Ziua Mondială a Săracilor, deși este o Zi instituită relativ recent de către Papa Francisc, prinde valențe impresionante cu fiecare an care trece.
Da, și cei săraci au o Zi a lor, nu ca și motiv de sărbătoare sau bucurie, ci ca o zi în care suntem îndemnați să privim cu iubire la semenii noștri care sunt mai defavorizați, mai deznădăjduiți, mai singuri și mai neajutorați.
În ultimul mesaj pentru a IV-a Zi Mondială a Săracilor, Papa Francisc afirma că cea mai mare sărăcie cu care ne confruntăm este generată de lipsa iubirii: „Evanghelia nu se înțelege fără cei săraci. (…) Săracii ne garantează o moștenire veșnică și deja acum ne permit să ne îmbogățim în iubire. Pentru că cea mai mare sărăcie de combătut este sărăcia noastră de iubire”. În acest sens, sărăcia pe care o vedem în jur se datorează nepăsării, ignoranței și refuzului de a-i accepta pe ceilalți cu toate minusurile lor.
Și la cantina socială a Asociației Caritas Eparhial, din grijă și din atenție, cu prilejul acestei zile, beneficiarii serviciului nostru au avut parte de o mică surpriză dulce, atunci când au primit hrana caldă, un desert concretizat în salam de biscuiți, pregătit în bucătăria noastră, însoțit de un pachet care cuprindea articole pentru lenjeria personală.
În aceste zile, ei au nevoie, mai mult ca oricând, de susținere și de motive care să le aducă zâmbete pe chip. Au nevoie de sprijin concret, nu doar de încurajări, pentru că – de multe ori – acestea nu țin de cald și nici de foame.
Uimirea s-a citit în privirile lor, întrebându-se: „Cu ce ocazie?”… unii au găsit răspuns la noi, iar alții doar s-au bucurat. Nu este prima dată când, pe lângă caserolele cu mâncare caldă, au găsit gustări dulci sau fructe… și nu va fi nici ultima dată, întrucât nevoile lor sunt constante, urgente fiind cele care presupun lipsa hranei sau a hainelor. Și ceea ce regăsim mereu în ochii lor este recunoașterea pentru că îi avem în gând, este „Mulțumesc”-ul nespus care este ascuns în mâini tremurânde ori în licăririle din privire.
De aceea, important rămâne ajutorul permanent pe care încercăm să îl oferim fiecăruia, și nu doar marcând această ZI a săracilor, cât mai ales în momentele de cumpănă și de încercare continuă prin care trecem cu toții.
Și, dacă grija este cel mai expresiv mod de manifestare a iubirii, suntem bucuroși că suntem printre acei puțini în a căror grijă se află și ei: cei săraci, cei fără un adăpost, cei bătrâni, bolnavi și singuri, regăsindu-ne astfel în cuvintele Papei Francisc din același mesaj: ”mâna întinsă poate să se îmbogățească mereu cu zâmbetul celui care nu face apăsătoare propria prezență și ajutorul pe care-l oferă, ci se bucură numai să trăiască după stilul discipolilor lui Cristos”.
Teodora Boda
Asistent social