Ziua de 28 Februarie a reprezentat motiv de sărbătoare atât pentru comunitatea Seminarului din Oradea cât și pentru întregul Vicariat Greco-Catolic Ucrainean, deoarece a avut loc celebrarea Jubileului de 25 de ani de la hirotonirea sacerdotală a părintelui Pitulec Gheorghe, parohul comunității greco-catolice de limbă ucraineană din Crăciunești, județul Maramureș. Parohia „Sfânta Treime” din Crăciunești este familiară întregii Biserici Greco-Catolice deoarece pe parcursul timpul a oferit multe vocații la preoție, din acest motiv comunitatea Seminarului a dorit să participe la acest Jubileu ca semn de recunoștință pentru toată activitatea părintelui paroh dar și pentru a aduce mulțumire Bunului Păstor, pentru toate vocațiile care s-au născut în acest loc.

Apogeul celebrării Jubileului aniversar a fost marcat de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată în Biserica „Preasfânta Treime”. A fost un moment inedit de laudă adusă lui Dumnezeu deoarece la masa Altarului au concelebrat bilingv atât părintele paroh Gheorghe Pitulec, părintele Rector Anton Cioba, părintele Vicar Colopelnic Vasile, părintele Dunca Gheorghe – Președintele Caritas România, cât și părintele Marusciac Lucian, absolvent al Seminarului din Oradea. Pentru a contura și mai frumos momentul de rugăciune, răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Schola Cantorum” în limba română, iar restul comunității a oferit răspunsurile în limba ucraineană.

Sărbătoarea Jubileului s-a încheiat cu prânzul festiv la care a participat comunitatea restrânsă ținând cont de măsurile de distanțare fizică impuse de autoritățile civile. Au fost momente de socializare, de împărtășire, de comuniune și bucurie fraternă.

Mulțumim pe această cale părintelui Pitulec Gheorghe pentru cei 25 de ani de slujire în Via Domnului, bogați în frumoase realizări pe plan pastoral și spiritul. La ceas aniversar, rugăm pe Bunul Dumnezeu să îi dăruiască sănătate, putere și răbdare pentru a putea continua în mod desăvârșit misiunea încredințată.

Părintele Pitulec Gheorghe s-a născut la data de 02 mai 1962 în Valea Vișeului, fiind mezinul unei familii cu frică de Dumnezeu, care a dat naștere a 11 copii. După finalizarea studiilor gimnaziale în satul natal, urmează liceul la Sighet. Se căsătorește în localitatea Crăciunești în anul 1985 și este tatăl a doi copii. La recomandarea și încurajarea părintelui paroh Popovici Vasile pleacă în anul 1992 în Ucraina unde urmează cursurile de formare în cadrul Seminarului din Lviv.

Este hirotonit preot la data de 11 februarie 1996 de către Preasfinția Sa Ioan Șișeștean la Baia Mare, urmând ca mai apoi să primească misiunea de a deveni păstor în Ucraina pentru comunitățile de români. Pe parcursul celor 13 ani ca preot misionar, părintele Pitulec a păstorit trei comunități și a zidit, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, două Biserici și o casă parohială. La data de 01 februarie 2009 revine în România și este numit paroh în satul Crăciunești unde finalizează lucrările de construcție a noii biserici, iar în 2017 finalizează construcția casei parohiale.

Redacția