Oraşul de pe malul Crişului Repede s-a îmbogăţit în acest an cu o nouă Biserică Greco-Catolică, având hramul Sfântului Dumitru, izvorâtorul de mir. Frumoasă, caldă, primitoare, luminoasă, aceasta a prins contur pe parcursul câtorva ani prin susţinerea permanentă şi încurajatoare a Preasfinţitului Virgil Bercea, acela care a identificat şi a accesat toate soluţiile posibile, de natură a contribui la punerea în practică a speranțelor ,,orădenilor de pe deal”, în frunte cu părintele Ernest Horvath,  ce-i păstorește de unsprezece ani. Astfel, cu sprijinul Arhiepiscopului de Udine Andrea Bruno Mazzocato, al Organizațiilor Catolice Renovabis și Kirche in Not, beneficiind inclusiv de contribuții de la episcopie dar și de la enoriași,  visul a devenit realitate.

Noua biserică a fost sfințită în data de 7 septembrie 2019, în prezența Nunțiului Apostolic, Arhiepiscop Miguel Maury Buendia alături de Preasfințitul Virgil Bercea, Părintele Vicar General Mihai Vătămănelu, Părintele Vicar cu Preoții Antoniu Chifor, Părintele Protopop de Oradea Gavril Buboi, Părintele Rector Anton Cioba, Părintele Eduard Roman, administratorul Seminarului Teologic,   Părintele Sorin Crăciun, Părintele Fernando Duarte Barros Reis, secretarul Nunțiaturii Apostolice și nu  în ultimul rând Părintele Paroh Ernest Horvath.

Cu ocazia hramului, Părintele Paroh a organizat cu sprijinul Părintelui Protopop Gavril Buboi un program de trei zile de pregătire spirituală asemeni  Misiunilor  Populare de odinioară, menite să ajute enoriașii să-și pună întrebări, să aprofundeze viața lor spirituală.

Astfel, vineri 25 octombrie 2019 a fost celebrată Sfânta Liturghie de la ora 18.00. După Liturghie cei prezenți s-au rugat în fața Preasfântului Sacrament al Euharistiei într-o oră de Adorație condusă de Părintele Paroh Ernest Horvath, apoi cuvântul de învățătură a fost ținut de Părintele Protopop  în baza textului evanghelic de la Luca  11,14-26. Părintele  a vorbit și despre importanța Misiunilor Populare cu atât mai mult cu cât luna octombrie este o lună dedicată Misiunilor. Pentru a putea face o analiză şi o creştere eficientă a vieții noastre spirituale este important să identificăm piedicile generale sau individuale, interioare sau exterioare care ne obstrucţionează; între cele exterioare, nu putem ignora acţiunile Celui Rău în lume. Esențială este determinarea noastră de a evolua mereu, puțin câte puțin, dar vizibil din punct de vedere spiritual.

Sâmbătă 26 octombrie 2019, Sărbătoarea Sfântului Dumitru a început prin săvârșirea Sfintei Liturghii de la ora 10 la care au concelebrat Părintele Protopop Gavril Buboi, Părintele Profesor dr. Alexandru  Buzalic și Părintele Paroh. Predica Părintelui Profesor a fost axată pe martiriul Sfântului Dumitru în corelație cu martiriul Fericiților noștri Episcopi.

Sâmbătă seară de la ora 18.00  Misiunea Populară a continuat cu slujba Vecerniei celebrată de către Părintele Profesor dr. Horea Ovidiu Pop, care la sfârșitul acesteia a ținut un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a prezentat într-o altă manieră contextul istoric al martiriului Sfântului Dumitru.

Duminică 27 octombrie 2019 s-a celebrat Sfânta Liturghie de către Părintele Vicar General Mihai Vătămănelu și concelebrată de către Părintele Protopop Gavril Buboi, Părintele Ioan Cadar și Părintele Paroh Ernest Horvath. Părintele Protopop a ținut cuvântul de învățătură axat pe Evanghelia zilei – Învierea fiicei lui Iair şi integrarea acestei pericope în tema misiunilor: creşterea spirituală.  Părintele a subliniat răbdarea lui Iair, care deşi era disperat din cauza situaţiei fiicei sale, a dobândit darul răbdării în momentele în care Isus era chemat în ajutor de multe alte persoane din mulţime. La fel şi noi suntem chemaţi ca în momentele de încercare să avem capacitatea de a voi o creştere spirituală, de a nu abandona, de a nu critica, de a nu căuta vinovaţi. Dincolo de o „luare la cunoştinţă” despre minunile pe care Mântuitorul le săvârşeşte, suntem încurajaţi să ne străduim să pătrundem sensul profund al acestora şi astfel creştem spiritual. Pentru Iair de exemplu, episodul vindecării femeii bolnave reprezintă un moment al credinţei care se maturizează în încercări.

De remarcat este şi atitudinea rudelor lui Iair, care râzând  la vorbele Mântuitorului  „n-a murit, ci doarme”,   luând practic în râs cele sfinte, capacitatea lui Isus de-a mai face ceva, în esenţă  contestă puterea lui Dumnezeu ca stăpân al morţii şi al vieţii, aidoma multor creştini din ziua de astăzi, care atunci când se bucură de tinereţe, sănătate sau putere,  au tendinţa să desconsidere darurile lui Dumnezeu.

În cadrul predicii, părintele a explicat cu  multe exemple distincția clară între suflet și  spirit, învățându-i pe enoriași cum să facă pași la modul concret în creșterea spirituală, acțiune care nu poate avea loc fără binecuvântarea și susținerea Spiritului Sfânt. ,,Pecetea Darului Sfântului Spirit – forma sacramentală a conferirii Tainei Mirului – este o pregustare a Împărăției Cerului, o bucurie a cerului coborâtă peste noi”.

Părintele Protopop, în încheierea cuvântului de învăţătură, i-a îndemnat şi încurajat pe cei prezenţi să nu neglijeze studiul Sfintei Scripturi, încât să se poată familiariza pentru început cu principalele capitole ale acesteia, dobândind o imagine de ansamblu.

În încheiere, părintele paroh Ernest Horvath a mulţumit tuturor pentru momentele de rugăciune şi meditaţie petrecute împreună şi i-a invitat pe cei prezenţi, preoţi şi credincioşi, la un  moment de comuniune şi socializare într-o agapă frăţească, încât să poată degusta apetisantele bunătăţi pregătite, ca de fiecare dată, cu mult drag, generozitate  şi ospitalitate de către familiile gazdă, bucurându-se împreună de darurile pe care Domnul le-a dat.

                                                                           Laura Ologu

                                                                                                               Biroul Pastoral