„La initiativa Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia si Fagaras si a Episcopiei de Oradea, în persoana Preafericitului Lucian si a Preasfintitului Virgil, Banca Nationala a României a emis recent o moneda dedicata aniversarii a 300 de ani de la nasterea episcopului Petru Pavel Aron (1709 – 2009). S-a înfaptuit astfel un stralucit act de dreptate, întrucât Petru Pavel Aron a ramas în istoria poporului nostru prin deschiderea primelor scoli moderne din istoria românilor, prin initierea eruditiei umaniste si prin sprijinirea primei generatii a Scolii Ardelene, care si-a luat zborul spre viitor din citadela culturala de la confluenta Târnavelor.
Evenimentul este în mod aparte important, emisiunile monetare dedicate marilor personalitati fiind de cea mai larga popularitate, prin intrarea monedei în circuitul numismatic intern si international. Moneda este turnata în argint pur (concentratie 999‰), are greutatea de 31,103 g, diametrul de 37 mm, cu marginea zimtata. Tirajul, restrâns din principiul raritatii si valorii crescatoare în timp, este de 500 de exemplare. Moneda este însotita de o carte-brevet, de fapt actul de identitate al piesei, de peste 60 de pagini, în limbile româna, engleza si franceza, unde semnificatia momentului aniversar si rolul providential al lui Petru Pavel Aron sunt reliefate într-o abreviere profesionista de exceptie.
Conceptia grafica a monedei si a cartii-brevet s-a realizat prin colaborarea între Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca, în persoana istoricului Ioan Chindris, directorul acestei institutii, si expertul Cristian Ciornei de la Banca Nationala a României. Moneda are valoarea de 10 lei. Pe avers este înfatisata catedrala de la Blaj, flancata de edificiile istorice ale scolilor episcopului Aron, precum si o scena scolara de epoca, unde elevii asculta prelegerea unui profesor. Reversul cuprinde portretul episcopului Petru Pavel Aron si simbolul central al blazonului sau de ierarh, cu specificarea anilor de viata: 1709–1764. Aceleasi persoane au realizat si macheta grafica a cartii-brevet cu titlul 300 de ani de la nasterea episcopului Petru Pavel Aron, ilustrata cu 36 de imagini de epoca, evocatoare a biografiei si activitatii episcopului, majoritatea provenind de la Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca. Cu totul exceptionala este scoaterea în evidenta, pentru prima data într-un cadru de circulatie, a adevaratului portret al lui Petru Pavel Aron, ca ierarh somptuos din lumea catolica, dupa ce vreme de secole a fost cunoscut numai sub înfatisarea subiacenta de calugar oriental.
Baterea monedei aniversare este al doilea gest major de cinstire a memoriei marelui om al bisericii si promovator al culturii, care a fost Petru Pavel Aron, dupa scoaterea la lumina, pe baza manuscriselor originale ramase nepublicate, a Bibliei Vulgata, tradusa de episcopul blajean si colaboratorii sai, într-o editie monumentala a Academiei Române, initiata de marele istoric literar Eugen Simion si realizata de un colectiv academic coordonat de Ioan Chindris si Niculina Iacob.