În această dimineața Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a celebrat alături de un sobor de preoți, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și Parastas pentru membrii Reuniunii Mariane trecuți la Domnul de-a lungul anilor.

Inițiativa a aparținut doamnei Otilia Bălaș și părintelui Dobrată Traian, preotul spiritual al Reuniunii care alături de membrii s-au rugat în aceste zile pentru ierarhii, preoții și credincioșii Reuniunii Mariane. Preasfinția Sa Virgil a subliniat faptul că numele acestora, ale tuturor sunt scrise în ceruri.

În viața mariană și în formarea spiritualității marianiste, Episcopii Diecezei, Preasfinția Sa Demetriu Radu, Preasfinția Sa Valeriu Traian Frentiu, Preasfinția Sa Ioan Suciu până în 1948, în clandestinitate, după suprimarea Bisericii Greco-Catolice în 1948, Episcopul Iuliu Hirțea, Pr. Coriolan Tămâian și preoții care au supraviețuit închisorilor, au avut rolul hotărâtor. Numai așa se explică păstrarea și transmiterea adevărurilor de credință, a conștiinței identității greco-catolice, a rugăciunii Sfântului Rozar și a devoțiunilor mariane în anii mulți și întunecoși ai persecuției. După ce Biserica Greco-Catolică a fost din nou recunoscută, Reuniunea Mariană a fost înființată din nou de către Preasfinția Sa Vasile Hossu în anul 1993.

        „Cu Sfinţii odihneşte, Cristoase, sufletele adormiţilor robilor Tăi din Reuniunea Mariană, unde nu este durere nici întristare, nici suspin, ci viaţă fără de sfârşit”.

Eugen Ivuț