Duminică dimineaţă, 22 noiembrie 2020, solemnitatea Cristos Regele Universului, în bazilica vaticană Papa Francisc va celebra Liturghia, la sfârşitul căreia va avea loc transmiterea simboluri ZMT – crucea şi copia icoanei mariane Salus Populi Romani – de la un grup de tineri panamezi la tineretul portughez.

Aceasta a comunicat marţi, 17 noiembrie 2020, Dicasterul pentru Laici, Familie şi Viaţă, amintind că precedenta Zi Mondială a Tineretului s-a desfăşurat în America Centrală, iar următoarea va avea loc la Lisabona în anul 2023.

În conformitate cu normele actuale de siguranţă sanitară, gestul simbolic al transmiterii se va desfăşura în prezenţa unor delegaţii foarte restrânse, continuă Dicasterul, care îi invită oricum pe tineri să participe virtual la celebrarea euharistică a pontifului. Ea va începe la ora 10.00 (11.00, ora României) la altarul catedrei şi va fi transmisă în direct pe canalul oficial Youtube al Vatican News.

Aceeaşi transmisiune va fi urmărită de responsabilii pastoraţiei tineretului din Conferinţele Episcopale şi din mişcările internaţionale, care de miercuri, 18 noiembrie, până sâmbătă vor participa la Întâlnirea internaţională online „Din Panama la Lisabona – chemaţi la sinodalitatea misionară”, organizată de Dicasterul însuşi.

Atât transmiterea simbolurilor ZMT, cât şi întâlnirea internaţională, iniţial prevăzute pentru aprilie 2020, au fost amânate din cauza urgenţei sanitare mondiale care este încă în desfăşurare.

De mulţi ani, crucea şi icoana mariană însoţesc pregătirile pentru ediţiile internaţionale ale ZMT: încredinţarea simbolurilor tinerilor din dieceza care primeşte ziua avea loc mereu la sfârşitul celebrării din Duminica Floriilor prezidată de Sfântul Părinte în Piaţa „Sfântul Petru”. Tradiţia dăinuie din anul 1984 când, la încheierea Anului jubiliar al Răscumpărării, Ioan Paul al II-lea a încredinţat tinerilor Crucea Jubileului, cunoscută astăzi drept Crucea ZMT, de atunci în centrul fiecărei ediţii internaţionale.

În 2003, Papa Wojtyła a oferit şi o copie a icoanei Mariei Salus Populi Romani, care de atunci este alături de cruce în pelerinajele sale prin lume.

(După L’Osservatore Romano, 17 noiembrie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Sursa:www.ercis.ro