Mormântul Venerabilului Carlo Acutis a fost deschis joi, înainte de beatificarea adolescentului pasionat de calculatoare. O purtătoare de cuvânt a evenimentului beatificării lui Acutis a declarat pentru CNA că a fost găsit întregul trup, dar „nu necorupt”. „Astăzi îl vedem din nou în trupul său muritor. Un trup care a trecut, în anii de când a fost înmormântat în Assisi, prin procesul normal de descompunere, proces care este moștenire a condiției umane după ce păcatul l-a separat de Dumnezeu, izvorul vieții. Dar acest trup muritor este destinat învierii”, a spus Arhiepiscopul Domenico Sorrentino de Assisi, la Liturghie de la deschiderea mormântului, din 1 octombrie. Episcopul a explicat că trupul lui Acutis a fost „restaurat cu îndemânare și iubire”.

Corpul adolescentului va fi disponibil pentru venerare într-un mormânt de sticlă, până pe 17 octombrie, pe o perioadă dedicată celebrării vieții lui Acutis. Tânărul, care a murit de leucemie în 2006, la vârsta de 15 ani, era cunoscut pentru abilitățile sale de programare pe calculator și pentru dragostea față de Euharistie și Fecioara Maria. Inima lui Acutis, care acum poate fi considerată o relicvă, va fi afișată într-un relicvar din Bazilica Sf. Francisc din Assisi. Mama sa a spus că familia lui a vrut să îi doneze organele când a murit, dar nu a putut face acest lucru din cauza leucemiei. „Carlo este un băiat al timpului nostru. Un băiat al erei internetului și un model de sfințenie al erei digitale, așa cum l-a prezentat Papa Francisc în scrisoarea sa adresată tinerilor din întreaga lume. Calculatorul a devenit un mod de a merge pe drumurile lumii, la fel ca primii ucenici ai lui Isus, pentru a aduce în inimi și în case vestea adevăratei păci, care potolește setea de infinit din inima omului”, a spus Mons. Sorrentino.

Rectorul Sanctuarului din Assisi ce comemorează momentul din viața Sf. Francisc când acesta a renunțat la hainele sale, sanctuar unde se află mormântul lui Acutis, a declarat pentru EWTN că lucrările de reconstrucție la fața lui Acutis au fost necesare înainte de expunerea lui publică. Acutis a avut hemoragii cerebrale în momentul morții sale și și-a oferit suferința pentru Papă și Biserică. „Corpul său a fost descoperit a fi pe deplin integral, nu intact, ci integral, având toate organele sale. S-a lucrat la fața sa”, a spus pr. Carlos Acácio Gonçalves Ferreira. „Într-un fel, fața sa pământească va fi văzută din nou. Dar acea față – să nu uităm – nu arată acum spre sine, ci spre Dumnezeu”, a spus Arhiepiscopul Sorrentino.

Mormântul lui Acutis este deschis pentru venerare în perioada 1-17 octombrie, la Assisi, pentru a permite cât mai multor persoane să facă o vizită de rugăciune în săptămânile dinainte și de după beatificarea sa, din 10 octombrie, în contextul în care măsurile anti-coronavirus limitează prezența la beatificare. Într-un interviu pentru EWTN, pr. Ferreira l-a lăudat pe Acutis drept martor că sfințenia este realizabilă pentru adolescenți. În mormânt, Acutis este îmbrăcat în hainele obișnuite, pe care le purta în viața de zi cu zi. Deși nu a fost îngropat în aceste haine, se speră că ele vor vorbi despre viața adolescentului. „Pentru prima dată în istorie vom vedea un sfânt îmbrăcat în blugi, adidași și pulover”, a spus rectorul. „Acesta este un mesaj extraordinar pentru noi: putem simți sfințenia nu ca un lucru îndepărtat, ci ca ceva foarte la îndemâna tuturor, pentru că Domnul este Domnul tuturor.”

În anul înainte de a muri, adolescentul italian a studiat miracolele euharistice pentru a crea un site web care să le catalogheze și să împărtășească aceste informații celor interesați. Ca parte a celebrării de 17 zile a beatificării lui Acutis în Assisi, două biserici găzduiesc expoziții despre miracolele euharistice și despre aparițiile mariane catalogate de Acutis. Mormântul lui Acutis se află în Santuario della Spogliazione (Dezbrăcării) din Assisi. „Carlo Acutis, la fel ca Sfântul Francisc, avea în comun, pe lângă dragostea pentru Isus și în special pentru Euharistie, o mare dragoste pentru săraci”, a spus Arhiepiscopul Sorrentino, anunțând totodată pe 1 octombrie că va fi deschisă o cantină pentru săraci lângă Sanctuar, în amintirea lui Acutis.

Mama lui Carlo, Antonia Salzano, a spus că a fost foarte emoționată de deschiderea mormântului fiului ei pentru venerare. „Suntem încântați că în cele din urmă mormântul lui Carlo a fost deschis, mai ales pentru că credincioșii din toată lumea vor putea acum să îl vadă și să venereze într-un mod mai puternic”, a spus ea. „Sperăm că, prin expunerea corpului lui Carlo, credincioșii își pot ridica rugăciunile către Dumnezeu cu mai multă fervoare și credință. Carlo ne invită pe toți să avem mai multă credință, speranță și iubire pentru Dumnezeu și pentru semenii noștri, așa cum a făcut Carlo în viața sa pământească. Ne rugăm ca el să mijlocească pentru noi toți pe lângă Dumnezeu și să obțină multe haruri pentru noi.”

Sursa: www.catholica.ro