În cadrul dezbaterii live de luni, 20 decembrie, jurnalistul Octavian Haragoş i-a avut ca invitaţi pe P.S. Virgil Bercea – episcop greco-catolic de Oradea, P.S. László Böcskei – episcopul romano-catolic de Oradea, Radu Valer Rus – părinte vicar al Episcopiei Române Ortodoxe a Oradiei, pastorul Liviu Apolzan – preşedinte al Comunităţii Penticostale Regionale Oradea şi prof. univ. dr. Paul Negruţ – rectorul Universităţii Emanuel din Oradea, toţi invitaţii fiind vaccinaţi.

A fost cea de-a patra dezbatere organizată din iniţiativa Primăriei Oradea, în cadrul campaniei de informare „COVID-19: Realitatea dozată fără prejudecăţi”.

„Credinţa nu e împotriva vaccinului”

Jurnalistul Octavian Haragoş i-a provocat pe prelaţi: „Dacă vaccinul e împotriva credinţei?”.

„Credinţa nu e împotriva vaccinării. Dacă biserica nu se poate implica într-o campanie de vaccinare, pentru că nu este o instituţie medicală,  ea poate susţine demersul de informare, lucru pe care şi l-a făcut. Astfel, Biserica Ortodoxă a  salutat apariţia vaccinului şi i-a îndemnat pe oameni să se informeze din surse oficiale, să se consulte cu medicii de famile şi să se vaccineze în cunoştiinţă de cauză. Spiritualitatea ortodoxă vorbeşte despre discernământ ca fiind una dintre cele mai mari virtuţi”, a răspuns părintele vicar ortodox Radu Valer Rus.

„Ştiinţa reprezintă inteligenţa umană, iar aceasta este o scânteie din înţelepciunea divină”, este convins P.S. Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. Înaltul prelat greco-catolic a vorbit despre propria sa experienţă cu boala, subliniind cât de mult l-au ajutat medicii: „Am avut experienţa spitalului. Când eşti pe patul de spital şi aştepţi dimineaţa să vină medicul, ajungi să îl vezi ca pe un înger păzitor. De fapt, medicii şi asistentele sunt mâinile lungi ale lui Dumnezeu. Dacă aşa vedem lucrurile, vom înţelege şi vaccinul. Înţelepciunea lui Dumnezeu ajunge la noi prin cei care ne tratează„.

Vâzând în această perioadă ruptura care a apărut în comunitate, între vaccinaţi şi nevaccinaţi, P.S. László Böcskei a spus că Sfântul Scaun i-a informat pe toţi credincioşii că vaccinul nu este respins de biserică. „Credincioşii trebuie să ştie că nu este un păcat să mergi să te vaccinezi. Dimpotrivă, este de datoria unui creştin să aibă o atitudine responsabilă faţă de propria sănătate. Dumnezeu îţi dă paltonul, dar tu trebuie să îl îmbraci. Este o datorie de creştin să am o abordare responsabilă a problematicii„, a spus episcopul romano-catolic.

Pastorul Liviu Apolzan – lider al comunităţii penticostale – s-a referit la cauzele suspiciunilor care au apărut în societate vizavi de vaccin, spunând că oamenii au citit şi ascultat păreri pro şi contra vaccin, venite inclusiv de la unii medici, fapt dublat de relaxarea măsurilor sanitare din vara acestui an, ce i-au indus pe mulţi în eroare. „Vaccinul nu are de-a face cu credinţa. Noi îndemnăm oamenii să se ducă la medic. Biblia ne spune că toate lucrurile imposibile sunt ale lui Dumnezeu, iar cele posibile ale omului. Cei care cred că vaccinul te împedică să ajungi în cer spun o prostie”, a afirmat pastorul Apolzan.

Nici prof. univ. dr. Paul Negruţ nu s-a arătat de acord cu teologizarea vaccinului: „Responsabilitatea noastră este să ne asigurăm că enoriaşii noştri au o teologie corectă. Când vorbim de harul divin, trebuie să ne gândim şi că Dumnezeu a aşezat în noi un sistem imunitar extraordinar. Dar, tot Biblia ne spune că cei bolnavi au trebuinţă de doctori. Prin urmare, a despărţi harul divin de medicină e greşit„.

