„”Este un pacat foarte grav a atenta la viata semenilor, a celor nevinovati si a copiilor”: a spus arhiepiscopul de Barcelona, cardinalul Juan José Omella, la Sf. Liturghie celebrata duminica, 20 august 2017, în bazilica ”Sagrada Familia” pentru victimele atentatelor teroriste de la Barcelona si Cambrils. La ritul sacru au participat mai multe rude ale celor care si-au pierdut viata, alaturi de regele Spaniei Felipe al VI-lea, presedintele Portugaliei, alte autoritati nationale si locale, precum si diversi reprezentanti ai Comunitatilor musulmane din Catalonia. În timpul adunarii liturgice s-a dat lectura telegramei de condoleante a papei Francisc, expresie a apropierii sale spirituale.
Remarcând ca celebrarea euharistica are loc în bazilica ”Sfânta Familie”, pe care Antonio Gaudí a proiectat-o ca sa fie ”templu de ispasire”, cardinalul José Omella a îndemnat participantii sa se roage pentru pacatele lumii. Si, s-a întrebat la predica, ”nu este un pacat foarte grav a atenta la viata unor semeni, a celor apropiati ai nostri, a unor fiinte nevinovate si a copiilor?”. ”Tacerea, rugaciunea si prezenta noastra în acest loc”, a spus mai departe cardinalul, ”este un semn de respingere a atentatului si o rugaciune prin care îi cerem lui Dumnezeu, Parintele a toata bunatatea, sa schimbe inima noastra de piatra într-o inima de carne, plina de simtaminte de omenie, fraternitate, milostivire si pace”.
”Noi toti, credinciosi sau nu, din aceasta tara sau straini”, a reluat arhiepiscopul de Barcelona, ”am venit în acest templu ca sa-i spunem Domnului sa aiba grija de cei care au avut raniti sau au fost afectati de pe urma acestor atentate si sa daruiasca lumii noastre darul de a trai în pace si concordie. Pacea este alimentul cel mai bun al vietilor noastre si pentru a dobândi acest aliment nu trebuie sa crutam niciun efort. Domnul sa ne ajute sa fim constructori, artizani ai pacii”.
”Aceasta rugaminte, noi o înaltam fiind cu totii uniti”, a mai spus cardinalul José Omella. ”Toti uniti pentru un obiectiv comun: pacea, respectul, convietuirea fraterna, iubirea solidara”. ”Unitatea ne face tari, pe când dezbinarea ne slabeste si ne distruge”. ”Sa depunem în inimile noastre si în mâinile noastre numele victimelor acestor atentate, sa depunem si numele tarilor care sunt în razboi si sa prezentam înaintea Domnului aceasta rugaciune: «Doamne, fa ca pacea sa domneasca în lume si în inimile noastre!»”. Salutând, în fine, eforturile diferitelor institutii care au reactionat cu promptitudine si generozitate la atentatele teroriste, arhiepiscopul de Barcelona a remarcat ca în aceasta tara înca ”exista un mare rezervor de omenie”. ”Dumnezeu”, a încheiat prelatul, ”sa-i binecuvânteze pe toti, iar Fecioara Maria, patroana cereasca a Barcelonei si a Cataloniei, sa ne însoteasca mereu cu iubirea ei de mama”.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va