Astăzi a avut loc lansarea cărții „Tămăduirea bolilor sufletului” a Cardinalului Matteo Zuppi și tradusă în limba română de către părintele Adrian Fabian Botea, apăruta la Editura Presa Universitară Clujeană.

Prin aplicația Zoom a fost făcută lansarea cu participarea Eminenței Sale Matteo Zuppi – autorul itinerarului pentru Postul Mare, a Preasfinției Sale Virgil Bercea – episcopul greco-catolic de Oradea, a profesorului Antonio Cacciari, a părintelui Alexandru Buzalic, a părintelui Marinel Mureșan – coordonatorul apariției cărții, Monseniorul Giovanni Silvagni, vicarul general al Arhidiecezei de Bologna, a preoților din Eparhia de Oradea, preoți din Italia, având-o moderator pe doamna Rodica Indig – consilier cultural în cadrul Episcopiei.

Preasfinția Sa Virgil în deschiderea lansării a prezentat personalitatea Eminenței Sale, mulțumind pentru apariția acestei cărți și în limba română.

Profesorul Antonio Cacciari a amintit faptul că „Cartea este dedicată Postului Mare, fiind una care se citește cu plăcere și care poate da roade bogate în spiritualizarea fiecăruia. Cheia de lectură a cărții putând fi găsită la început, unde Cardinalul vorbește despre iubirea de sine, percepută ca Sfântul Pavel”.

Părintele Alexandru Buzalic a prezentat carte Eminenței Sale, vorbind despre Postul Mare și Paște, amintind faptul că: „Postul Mare este un timp al ascultării, al ascultării Evangheliei dar și timpul pentru anumite interogații, Postul fiind o perioadă a regăsirii, perioadă în care experimentăm și singurătatea”.

Eminența Sa Cardinalul Matteo Zuppi a vorbit despre ideologia consumismului: „consumismul ne dăunează și ne face să fim oameni care trăiesc doar din pâine, consumiști. Acest consumism a transformat foarte mult Biserica și întreaga Europă – cartea fiind un răspuns la consumism. Consumismul a furat inima mai mult ca orice, Biserica suferind cel mai mult în urma acestei ideologii”. La final Eminența Sa a amintit faptul că volumul „Tămăduirea bolilor sufletului” este o legătură de prietenie dintre Comunitatea SantEgidio și credincioșii greco-catolici români.

În prefața cărții părintele Marinel Mureșan, parohul greco-catolic al Parohiei „Sfânta Cruce a Românilor din Bologna”, Italia, amintește de unde a pornit la traducerea în limba română a volumului, amintind faptul că: Simona Alexandra și Cosmin Tudor, o pereche de tineri căsătoriți din București, au venit în Italia, la Bologna, cu multe speranțe … Parohia „Sfânta Cruce a Românilor din Bologna” i-a găzduit pe perioada tratamentului pe care Alexandra trebuia să-l urmeze aici, fiind diagnosticată cu o formă de cancer într-un stadiu avansat. Alexandra și Cosmin, tineri ortodocși, au descoperit diferența dintre Biserica greco-catolică, ortodoxă și romano-catolică, căutând prin bibliotecă cărți, atât în limba română, cât și în limba italiană. Au găsit cartea cardinalului Maria Matteo Zuppi, Guarire le malattie del cuore (Bolile sufletului), iar după ce au citit-o mi-au cerut să o traducă în limba română, deoarece, așa cum a fost pentru ea, spera să fie de mare folos celor care luptă, pe ultima sută de metri, cu această boală necruțătoare.

Alexandra a început traducerea cărții … apoi Domnul a chemat-o în patria cerească. Eu am făcut tot posibilul, încurajat de Cosmin, soțul Alexandrei, având aprobarea Cardinalului Maria Matteo Zuppi și cu ajutorul Preasfințitului Virgil Bercea, al preotului Adrian Botea, al Monicăi Omilescu și al Codruței Săcelean, cărora le mulțumesc din suflet, ca această carte să vadă lumina tiparului înspre folosul cât mai multor oameni.”

Părintele Adrian Botea traducătorul în limba română a amintit câteva dintre impresiile avuta în timpul traducerii acestui volum.

Evenimentul a fost încheiat de corul „BunaVestire” care au cântat un cântec specific acestei perioade a Postului Mare.

Eugen Ivuț

***

Eminența Sa Matteo Maria Cardinal Zuppi s-a născut la Roma la 11 octombrie 1955. A intrat în Seminarul din Palestrina şi a urmat cursurile de pregătire pentru preoţie la Universitatea Pontificală Lateran, unde a obţinut Bacalaureatul în Teologie. A mai absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie la Universitatea din Roma, cu o teză în Istoria Creştinismului. A fost hirotonit preot pentru Dieceza de Palestrina pe 9 mai 1981 şi încardinat în Dieceza de Roma pe 15 noiembrie 1988, de către Cardinalul Ugo Poletti. În 2006 a primit titlul de Capelan al Sanctităţii Sale.

A desfășurat numeroase misiuni: Rector al Bisericii Sfânta Cruce din Lungara din 1983 până în 2012; membru al Consiliului presbiterial din 1995 până în 2012; vice-paroh la Bazilica Sfânta Maria în Trastevere din 1981 până în 2000; în perioada 2000-2010 a fost, tot aici, paroh. Din 2005 până în 2010 a fost Prefect al celei de-a III-a Prefecturi a Diecezei de Roma; din 2000 până în 2012 Asistent bisericesc general al Comunităţii Sant’Egidio. De la centrul din Roma a fost transferat, apoi, în 2012, în periferia imensă a Romei, la Torre Angela, în Parohia Sfinţilor Simon şi Iuda-Tadeu, una dintre cele mai populate parohii din dieceza papei. Între 2011 şi 2012 a mai fost şi Prefect al celei de-a XVII Prefecturi a Diecezei de Roma.

Numit Episcop Titular de Villanova şi Auxiliar de Roma pe 31 ianuarie 2012, a primit consacrarea episcopală pe 14 aprilie a aceluiaşi an. Pe 27 octombrie 2015 a fost numit Arhiepiscop de Bologna de către Papa Francisc. Întronizarea a avut loc pe 12 decembrie 2015.

Pe 5 octombrie 2019, în Bazilica Sfântul Petru din Vatican, a fost creat cardinal-preot de către Papa Francisc, cu titlul de Sant’Egidio in Trastevere.