,,În locul unde lucrăm, suntem cei care alimentăm pacea sau dezbinarea ? ”

              Sâmbătă, 23 ianuarie 2021, a avut loc  în mediul on-line, pe platforma Zoom, o videoconferinţă organizată de către Comunitatea din Grandchamp, Elveția. Această comunitate monahală a fost desemnată să redacteze broşura pentru Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor. Reflecţiile şi textele propuse au fost scrise de călugăriţele din Elveţia, membre ale comunităţii înfiinţate în anii ’30. Acestea provin din diferite ţări şi tradiţii creştine. Tema aleasă în acest an, luată din Evanghelia după sfântul Ioan, capitolul 15 –  „Rămâneţi în iubirea mea: veţi aduce rod mult!” – „exprimă vocaţia Bisericii pentru rugăciune, împăcare şi  unitate”.

              Au participat: Monsenior Miguel Maury Buendia, nunțiul apostolic în România, Preasfinţitul Cristian Crișan, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei greco-catolice de Alba-Iulia și Făgăraș, I.P.S. Serafim Joantă, mitropolit ortodox român de Germania și Europa centrală și de Nord, P.S. Élisée Germain, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei bisericilor ortodoxe de tradiție rusă din Europa occidentală (Paris), Mons. Roland Minnerath, arhiepiscop de Dijon,  Preasfinţitul Virgil Bercea, Preasfințitul Cristian Crișan, Preasfințitul Ioan Călin Bot, Prof. Dr. Ingeborg Gabriel (Austria),  Alain Westphal, delegat pentru ecumenism în dieceza de Toul-Nancy, Pastorul Marcel Mbenga, EPUDF (Dijon), preoţi, călugări, călugăriţe şi laici. În pauza muzicală au cântat seminarişti de la Seminarul Teologic de la Blaj şi de la Colegiul Pontifical Pio Romeno din Roma.

              Prin temele prezentate, au fost aduse în atenţie diverse aspecte legate de îndemnul Domnului, care le cere ucenicilor să rămână în El și în dragostea Sa, de relaţiile între cultele creştine, relaţii care pe parcursul istoriei au suferit din cauza rănilor seculare, dureroase, provocate de războaiele religioase.

              Ceea ce se întâmplă pe parcursul  Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor ar trebui să constituie bazele unui ,,stil creştin”, mai ales că ,,formăm un singur trup întru viaţa ce va să vină”, conform Sfântului Apostol Pavel: ,,Câţi în Cristos v-aţi botezat, În Cristos v-aţi îmbrăcat”.

              Observând că verbul – a asculta – apare în Biblie mult mai des decât verbul – a iubi -, am putea considera că de aici ar trebui început un demers comun, auzind, dar și ascultând îndemnul Domnului: ,,ca toţi să fie una”.

              Rugăciunea este singura care poate da putere Bisericilor să depăşească dificultăţile, încât pacea să se poată aşeza în inimi, iar dintre rugăciuni, cea mai valoroasă este rugăciunea inimii.

              ,,Este important să ştii cum să aduni cât mai mulţi oameni care să participe la Rugăciunea Comună”.

              În concluzie, Unitatea este un dar, un har care ar trebui cerut prin rugăciune. A fost amintit inclusiv mesajul Părintelui Papa Francisc, acesta încurajând demersurile în susținerea Unității. Sanctitatea Sa propune și un test al conștiinței în acest sens, propunându-ne să reflectăm fiecare  dacă, de exemplu, ,,În locul unde lucrăm, suntem cei care alimentăm pacea sau dezbinarea ? ”

Laura Ologu

Biroul Pastoral