Într-o atmosferă de mare sărbătoare pentru comunitatea din Bocșa, jud. Sălaj, sfârșitul de săptămână trecut, a fost dedicat aniversării a 80 de ani de la sfințirea Bisericii „Sf. Maria și Dreptul Simeon” din această localitate.
Sâmbătă, 21 octombrie, a avut loc evenimentul central al aniversării, cu prezența a doi ierarhi greco-catolici, PSS Virgil Bercea, episcop de Oradea și PSS Claudiu Pop, episcop de Cluj-Gherla, urmașii celor doi episcopi care au consacrat acest lăcaș de cult: Fericitul Valeriu Traian Frențiu, care a pus piatra de temelie, și Fericitul Iuliu Hossu, cel care a sfințit biserica la finalul construcției, în 1943, o perioadă în care ierarhul de atunci al Eparhiei de Oradea Mare, Preasfinția Sa Valeriu Traian Frențiu, se afla în exil în urma Dictatului de la Viena. Cei doi episcopi au fost primiți în fața bisericii de pr. Protopop de Zalău, Valer Părău, împreună cu pr. Paroh Orest Nichita, care împreună cu un grup de copii îmbrăcați în costume populare, i-au întâmpinat pe oaspeții de onoare cu Sf. Cruce și Sf. Evanghelie, împreună cu un colac tradițional și buchete de flori.
La Sf. Liturghie arhierească, cei doi Episcopi, însoțiți de peste 30 de preoți și de ministranți. au intrat în biserică printr-o frumoasă procesiune, timp în care corul Bisericii Sf. Familie din Zalău, interpreta cântecul „Creștin sunt din leagăn”, imn al rezistenței greco-catolice în timpul persecuției.
În cuvântul de învățătură de la liturghie, PSS Virgil Bercea a vorbit despre patru cuvinte: despre iubire și umilință, despre puterea cuvântului și despre credință, dezvoltându-le într-o meditație axată pe evanghelia zilei. PS Virgil a adus în atenție figura lui Simion Bărnuțiu, simbolul Bocșei și mai apoi pe cea a episcopilor noștri martiri și a înaintașilor noștri marcanți, invitând mai apoi auditoriul ca să le urmeze exemplul lor de viață.
La finalul liturghiei, PS Claudiu a adresat și el câteva cuvinte de mulțumire, îndemnând pe cei prezenți să fie mulțumitori și să trăiască iubirea frățească, mai ales în contextul împrejurărilor și a timpurilor pe care le trăim. Mai apoi, PS Virgil a sfințit câteva icoane, realizate special pentru acest eveniment de către d-na Ana Pop din Surduc, icoane care îi reprezintă pe episcopii noștri martiri și de la a căror arestare se împlinesc în aceste zile 75 de ani.
Programul a continuat cu câteva alocuțiuni, care au marcat aparte aniversarea celor 80 de ani de existență a Bisericii. Primul vorbitor a fost d-nul dr. Marin Pop, de la Muzeul de Istorie și Artă Zalău, care a vorbit despre felul în care s-a realizat construcția Bisericii din Bocșa, după care pr. Protopop Valer Părău ne-a adus în atenție figura fostului vicar foraneu al Silvaniei, Alimpiu Barbulovici (înmormântat alături de Simion Bărnuțiu în cripta bisericii din Bocșa), ca personalitate în slujba poporului. Mergând pe firul istoriei și rămânând la familia Barbulovici, a urmat la microfon, d-nul Sever Alimpiu Rusu, strănepotul lui Alimpiu Barbulovici și nepotul celui care a fost parohul Bocșei timp de trei decenii, Simion Barbulovici. Acesta a adus în atenție amintirile personale, legate în special de bunicul său Simeon Barbulovici, cel care și păstorea comunitatea în perioada sfințirii Bisericii.
În continuare, pr. Ciprian Robotin, de la Zalău, a vorbit despre contextul și urmările ruperii relațiilor diplomatice a României cu Vaticanul, în anul de tristă amintire pentru biserica noastră, 1948, iar mai apoi, d-nul Radu Filip, fiul părintelui Ioan Filip (cel care a slujit 20 ani ca paroh la Bocșa) ne-a vorbit despre amintirile sale de familie, despre părintele Simion Barbulovici și greutatea vremurilor ce au urmat interzicerii Bisericii Greco catolice.
După alocuțiunile propuse de organizatori, au urmat mesajele de salut ale oficialităților prezente: președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, primarul comunei Bocșa, Istvan Demyen, subprefectul județului Sălaj, Forin Florian, care și-au manifestat cu toții mulțumirea de a fi prezenți la acest eveniment deosebit al Bisericii din Bocșa, eveniment care a fost și transmis în direct de postul Radio Maria.
În contextul evenimentului sărbătorii parohiei, PSS Virgil a anunțat și numirea unui nou administrator parohial la Bocșa, în persoana părintelui Florian Gui, iar părintele Orest Nichita, cel care în ultimii cinci ani a păstorit comunitățile greco-catolice din Bocșa și Bobota, va rămâne să se ocupe de acum exclusiv de parohia din Bobota și de construirea noii biserici din această localitate.
Mulțumim Domnului pentru vremea frumoasă de sâmbătă și pentru prezența a numeroși credincioși veniți mai de aproape sau mai de departe, pentru comuniunea frățească împărtășită de participanții la eveniment.
Duminică 22 octombrie, sărbătoarea a continuat, cu o altă Sf. Liturghie festivă, ocazionată de prima împărtășanie pe care trei copilași, doi din Bocșa și unul din Bobota, au făcut-o în prezența celor dragi ai lor și a comunităților din Bocșa și Bobota. Liturghia a fost celebrată de pr. Protopop de Zalău, Valer Părău, cel care a oferit și cuvântul de învățătură, concelebranți fiind pr. Florian Gui și pr. Orest Nichita, iar la finalul ei a avut loc și momentul marcant al predării cheilor parohiei de către pr. Orest, noului paroh, părintele Florian, împreună cu urările reciproce de succes în activitățile pe care le vor desfășura de acum înainte.
A fost o atmosferă emoționantă și plină de bucurie și recunoștință, la care au contribuit și surorile venite de la Zalău, care i-au îndrumat pe copilași în momentele cele mai importante ale Liturghiei, pentru a trăi în mod plenar acest important eveniment din viața lor.
În final, mulțumind tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui frumos moment aniversar al parohiei din Bocșa, organizatori, participanți și susținători, adăugăm și recunoscătorul, Deo gratias!
Pr. Orest Nichita