Sala de Presă a Sfântului Scaun a anunțat sâmbătă, 5 septembrie 2020, că papa Francisc va promulga o nouă enciclică pe 3 octombrie a.c. numită ”Fratelli tutti” (”Toți frații”). În această zi, papa va merge la Assisi, unde va celebra o Sfântă Liturghie la mormântul Sfântului Francisc, după care va semna noul document al pontificatului său. Revenim asupra acestui subiect cu unele detalii privind principala sursă de inspirație a titlului.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
7 septembrie 2020 – Vatican News
.

Papa Francisc va promulga pe 3 octombrie 2020 noua sa enciclică ”Fratelli tutti” (Toți frații) despre fraternitate și prietenie socială. Anunțul a fost făcut în 5 septembrie a.c. de Sala de Presă a Sfântului Scaun, precizând că papa va merge la Assisi în ziua menționată pentru a celebra Sfânta Liturghie la mormântul Sfântului Francisc și a semna noul document magisterial. Sala de Presă a adăugat că, în contextul restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19, dorința papei Francisc este ca vizita sa la Sacrul Convent din Assisi să se desfășoare într-o formă privată, fără participarea credincioșilor.

Între timp, apar noi detalii privind titlul enciclicei, care va rămâne în original în limba italiană: ”Fratelli tutti” – ”Toți frații”. Aceeași opțiune a fost făcută și cu ocazia precedentei enciclice a papei Francisc, ”Laudato Si”, cuvintele fiind luate atunci din celebra cântare a creaturilor din tradiția franciscană. Mai mult, aceeași tradiție a Sfântului Francisc stă la baza noii enciclice, ”Fratelli tutti”, cuvintele titlului fiind luate de această dată dintr-o scriere a Sărăcuțului din Assisi.

Potrivit directorului nostru editorial Andrea Tornielli, care a publicat ieri pe Facebook câteva detalii despre noua enciclică, cuvintele ”Fratelli tutti”, care dau titlul apropiatului document magisterial, sunt luate dintr-un îndemn pe care Sfântul Francisc îl adresează Fraților săi: «Attendamus, omnes fratres, bonum pastorem qui pro ovibus suis salvandis crucis sustinuit passionem….» (Îndemnuri, 6,1; Fontes Franciscani 155). În traducerea noastră: ”Priviți, fraților cu toții, la Bunul păstor, care pentru mântuirea oilor sale a îndurat pătimirea crucii”.

După enciclica «Lumen fidei», scrisă la ”patru mâini” cu predecesorul său, Benedict XVI și semnată în 2013, după «Laudato Si», din 2015, despre ocrotirea Creației lui Dumnezeu, cea de-a treia enciclică a pontificatului va fi semnată de papa Francisc la Assisi, la mormântul Sfântului care a reușit să capteze adierile frățietății în orice făptură a lui Dumnezeu, transformându-le într-un imn care străbate veacurile.

Numele apropiatei enciclice, însă, transmite mai mult decât dorința pontifului de a-și ancora rădăcinile în vastul patrimoniu al spiritualității franciscane, din moment ce a făcut din frățietate o valoare centrală a magisteriului său. De la emoția primelor cuvinte din seara de 13 martie 2013 și până la cea mai recentă rugăciune ”Îngerul Domnului” cu romanii și pelerinii în aceeași Piață a Sfântului Petru, «fraternitatea» este unul din puținele cuvinte-cheie care luminează, explică și lărgește orizontul pontificatului. Din acest punct de vedere, Declarația de la Abu Dhabi despre fraternitatea umană, semnată alături de cei mai înalți reprezentanți ai religiei musulmane, constituie fără îndoială un reper absolut esențial pentru pontiful ”de la capătul pământului”, care nu încetează să afirme că adevărata fraternitate între oameni ”se naște din credința în Dumnezeu, care este Tatăl tuturor și Părintele păcii”. ”La ce bun că oamenii au reușit să meargă pe Lună, dacă nu reușesc să trăiască ca frații pe Pământ?” – se întreba pontiful la rugăciunea ”Angelus” din 15 august 2020. Iar la cateheza audienței generale din 12 august a.c., pontiful afirma: ”A-l vedea pe fratele tău și întreaga creație ca un dar primit din iubirea Tatălui trezește un comportament de atenție, îngrijire și uimire. Cel care crede, contemplându-l pe aproapele ca un frate și nu ca un străin, îl vede cu compasiune și empatie, nu cu dispreț sau dușmănie”. Fraternitate, așadar, cu o viziune creștină asupra celuilalt și asupra creației lui Dumnezeu, pentru a construi o lume de pace și armonie.

De altfel, atracția papei Francisc pentru valorile pe care le transmite Sărăcuțul din Assisi nu mai constituie o surpriză. Vizita din 3 octombrie 2020 va fi cea de-a patra pe care o efectuează pe parcursul pontificatului, după vizitele din 2013 (4 octombrie, comemorarea liturgică a Sfântului Francisc din Assisi), și cele două din 2016 (4 august și 20 septembrie). Nu întâmplător, episcopul orașului, mons. Domenico Sorrentino, a spus că revenirea papei la Assisi este așteptată cu ”emoție și gratitudine”. Într-un comunicat al diecezei consultat de Vatican News, prelatul afirmă că ”în timp ce lumea suferă din cauza unei pandemii care a pus atât de multe popoare în dificultate și ne face să ne simțim frați în aceeași durere, nu putem să nu simțim nevoia de a deveni frați mai presus de toate în aceeași iubire”. Amintind ”fraternitatea cosmică” a Sfântului Francisc, episcopul Sorrentino a adăugat că ”gestul papei ne dă un nou curaj și o nouă tărie pentru a porni din nou în numele fraternității care pe toți ne unește”.

Autor: A Dancă

Sursa: https://www.vaticannews.va/