„În cadrul Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii savârsite în dimineata zilei de joi, 02 martie 2017, Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a hirotonit întru diacon pe teologul Chiriloaei Matei Claudiu.
La momentul potrivit traditiei Bisericii, tânarul teolog a fost prezentat Preasfintiei Sale Virgil de catre parintele Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea si de catre parintele Anton Rus, spiritualul Seminarului. Cu mâinile una peste alta asezate pe Sfântul Altar, peste care si-a pus capul, parintele Chiriloaei Matei Claudiu „arata prin aceasta ca se preda acum ca jertfa vie lui Hristos, caci pe Sfânta Masa Se afla totdeauna Hristos ca jertfa”. Prin punerea mâinilor ierarhului si prin rugaciune rânduindu-se „Cu vrerea Tatalui, Cu puterea Fiului si cu lucrarea Sfântului Spirit se înalta servul lui Dumnezeu Matei Claudiu Chiriloaei de la onorata ipodiaconie la sfânta Diaconie!”

În cuvântul de învatatura Preasfintia Sa a subliniat referitor la Pericopa Evanghelica a zilei trei cuvinte: „a cere”, „a cauta”, si „a bate” subliniind faptul ca „Isus bate la poarta sufletului nostru, ne cauta, apoi ne cere sa oferim iubirea”, de asemenea si faptul ca „parintele Matei a fost chemat la ceea ce Mântuitorul ne spune astazi în Evanghelie”.

Parintele Chiriloaei Matei Claudiu s-a nascut la data de 15 mai 1987, în perioada 2002-2006 urmeaza Liceul Teologic Romano Catolic „Sfântul Francisc de Assisi” din Roman, urmeaza apoi în perioada 2009-2013 studiile Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din cadrul Departamentului Oradea, urmate de cursurile de master în 2013- 2015 la Oradea si o specializare în Drept Canonic Oriental la Institutul Pontifical Oriental din Roma în perioada 2013-2016. Este casatorit din 30 iulie 2016.

Dorim parintelui diacon Matei, diaconie sfânta!