„În zilele de 19 – 21 aprilie la Manastirea Franciscana ,,Maica Domnului'', respectiv la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea s-au desfasurat exercitiile spirituale pentru familiile din Eparhia greco-catolica de Oradea, la care au participat familii din Oradea, Zalau, Simleu Silvaniei. Familiile prezente au fost însotite de preotii responsabili cu pastoratia familiilor: pr. Mihai Tegzes – responsabil eparhial, pr. Mihai Vatamanelu, pr. Daniel Bertean, pr. Florin Marincean. În parohiile mentionate a fost initiata o Scoala de Evanghelizare la care au putut participa membrii comunitatii parohiale respective, iar temele prezentate au adus în atentie necesitatea evanghelizarii prin intermediul familiei.
,,Familia crestina, fiind “mica Biserica”, este chemata, asemenea “marii Biserici”, sa fie semn de unitate pentru lume si sa exercite astfel rolul sau profetic, dând marturie despre împaratia si pacea lui Cristos, spre care se îndreapta întreaga lume.'' (Cf. Ioan Paul al II-lea, Exortatia apostolica ,,Familiaris consortio'').
În masura în care familia crestina primeste evanghelia si se maturizeaza în credinta, ea devine evanghelizatoare. “Familia, ca si Biserica, trebuie sa fie un spatiu în care evanghelia este transmisa si de unde iradiaza evanghelia. Asadar, în intimitatea unei familii constienta de aceasta misiune, toti componentii familiei evanghelizeaza si sunt evanghelizati. Parintii nu numai ca transmit copiilor evanghelia, dar ei pot primi de la ei evanghelia traita adânc. O astfel de familie devine evanghelizatoare pentru multe familii în ambientul unde-si desfasoara activitatea” (Cf. Paul al VI-lea, Exortatia apostolica “Evangelii nuntiandi”).
În lumina acestor documente ale Bisericii, tema exercitiilor spirituale a fost ,,Evanghelizarea în propriul ambient de viata – Comunitatile Familiale de Evanghelizare'', iar ca oaspete si relator l-am avut în mijlocul nostru pe Don Tino Decca din Italia, dieceza de Brescia, însotit de un catehet, Stefano, membru într-o comunitate familiala de evanghelizare. În Italia comunitatile familiale de evanghelizare s-au format si exista în peste 40 de dieceze, având întâlniri saptamânale, în care, sub îndrumarea preotilor parohi, asculta cuvântul lui Dumnezeu, îl mediteaza si se roaga împreuna.
Programul exercitiilor spirituale a început cu Sfânta Liturghie de vineri seara, urmata de o ora de adoratie a Sfântului Sacrament, ora în care L-am adorat pe Cel vesnic viu si prezent între noi, încredintându-i familiile noastre si intentiile de rugaciune, pentru ca EL sa ne fie calauza în misiunea noastra pe acest pamânt. Astfel, transpusi în prezenta lui Isus Euharisticul, am ascultat prima conferinta sustinuta de Don Tino Decca – Euharistia si Familia.
Ziua a doua a exercitiilor a fost densa din punct de vedere spiritual: dimineata Sfânta Liturghie, urmata de doua conferinte ce au prezentat rolul evanghelizator al familiei în propriul ambient de viata, precum si modul de formare si traire spirituala în cadrul comunitatilor familiale de evanghelizare, o traire spirituala cristocentrica. Sâmbata seara, sub îndrumarea preotilor prezenti, primind din experienta lui Stefano, care alaturi de sotia lui formeaza un cuplu responsabil într-o comunitate familiala de evanghelizare, am încercat sa punem în practica momentele principale ale unei întâlniri din cadrul comunitatii familiale de evanghelizare: rugaciunea de lauda; împartasirea experientei de viata prin prisma a doua întrebari: ,,Ce a facut Isus pentru mine în saptamâna aceasta?'' si ,,Ce am facut eu pentru Isus?''; citirea cuvântului lui Dumnezeu si a cuvântului de învatatura propus de paroh; ecoul cuvântului lui Dumnezeu în inima fiecarui membru al comunitatii; anunturile din parohie; rugaciunea de mijlocire; rugaciunea pentru un membru al comunitatii care se afla în dificultate. Întâlnirea se încheie de fiecare data cu rugaciunea ,,Tatal nostru''. În timpul acestui exercitiu practic, a fost subliniat scopul acestor comunitati familiale de evanghelizare: acela de a-i aduce în marea Biserica, prin intermediul ,,micii biserici'' – familia crestina – pe cei care sunt departe de Biserica, cu aceeasi iubire, rabdare si delicatete pe care Isus le manifesta fata de noi. Acest moment al exercitiilor spirituale a fost unanim perceput ca fiind deosebit, comuniunea si rugaciunea transpunându-ne în mod real în prezenta lui Dumnezeu, întelegând mai bine darul Spiritului Sfânt pe care l-am primit prin Sacramentul Casatoriei.
Duminica, la Catedrala „Sfântul Nicolae”, am participat la Sfânta Liturghie celebrata de PSS Virgil Bercea. Preasfintia Sa ne-a onorat cu prezenta si la ultima conferinta, adresându-ne îndemnul de a duce mai departe si altora ceea ce am experimentat în aceste zile de exercitii spirituale.
Multumim Domnului si Preacuratei Fecioare Maria pentru aceste zile de har si traire spirituala, încredintându-le familiile noastre si rugându-i sa ne conduca pasii în misiunea pe care o avem în cadrul Bisericii.
,,Animata de spiritul misionar, chiar în sânul ei, Biserica domestica este chemata sa fie semn luminos al prezentei lui Cristos si al iubirii sale pentru cei care “stau departe”, pentru familiile care înca nu cred si pentru cele care nu mai traiesc în coerenta cu credinta primita: familia care crede este chemata ca, “prin pilda si marturia vietii ei”, sa lumineze “pe cei care cauta adevarul”. (Paul al VI-lea, Lumen Gentium)