An de an data de 1 octombrie marchează la nivel mondial „Ziua de luptă împotriva cancerului la sân”. Și anul acesta clădirea Palatului Episcopal din Oradea, o clădire reprezentativă din Piața Unirii, a fost iluminată în roz. Evenimentul a fost coordonat de către Organizația Femeilor Liberale din Oradea.

Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic a fost prezent pentru câteva momente la eveniment transmițând tuturor celor prezenți un salut.

„Statisticile din ultimii ani arată că 1 din 4 femei la nivel mondial va dezvolta cancer la sân de-a lungul vieții. Incidența cancerului la sân a crescut odată cu îmbătrânirea populației, dar și datorită introducerii mamografiei de screening. Cei mai importanți factori de risc sunt predispoziția genetică, expunerea prelungită la estrogeni, radiațiile ionizante, nuliparitatea și istoricul de leziuni benigne la nivelul sânului. Cancerul de sân rămâne în continuare principala cauză de deces prin cancer la femei atât în Europa cât și în întreaga lume. Un sfert din cancerele de sân apar înaintea vârstei de 50 de ani și la mai puțin de 5%, înaintea vârstei de 35 de ani. Tratamentul cancerului la sân este complex și necesită o echipă multidisciplinară de diagnostic și tratament. Depistarea în stadii incipiente crește rata de vindecare”.

Eugen Ivuț