăţătoare Nicoleta Popa şi Flavia Filimon, au participat duminică, 19 decembrie 2021, la un eveniment marcant şi de neuitat din viaţa lor, Prima Împărtăşanie Solemnă, îmbrăcaţi frumos, de sărbătoare. Au venit însoţiţi de cei dragi din familiile lor, de la fraţi mai mici la bunici, fiecare dintre cei prezenţi trăind la intensitate maximă momentele din cadrul Sfintei Liturghii.

S-au bucurat de prezenţa doamnelor director Antonia Nica şi Rodica Mureşan, preoţi din cadrul Parohiei Greco-Catolice Sfântul Nicolae, Oradea.

O prezenţă nelipsită din mijlocul copiilor este Preasfinţia sa, episcop Virgil Bercea. În cadrul Liturghiei a vorbit despre importanţa momentului la care eram părtaşi, iar cuvintele Preasfiţiei sale au fost emoţionante, profunde şi pline de învăţătură. De data aceasta, văzându-le pe fete îmbrăcate în frumoasele robe  albe, a făcut trimitere la tabloul de început al lui Pablo Picasso, intitulat Prima Împărtăşanie  în care celebrul pictor o prezintă pe sora sa Lola, îmbrăcată în alb, în faţa altarului, iar în spate părinţii care o privesc cu multă încredere. ,,Albul simbolizează puritatea sufletului şi ceea ce trebuie să simbolizeze pentru fiecare dintre noi, apropierea de alb să fie de un alb aşa cum sunt copiii”, l-am citat  pe Preasfinţia sa. De asemenea, le-a spus copiilor că marele Napoleon Bonaparte, când a fost întrebat în insula Elba care a fost cel mai important moment din viaţa lui  a răspuns ,,Prima  Împărtăşanie”.

Pe parcursul celor trei luni de pregătire pentru cele două evenimente importante, Prima Sfântă Spovadă şi Împărtăşanie Solemnă, copiii au fost foarte implicaţi şi curioşi pentru a afla cât mai multe de la preoţii spirituali Traian Dobrată, preot paroh Ovidiu Duma şi profesor de religie,  sora Ana, care au ştiut, prin har divin, să transmită cuvântul lui Dumnezeu, pe înţelesul copiilor.

Nu întâmplător, acest eveniment a fost ales pentru a avea loc cu câteva zile înainte de marea sărbătoare a creştinătăţii, Naşterea Mântuitorului Isus Hristos, vorba unuia dintre copii ,,Regele lumii”, când suntem cu inimile deschise, iar ,,El vine pentru fiecare în parte ca să-l primim cu dragoste în sufletul nostru, să ne dea speranţa, iar noi la rândul nostru să dăruim dragoste”, după cum spunea Preasfințitul Virgil.

Le mulţumim tuturor celor prezenţi şi dorim ca bunul Dumnezeu şi Isus Hristos, Fiul Său, să ne dea tuturor sărbători binecuvântate!

,,Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii”.

           In 13.35

Prof. Nicoleta Popa