Preacucernici părinţi protopopi,

Preacucernici părinţi,

Dragi credincioşi,

„Viaţa umană e sacră; chiar de la originea sa ea angajează acţiunea creatoare a lui Dumnezeu”. (Papa Ioan al XXIII-lea)

 

            În această lună, alături de numeroasele asociaţii ale societăţii civile din întreaga ţară, care susţin Mişcarea pentru Viaţă, împreună cu celelalte comunităţi religioase, ne exprimăm în mod deosebit  opţiunea pentru susţinerea Vieţii şi a Familiei, pentru  sprijinul mamelor care au sarcini nedorite, care sunt constrânse să apeleze la avort din cauza indiferenţei, a lipsei de consiliere, a lipsei de ajutor şi înţelegere, uneori chiar din partea celor apropiaţi.

            Sărbătoarea Bunei-Vestiri a fost în fiecare an un prilej special pentru a exprima mesajele Pro-Viaţă, rugându-L  pe Dumnezeu să-i ajute pe oameni să conştientizeze

valoarea  acesteia.

            Cu această ocazie, vă îndemn să arătaţi credincioşilor dumneavoastră un mesaj care să exprime importanţa implicării în  demersurile care se fac în sprijinul societăţii româneşti, astfel încât aceasta să ramână bazată pe principii sănătoase, creştine, care să susţină Viaţa şi Familia. Suntem convinşi cu toţii de faptul ca Viaţa este darul cel mai de preţ pe care ni l-a dăruit Bunul Dumnezeu, iar locul ideal pentru a o proteja nu poate fi decât Familia. Pe de altă parte, desăvârşirea acestei lumi nu se poate împlini fără participare si implicare.

           Cei care încă nu au voce au nevoie de ajutorul fiecăruia dintre noi. Dumnezeu este Creatorul vieţii pe care suntem datori să o protejăm. Femeile ajung uneori în situaţii delicate, de a face alegeri esenţiale, având nevoie de sprijin susţinut din partea tuturor, astfel încât aceste alegeri sa fie în favoarea Vieţii. În această ecuaţie, sprijinul Bisericii, bazat pe valorile Evangheliei, este unul esenţial.  De-asemenea, este foarte importantă activitatea asociaţiilor care sprijină şi încurajează femeile aflate în dificultate, ajutându-le să conştientizeze faptul că avortul opreşte o inimă care bate.

            Indiferența, neîncrederea și ignoranța determină contextul tragic al pierderii vieților atâtor copii și al afectării profunde a atâtor părinți, mai ales a femeilor. În schimb, dragostea şi solidaritatea pot învinge.

Viaţa este sfântă, un dar primit de la Dumnezeu, Cel care are un plan deosebit cu fiecare. Dacă mama fiecăruia dintre noi a ales să ne dea viaţă,  avem suficiente motive de a fi recunoscători, lăsându-i și pe alții să se nască.

            Vă încurajez să transmiteţi acest mesaj, legat de valoarea Vieţii încă de la concepere, credincioşilor în ziua sărbătorii de Buna-Vestire, fiind cât mai aproape de familii şi de mame.

            Vă încurajez tot-odată, să rostiţi cu toţii, la la sfârşitul Sfintei Liturghii, rugăciunea:

          Adu-ţi aminte, o prea blândă Fecioară Marie, că nu s-a auzit niciodată să fi fost părăsit cel ce a alergat sub ocrotirea ta, cel ce a cerut ajutorul şi mijlocirea ta. Însufleţit de o astfel de încredere, alerg la tine, o Maică, Fecioară a fecioarelor. La tine vin şi stau gemând înaintea ta ca un păcătos. Maica Cuvântului, nu dispreţui cuvintele mele, dar auzi-mă cu milă şi ascultă-mă. Amin! (Sf. Bernard de Clairveaux).

            Ne rugăm ca binecuvântarea lui Dumnezeu să  dea roade în familia şi în ţara noastră!

             Dumnezeu să  binecuvânteze strădania dumneavoastră,

              Uniți în rugăciune,

                                                                                                                   + Virgil Bercea

                                                                                                                          Episcop