La data de 26 mai 2020, în comemorarea Sfântului Filip Neri, Papa Francisc l-a numit pe pr. dr. László Kerekes, de la parohia Fericitul Eusebiu din Târgul Secuiesc, ca Episcop de Tharros și Episcop auxiliar al Arhidiecezei de Alba Iulia.

Consacrarea întru episcopat a avut loc la data de 29 august, începând cu ora 10:30, în Sanctuarul marian și Bazilică Minoră de la Șumuleu-Ciuc. La celebrare au luat parte mai mulți episcopi catolici de ambele rituri din țară. Din partea Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, de Oradea a participat Preasfințitul Părinte Virgil Bercea, însoțit de părintele Eduard Roman.

László Kerekes s-a născut la data de 23 iulie 1968, în Târgul Secuiesc, și a copilărit la Ghelința. Și-a început studiile la Ghelința, apoi le-a continuat la Târgu Secuiesc. Din anul 1986, după bacalaureat, și-a continuat studiile la Seminarul mic din Alba Iulia. În anul 1987 a început studiile filozofice și teologice în cadru Seminarului mare din Alba Iulia. Din anul 1990 a studiat în Seminarul central din Budapesta, unde și-a terminat studiile în anul 1992. A fost hirotonit preot la data de 16 mai 1993, în biserica Sf. Emeric din Ghelința. Din anul 1994 și-a continuat studiile în cadrul Universității Sfântul Paul din Ottawa, Canada, unde a obținut licența în drept canonic și mai apoi în anul 2004 doctoratul în drept canonic.

În timpul celor 26 de ani de preoție pr. dr. László Kerekes a avut mai multe slujiri pastorale: între anii 1994-2000 a fost vicar judecătoresc al Tribunalului bisericesc din cadrul Arhidiecezei de Alba Iulia; prefect și profesor de drept canonic la Seminarul mare din Alba Iulia; din 1996 a predat retorică, omiletică și pedagogie. Este co-fondatorul revistei științifice Studia Theologica Transsylvaniensia din cadrul Seminarului mare. Din 2004 a fost preot paroh al parohiei Fericitul Eusebiu din Târgu Secuiesc. În afară de limba maternă vorbește cursiv limba română și limba engleză.

Eugen Ivuț

Sursa: www.catholica.ro

Sursa foto:pr diacon Marius Câmpean