Implicarea bisericii

Părintele vicar Radu Valer Rus a subliniat că biserica este în primul rând o comunitate de credinţă, de dragoste şi de speranţă. „Desigur că dincolo de a fi suflet, omul este şi trup. Până la urmă, trupul este resortul prin care sufletul se manifestă. Şi pentru ca el să se poată manifesta are nevoie de un trup sănătos. În acest context, biserica este cea care poate face un apel la responsabilitatea fiecărei persoane pentru sănătatea sufletului şi a trupului. În afara acestei complementarităţi omul nu poate avea o stare de bine”, a precizat părintele vicar Rus.

Episcopul greco-catolic Bercea a întărit cele spuse de părintele vicar ortodox Radu Rus, spunând că biserca este cea chemată să se ocupe de sufletele oamenilor.

„Nu am făcut campanie de vaccinare, dar am îndemnat preoţii şi credincioşii ca în baza responsabilităţii faţă de ei înşişi să asculte sfaturile medicilor. Papa Francisc nu a făcut campanie de vaccinare, dar când a avut ocazia s-a vaccinat. Eu am urmat modelul acestuia. Medicii sunt cei care ne-au scos din boală, iar când a apărut vaccinul nu am ezitat să îl fac„, a spus P.S. Virgil Bercea.

Episcopul romano-catolic P.S. László Böcskei a evidenţiat importanţa responsabilităţii omului atât faţă de propria sănătate, cât şi faţă de sănătatea celor din jur. Referindu-se la măsurile adoptate de autorităţi pentru a împiedica răspândirea virusului, P.S. Böcskei a arătat că asemenea măsuri au fost luate şi în secolele trecute. „În Capela Episcopală avem o icoană lui Carol Borromeu, arhiepiscopul de Milano, cel care a gestionat epidemia de ciumă din 1576. Toate măsurile, restricţiile pe care le vedem aplicate azi, au fost aplicate şi în Milano, în secolul XVI. Inclusiv ceea ce noi numim azi certificatul verde. Aşadar, şi atunci erau măsuri, dar trebuie o coerenţă”, a relatat episcopul romano-catolic, dorind să arate că ceea ce trăim azi nu este, în niciun caz, o premieră absolută, privind la scară istorică.

Toţi liderii comunităţilor religioase invitaţi în platou au afirmat că bisericile pe care le reprezintă nu s-a poziţionat niciodată împotriva vaccinării, cerând mereu enoriaşilor respectarea măsurilor de siguranţă sanitară.

„Noi suntem cei care ne rugăm pentru cei bolnavi. Unii s-au vindecat, unii s-au dus în veşnicie. Noi predicăm Evanghelia şi celor vaccinaţi, şi celor nevaccinaţi, pentru că biserica nu are voie să creeze dezbinare, ea trebuie să rămînă unită„, a precizat pastorul penticostal Liviu Apolzan.

Biserica este deschisă tuturor, este mesajul cultelor religioase. „Unii oameni au ajuns la concluzia că vor să se vaccineze, alţii au o poziţie antivaccinistă. Pe acest fond de radicalizare care a aparut în societate, biserica trebuie să rămână un factor de coeziune„, a spus rectorul baptist Paul Negruţ.

Până unde merge libertatea?

„Libertatea este darul cel mai de preţ primit de om, atunci când a fost chemat la existenţă, iar Dumnezeu nu forţează niciodată liberul arbitru. Tot ce ni se întâmplă în acestă viaţă are legătură cu mântuirea noastră, acesta este scopul final al vieţii noastre pe pâmânt. Tot un dar este sănătatea noastră sufetească şi cea trupească, la care trebuie să veghem şi de care trebuie să ne îngrijim. Prin urmare, colaborarea dintre medicină şi biserică trebuie să fie una firească, pentru că şi una, şi alta slujesc vieţii. Libertatea mea merge până acolo unde atinge libertatea celuilalt. Prin urmare, decizia unui om de a se vaccina trebuie privită şi prin prisma aceasta. Pentru că ar fi greşit să vezi liberul arbitru privindu-te doar pe tine”, a încheiat părintele vicar Rus.

https://www.facebook.com/PrimariaOradea/videos/2921699208120944/

Sursa: ebihoreanul.ro