Consiliul Conferințelor Episcopilor Europeni

sărbătorește 50 de ani de la înființare

 

Un nou logo pentru sărbătoarea jubileului

 

Înființat la 25 martie 1971 cu aprobarea normelor „ad experimentum” de către Congregația pentru Episcopi și semnat ulterior de Sfântul Paul al VI-lea, Consiliul Conferințelor Episcopilor Europeni „s-a născut sub privirea Maicii Domnului – care va fi ulterior venerată ca regină a Europei – și a Bisericii”.

Compus din treizeci și nouă de membri, dintre care treizeci și trei sunt membri ce se ocupă de conferințe naționale episcopale – plus Arhiepiscopii Luxemburgului, ai Principatului Monaco, Arhiepiscopul maronit al Ciprului și Episcopii Chișinăului (Moldova), Eparhia Mukachevo și Administrația Apostolică a Estoniei –, CCEE reprezintă Biserica Catolică în patruzeci și cinci de țări de pe continentul european.

În acești 50 de ani, șapte președinți s-au succedat la conducerea CCEE: cardinalul francez Roger Etchegaray (1971-1979), cardinalul englez Basil Hume (1979-1986), arhiepiscopul de Milano, cardinalul Carlo Maria Martini (1986-1993), cardinalul ceh Miloslav Vlk (1993-2001) – în timpul mandatului căruia a avut loc o reformă a Statutelor, dorită de Ioan Paul al II-lea în 1995, care a stabilit că membrii CCEE erau președinții Conferințelor Episcopale din Europa –, episcopul elvețian Amédée Grab (2001-2006), cardinalul maghiar Péter Erdő (2006-2016) și cardinalul italian Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova, actualul președinte al CCEE începând cu anul 2016.

În mesajul adresat episcopilor europeni pentru acest jubileu, Președinția amintește scopul pentru care a fost înființat CCEE: „Promovarea întâlnirilor organizate sub denumirea de «Conferințele Episcopilor», cunoașterea reciprocă, schimbul de experiențe, o nouă vestire a lui Hristos, îngrijirea pastorală și viitorul său”. Suntem invitați să analizăm diferitele provocări care așteaptă Biserica europeană în viitorul apropiat, începând cu recuperarea în urma actualei pandemii, necesitatea „de a acorda atenție dialogului dintre toate religiile ca bază pentru construirea unei lumi frățești, precum și necesitatea de asumare a unui angajament urgent cu privire la viitor, pentru crearea căruia suntem cu toții responsabili. Toate acestea sunt provocări asupra cărora Papa Francisc atrage atenția și oferă îndrumări operaționale”.

A 50-a aniversare a CCEE va fi sărbătorită la Roma în cadrul Adunării Plenare organizate în septembrie, în prezența Sfântului Părinte Francisc.

Noul logo al CCEE, conceput pentru a sărbători 50 de ani, este simplu și elegant. Culorile folosite sunt aceleași ca înainte: roșu burgund pentru numele CCEE și galben auriu pentru dată și simbol, pentru a evidenția evenimentul Jubileu. În centru, alături de simbolul CCEE, s-au adăugat anul înființării sale – 1971 – și anul curent – 2021 –, împreună cu cifra simbolică 50. Numele complet, scris în jurul logo-ului, amintește natura și scopul Consiliului: un corp de comuniune între Conferințele Episcopale din Europa, în special pentru exercitarea colegialității în comuniunea ierarhică și în realizarea unei comunicări și cooperări mai mari între episcopi.

 

Traducere: Ioana Sarca