Inspirați de mărturia Fericitului Iuliu Hossu care din închisoare le scrie fiilor spirituali (cfr. Credința noastră este viața noastră, Memoriile Cardinalului DR. Iuliu Hossu, Editura Viața Creștină, Cluj-Napoca, 2003, pp. 33-40), parcurgând un pelerinaj sufletesc prin atâtea parohii și mănăstiri, am parcurs pelerinajul și noi anul acesta într-o formă spiritual-virtuală.

Fiind condiționați de pandemie am trăit aceste 7 zile de „drum” la granița dintre virtual și real. Am fost însoțiți de câte unul din Fericiții Episcopi Martiri prin reflectarea asupra vieții lor, esențialul fiind expus zi după zi pe o rețea de socializare, alături de rugăciuni și îndemnuri pentru pelerini. Trecând prin locurile lor natale, am „stat de vorbă” și cu Iuliu Maniu, Simion Bărnuțiu și Ilie Lazăr. A ne aminti de exemplul acestora ne face să ne întrebăm dacă noi suntem un exemplu de credință pentru vremurile în care trăim, ne îndeamnă mereu la sfințenie și ne dă curajul de lupta pentru valorile pe care aceasta le presupune.

Alături de aceste materiale biografice, s-au publicat zilnic sute, ba chiar mii de fotografii din pelerinajele ultimilor 10 ani care ne-au făcut să ne simțim în comuniune profundă unii cu alții, chiar dacă ne aflam la distanță din punct de vedere trupesc. Imaginile ne-au amintit și ne-au făcut să retrăim bucuria de a fi împreună, osteneala mersului pe jos ca o formă de jertfă, rugăciunile și cântecele, timpul oferit lui Dumnezeu, reîntâlnirea cu oamenii și locurile pline de simplitate, frumusețe și încărcătură emoțională.

Pentru toate acestea le mulțumim vechilor organizatori, părintele Florian Gui și Mihai Fechetă, cărora li s-a alăturat părintele Nicu Bodea pentru celebrarea Sfintei Liturghii din 29 august 2020 la Cimitirul Săracilor unde au fost prezenți fizic peste 30 de pelerini. Ulterior s-a făcut o vizită la Memorialul Durerii și s-a desfășurat un moment de însuflețire a vechii închisori prin cântece precum „Imnul lui Iuliu Maniu” și „Rugă” pe versurile lui Corneliu Coposu.

Pe baza Evangheliei zilei și în urma unei meditații asupra stilului de viață al lui Ioan Botezătorul și asupra atitudinii lui Irod, ne-am propus să creștem în sfințenie și să eliminăm decisiv orgoliul din viețile noastre pentru a fi o mărturie vie a credinței pe care o mărturisim, întăriți de sacrificiul suprem al Fericiților Episcopi Români Martiri.

În acest an, plecarea din Sighet s-a lăsat cu un angajament care ne dorim să îl ducem cu noi la școală, la universitate, la locul de muncă, fiecare acolo unde este chemat, un moto comun care rămâne în mintea și în inima pelerinilor: FERM (Fericiți Episcopi Români Martiri) în credință!

Carla Maxim