”Când spiritul lumii te face să uiți că purpuriul hainei reprezintă sângele și nu te vei mai simți păstor aproape de popor, atunci vei fi doar o eminență și vei fi în afara drumului pe care merge Isus”: a spus papa Francisc la omilia consistoriului pentru crearea a treisprezece cardinali, celebrat sâmbătă 28 noiembrie 2020 în bazilica San Pietro. Ceremonia a urmat restricțiile impuse de pandemia de Covid-19. Doi dintre noii cardinali nu au putut lua parte la consistoriu și vor primi însemnele de la un reprezentant al papei.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
28 noiembrie 2020 – Vatican News
. ”Noi toți îl iubim pe Isus și vrem să-L urmăm, dar trebuie să fim întotdeauna vigilenți ca să rămânem pe drumul pe care merge El. Pentru că picioarele și trupul nostru pot fi cu El, dar inima noastră poate fi departe și ne poate conduce în afara drumului”: este îndemnul pe care papa Francisc l-a adresat noilor cardinali la omilia consistoriului public de sâmbătă, 28 noiembrie a.c., celebrat la ora Romei 16.00 în bazilica San Pietro.

Treisprezece cardinali de pe toate continentele

Doi dintre cei treisprezece cardinali numiți recent de papa Francisc fac parte din Curia Romană: secretarul general al Sinodului episcopilor, maltezul Mario Grech, și italianul Marcello Semeraro, episcop emerit de Albano, numit recent în funcția de prefect al Congregației pentru cauzele sfinților.

Alți șase viitori cardinali cu vârsta sub 80 de ani sunt păstori de suflete pe toate continentele: arhiepiscopul de Kigali, în Ruanda, mons. Antoine Kambanda, arhiepiscopul de Washington, în Statele Unite ale Americii, mons. Wilton Gregory, arhiepiscopul de Capiz, în Filipine, mons. Jose Fuerte Advincula, arhiepiscopul de Stantiago de Chile, în Chile, mons. Celestino Aós Braco, vicarul apostolic de Brunei, mons. Cornelius Sim, și arhiepiscopul de Siena, în Italia, mons. Augusto Paolo Lojudice. Alături de ei, papa l-a numit cardinal și pe părintele Mauro Gambetti, din ordinul franciscan al Fraților Minori Conventuali, custode al Sacrului Convent din Assisi.

Patru noi cardinali sunt octogenari și, prin urmare, non electori: arhiepiscopul emerit de San Cristóbal de Las Casas (Mexic), mons. Felipe Arizmendi Esquivel, arhiepiscopul titular Silvano Tomasi, italian, nunțiu apostolic, fost observator permanent al Sfântului Scaun pe lângă Națiunile Unite la Geneva și colaborator al Departamentului pentru serviciul dezvoltării umane integrale, părintele franciscan capucin Raniero Cantalamessa, italian, predicatorul Casei pontificale, și părintele Enrico Feroci, italian, parohul sanctuarului ”Iubirea Divină” de la periferia Romei.

De menționat că doi dintre noii cardinali – mons. Cornelius Sim, vicar apostolic de Brunei, şi mons. José F. Advincula, arhiepiscop de Capiz (Filipine) – nu au putut fi prezenţi la consistoriu din cauza actualei situaţii sanitare, urmând să primească mai târziu însemnele de cardinal de la un reprezentant al Sfântului Părinte.

Nu ”Eminențe”, ci păstori pe drumul lui Isus și cu poporul său

La omilia consistoriului, papa a făcut un comentariu la pagina Evangheliei după Marcu (10,32-45), în care Isus și discipolii se află pe drum și merg spre Ierusalim. În realitate, a remarcat papa, drumul este nu doar spațiul în care se desfășoară acest episod al Evangheliei, dar și ”mediu în care se desfășoară întotdeauna calea Bisericii: drumul vieții, al istoriei, care este istorie de mântuire în măsura în care este parcurs împreună cu Cristos, orientat spre misterul său pascal. (…) Crucea și învierea aparțin istoriei noastre, sunt prezentul nostru, dar și țelul drumului nostru”. Mai mult, contextul drumului este și o ”indicație rutieră” pentru noi, cei care suntem astăzi pe drum împreună cu Isus, care merge pe drum înaintea noastră. El este tăria și sensul vieții noastre și al slujirii noastre”.

