„Oficiul celebrarilor liturgice ale Sfântului Parinte a publicat calendarul slujbelor prezidate de papa Francisc în Saptamâna Sfânta din acest an. Ca de obicei, toate celebrarile pontificale pot fi urmarite în transmisiune video, la ora Romei, pe portalul Vatican News.

Duminica Floriilor
Duminica, 25 martie 2018, Duminica Floriilor si a Patimii Domnului, pontiful celebreaza Sfânta Liturghie la ora 10.00 în fata bazilicii vaticane. În aceeasi duminica se marcheaza si Ziua mondiala a tineretului, care în acest an a ajuns la cea de-a 33-a editie si are ca tema cuvintele îngerului ”Nu te teme, Marie, pentru ca ai aflat har la Dumnezeu!” (Luca 1,30). În cadrul celebrarii liturgice, Sfântul Parinte binecuvânteaza ramurile de palmier si de maslin, dupa care începe procesiunea solemna si Sfânta Liturghie cu proclamarea patimii Domnului.

Liturghia crismei
Joi, 29 martie, la ora 9.30, papa Francisc prezideaza Sf. Liturghie a crismei în bazilica vaticana, la care participa patriarhii, cardinalii, arhiepiscopii, episcopii si preotii prezenti la Roma. Sfânta Liturghie cuprinde, în afara de ritualul propriu, ritul binecuvântarii uleiului bolnavilor, a uleiului catecumenilor si sfintirea crismei. Totodata, cei care au primit taina preotiei îsi reînnoiesc în fata episcopului fagaduintele preotesti. La Roma, uleiurile sfintite sunt distribuite pentru necesitatile pastorale ale parohiilor la bazilica Sfântul Ioan în Lateran, catedrala Romei.

Sfântul Triduum Pascal
Odata cu Liturghia din seara Joii Sfinte, 29 martie a.c., începe Sântul Triduum Pascal. Anul acesta, potrivit uzantei introdusa de la începutul pontificatului sau, papa Francisc celebreaza Liturghia Cinei Domnului la ora 16.00 alaturi de detinutii din penitenciarul ”Regina Coeli” din Roma. Celebrarea liturgica din Joia Sfânta prevede si traditionalul rit al spalarii picioarelor.

Vineri, 30 martie 2018, este Vinerea Sfânta. Post si abstinenta. În aceasta zi si în ziua urmatoarea, dupa o traditie straveche, Biserica nu celebreaza sacramentele, în afara de sacramentul penitentei si al ungerii bolnavilor. La ora 17.00, în bazilica Sfântul Petru, papa Francisc prezideaza Celebrarea Patimirii Domnului. Celebrarea sacra cuprinde Liturgia Cuvântului, impresionanta Rugaciune universala, Adorarea Sfintei Cruci si Ritul Sfintei Împartasanii.

Tot vineri, la ora 21.15, papa Francisc prezideaza la amfiteatrul roman Colosseum traditionala devotiune ”Calea Crucii”, la încheierea careia adreseaza credinciosilor o scurta meditatie si împarte Binecuvântarea apostolica. ”Calea Crucii” este transmisa în mondoviziune începând cu ora Romei 21.00.

Sâmbata, 31 martie, Sâmbata Sfânta. Zi aliturgica. Biserica ramâne lânga mormântul Domnului în rugaciune si post, meditând patimirea si moartea lui, precum si coborârea lui în iad, si asteptând cu credinta învierea lui din morti. La ora 20.30, în bazilica Sfântul Petru, papa Francisc prezideaza Vigilia pascala a Învierii Domnului. Pontiful binecuvânteaza focul nou în antreul bazilicii. Dupa procesiunea de intrare în lacasul sfânt cu lumânarea pascala si cântarea ”Exsultet” – vestirea solemna a învierii Domnului – papa prezideaza Liturgia Cuvântului, Liturgia baptismala si Liturgia euharistica.

Duminica, 1 aprilie 2018, Duminica Pastelui – Învierea Domnului Nostru Isus Cristos. La ora 10.00, în fata bazilicii vaticane, pontiful prezideaza Sfânta Liturghie, iar la încheierea celebrarii euharistice va adresa Cetatii si Lumii (”Urbi et Orbi”) traditionalul mesaj de Pasti si Binecuvântarea apostolica, însotita de darul indulgentei plenare. Atât celebrarea Vigiliei pascale cât si ceremonia mesajului ”Urbi et Orbi” sunt transmise în direct de Televiziunea Româna.

(rv – A. Danca)
Sursa: http://ro.radiovaticana.va