„Preasfintia Sa Virgil Bercea, a oferit portalului de stiri Settimana News (http://www.settimananews.it) un interviu despre apropiatul Sinod pan-ortodox. Va oferim în continuare acest interviu:

Preasfintitul Virgil: „Ce tristete ecumenica!”

de: Francesco Strazzari

Preasfintia Voastra, aveti contact cu Biserica Ortodoxa, care se pregateste pentru sfântul si marele Sinod din iunie, ce aer se respira? Ce gândesc greco-catolicii despre acest Sinod pan-ortodox? Dumneavoastra ce parere aveti? data Sfintelor Pasti, de exemplu, nici nu va fi discutata.
„Eu sunt a lui Pavel, eu sunt a lui Apollo, eu sunt a lui Chefa, eu sunt a lui Hristos!” (1 Corinteni 1, 12). Anul Domnului 2016: 27 martie, Pastele latin; 1 mai, Pastele bizantin. Cinci saptamâni diferenta între Sarbatoarea Învierii Domnului în rit latin si Sarbatoarea Învierii Domnului în rit bizantin. Scandalos! Si îndata ne vine întrebarea: eu al cui sunt? Ne numim crestini, dar suntem cu adevarat ai lui Hristos? „A fost oare împartit Cristos?” – se întreaba Sfântul Pavel … Si noi cum raspundem? Cu sarbatori separate, gestionate independent, fiecare Biserica pe cont propriu?
În acest context de mari încercari la nivel international, unde suntem noi crestinii ca si purtatori ai celei mai mari forte a lumii, forta dragostei? Unde? Vedem ce se întâmpla în lume: Paris, Bruxelles, Pakistan, Siria, Nigeria, Sudanul de Sud … si noi, crestini divizati, etalam doua sarbatori a Pastilor, doua sarbatori de Craciun … Nu suntem capabili sa dam marturie comuna de iubire în aceste timpuri de divizare, ura, razboaie?
Papa Francisc la Ierusalim, acum câtiva ani, insista asupra urgentei de a ajunge la celebrarea împreuna a Sfintelor Pasti. În acest an înaintea întâlnirii de la Havanna a Papei Francisc cu Patriarhul Kirill, acesta din urma, într-o conferinta de presa anunta faptul ca, sfântul si marele Sinod ortodox, prevazut la sfârsitul lunii iunie în Creta, nu v-a vorbi, „ din respect fata de diversele traditii ortodoxe”, despre data Pastelui. Acestea sunt cuvintele Patriarhului. Ce durere! Papa care vorbeste de o data comuna si Patriarhul care vorbeste de „respectul fata de traditii”.
Si asa, trimitem „la calendele grecesti” celebrarea la aceeasi data a Pastelui si marturia noastra comuna, a noastra a crestinilor în fata lumii. Ce tristete! Îndraznesc a spune: ce rusine!

În ceea ce priveste Sinodul pan-ortodox ce ne spuneti?
În România se vorbeste putin despre sfântul Sinod pan-ortodox. Câte o stire pe „Basilica” (Basilica.ro), portalul de stiri a Patriarhiei române. În ultimele zile, cu ocazia întâlnirii secretariatului Sinodului la Chambésy, câteva stiri si pe portalurile catolice, cam la acelasi nivel si numar cu cele ortodoxe. Lumea, credinciosii, stiu foarte putin sau nimic, ziarele si televiziunile publice au vorbit ceva în timpul întâlnirii responsabililor Bisericilor Ortodoxe la Chambésy. În ultimul timp, nimic. Sinodul si pregatirea acestuia nu fac stiri în România. Stim noi, clerul ortodox sau catolic, Facultatile noastre de Teologie, data si locul întâlnirii din câte un comunicat de presa. Dar, în rândul poporului nici o miscare, nu se stie nimic, nu sunt pregatiri, nici reflectii, din pacate. În Biserica se respira numai traditia. Apoi sunt unele voci foarte critice în ceea ce priveste Sinodul si întâlnirea Patriarhului Kirill cu Papa Francisc. Zboara anateme împotriva Bisericii Catolice si împotriva Papei Francisc.
Ce se asteapta de la acest sfânt si mare Sinod?
Îi multumim lui Dumnezeu ca s-a ajuns la acest moment al întrunirii marelui Sinod pan-ortodox. Cu siguranta exista multe personalitati ale lumii ortodoxe care înteleg sensul profund si profetic al acestei întruniri a Bisericilor ortodoxe. Întâlnirea în sine este de salutat, si cred mult în suflul Spiritului Sfânt, în ceea ce priveste relatiile viitoare în interiorul Bisericilor ortodoxe, între Bisericile Ortodoxe si cea Catolica, dar si în ceea ce priveste maniera în care Bisericile Ortodoxe privesc pe greco-catolici. Este inutil din partea mea sa ma aventurez în alte consideratii, prefer sa însotesc marele Sinod ortodox cu rugaciunea de fiecare zi. În final, suntem cu totii ai lui Hristos!