,Moartea este suma tuturor renuntarilor”. Figura Sorei Ionela Maria, Maica Generala a Congregatiei Inimii Neprihanite, a fost una ce a marcat profund istoria Bisericii Greco-Catolice Române si nu numai. A trait o viata plina de renuntari, de rugaciune, de sacrificiu, dar mai ales una de lupta pentru credinta. A fost înmormântata la doar câtiva pasi de locul unde, pâna în anul 2010, îsi ducea veacul Episcopul Martir Vasile Aftenie, mormânt pe a carui piatra se gaseste scris: ,,Cine este nascut din Dumnezeu biruieste lumea si aceasta este biruinta care a biruit lumea: Credinta noastra” (1In 5,4). Biruinta Sorei Ionela, prin Hristos, a culminat cu trecerea ei în patria Tatalui în seara zilei de 17 iunie 2018, tocmai într-o duminica, de ziua Domnului.
Joi, 21 iunie, în jurul orei 14.00 am plecat un grup de seminaristi împreuna cu formatorii spre Bucuresti, pentru a participa la înmormântarea Sorei Ionela. Desi ne aflam într-o perioada destul de încarcata, am oferit acest drum lung si obositor ca jertfa lui Dumnezeu pentru sufletul adormitei.

Daca tot am pornit la drum lung, am decis sa facem un mic popas la Blaj unde, ghidati de parintele paroh Cristian Rus, am avut ocazia sa vizitam Capela Arhiereilor. Dupa câteva momente de rugaciune personala, parintele Cristian ne-a prezentat pe scurt istoria Capelei, locul în care sunt îngropati episcopii si mitropolitii care s-au distins prin activitatea lor carturareasca si filantropica.

În cursul diminetii de vineri am participat la Sfânta Liturghie cu Recviem celebrata în ritul latin de catre Excelenta Sa, IPS Miguel Maury Buendia, Nuntiu Apostolic în România si Republica Moldova, însotit de un sobor de preoti greco-catolici si romano catolici în Capela Manastirii Inimii Neprihanite, unde era depus trupul neînsufletit al Sorei Ionela. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, grupul de seminaristi si formatorii au înaltat diferite rugaciuni, facând si parastasul pentru sufletul defunctei.

La ora 14.00 am participat la Slujba de înmormântare a sorei, celebrata în Capela Cimitirului Bellu Catolic, oficiu celebrat de catre Preasfintia Sa Mihai Fratila, Episcop Greco-Catolic de Bucuresti, împreuna cu un sobor de preoti. La finalul slujbei, sicriul cu trupul neînsufletit a fost purtat la locul de veci, în Cripta Congregatiei Inimii Neprihanite, de catre un convoi de preoti si de laici.

La finalul celebrarii ne-am luat bun ramas de la Sr. Ionela, urmând ca mai apoi sa pornim spre casa. Exemplul Sorei Ionela (care, probabil, s-a rugat cel mai mult pentru Biserica noastra) ne-a pus oarecum pe gânduri vizavi de contributia personala în Biserica, lucru la care toti ar trebui sa reflectam mai îndelungat. Aceasta experienta ne-a pus putin pe gânduri, dar ne-a adus si clipe pline de har si de binecuvântare, prilej pentru care îi multumim Bunului Dumnezeu, dar si Sorei Ionela Maria care, pâna si în ultimele sale clipe de viata, ne-a unit în numele Domnului nostru Isus Hristos.