Evanghelistul notează că cei care îl urmau ”erau uimiți” și ”cuprinși de teamă” (v. 32) pentru că știau ceea ce îi aștepta la Ierusalim: Isus însuși le-a vorbit pe față de mai multe ori.
Papa Francisc: «Domnul cunoaște starea sufletească a celor care îl urmează și acest fapt nu-l lasă nepăsător. Isus nu-i părăsește niciodată pe prietenii săi, nu-i neglijează niciodată. Chiar și atunci când pare că-ți vede înainte de drumul său, El întotdeauna face acest lucru pentru noi. Tot ceea ce face, o face pentru noi, pentru mântuirea noastră».

În cazul specific al celor Doisprezece, Isus îi pregătește pentru încercare ”ca să poată fi împreună cu El acum și, mai ales mai târziu, când El nu va mai fi în mijlocul lor, ca să fie întotdeauna cu El pe drumul său”. De aceea, Isus le spune din nou ceea ce urma să i se întâmple (v. 32): patima moartea și învierea sa. ”Acesta este drumul Fiului lui Dumnezeu. Drumul Slujitorului Domnului, Isus. El se identifică cu acest drum atât de mult încât El însuși este acest drum: Eu sunt calea (Ioan 14,6). Această cale, nu alta”.

Cu toate acestea, doi dintre discipolii săi se apropie de Isus și îi cer să acorde locurile de onoare, la stânga și la dreapta, în gloria sa (v. 37).
Papa Francisc: «Acesta este un alt drum. Nu este drumul lui Isus, este altul. Este drumul celui care, fără să-și dea seama, ”îl folosește” pe Domnul ca să se promoveze pe sine; al celui care, după cum spune Sfântul Paul, caută propriile interese și nu pe cele ale lui Cristos (cf. Filipeni 2,21)».

În fața așteptării celor doi discipoli, a remarcat papa mai departe, ”Isus nu se tulbură, nu se mânie”, dar le spune că nu-și dau seama de ceea ce îi cer. Cu alte cuvinte, nu-și dau seama că au ieșit în afara drumului său.
Papa Francisc: «Dragi frați, cu toții îl iubim pe Isus, cu toții vrem să-L urmăm, dar trebuie să fim întotdeauna vigilenți ca să rămânem pe drumul pe care merge El. Pentru că picioarele și trupul nostru pot fi cu El, dar inima noastră poate fi departe și ne poate conduce în afara drumului. Să ne gândim la atâtea feluri de corupție din viața preoțească. De exemplu, purpuriul hainei de cardinal, care reprezintă culoarea sângelui, poate deveni, din cauza spiritului lumesc, culoarea unei distincții eminente. Iar tu nu vei mai fi păstorul apropiat de popor, vei simți că ești doar o eminență. Când vei simți acest lucru, vei fi în afara drumului».

Acest episod al Evangheliei, a încheiat papa Francisc, scoate în evidență un contrast impresionant: Isus pe drumul său, iar ei, discipolii, în afara drumului. Sunt două parcursuri inconciliabile. ”Numai Domnul, în realitate, poate să-i salveze pe prietenii săi rătăciți și în pericolul de a se pierde, numai Crucea și Învierea sa”. ”Chiar dacă cei Doisprezece fac o figură proastă, acest text a intrat în canon pentru că arată adevărul despre Isus și despre noi. Este un Cuvânt salvator și pentru noi astăzi. Și noi, papa și cardinalii, trebuie să ne oglindim mereu în acest Cuvânt de adevăr. Este o sabie ascuțită, ne taie, este dureroasă, dar în același timp ne vindecă, ne eliberează, ne convertește. Convertirea este tocmai acest lucru: din afara drumului, să mergem pe drumul lui Dumnezeu”.

Sfântă Liturghie cu noii cardinali

Duminică 29 noiembrie 2020, prima din timpul liturgic al Adventului, papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie la ora 10.00 în bazilica vaticană, avându-i alături doar pe noii cardinali.

Prin tradiție, cardinalii poartă o haină de culoare roșie pentru a arăta disponibilitatea la sacrificiu ”până la vărsarea sângelui” în slujirea Evangheliei și a Bisericii. Chiar dacă locuiesc în regiunile cele mai îndepărtate ale planetei, ei devin titulari ai unei parohii din Cetatea Eternă pentru că sunt ”încardinați” în Biserica locală care îl are ca episcop pe papa.

Ceremonia liturgică a consistoriului s-a desfășurat în conformitate cu restricțiile sanitare impuse de pandemia de Covid-19. Din același motiv, au fost anulate vizitele de curtoazie de după ceremonie, la care, în orice caz, au participat aproximativ o sută de persoane.

Autor: A Dancă

Sursa: https://www.vaticannews.va/