Cardinalul Christoph Schönborn a spus că regretă că un număr tot mai mare de oameni părăsesc Biserica din Austria. Într-un interviu acordat unei publicații a Bisericii austriece, prelatul a spus: „Există un fenomen care afectează Biserica din întreaga lume și mai ales pe noi, aici, în Austria: este vorba de cei care întorc în tăcere spatele Bisericii”. În Austria, numărul persoanelor care părăsesc Biserica a crescut cu 14,9% în 2019 față de anul precedent. Un total de 67.583 de persoane au plecat în 2019, în timp ce 58.807 au plecat în 2018, informează CNA Deutsch. Austria are o populație de aproape nouă milioane de persoane, dintre care aproximativ 4,98 milioane de catolici.

Cardinalul Schönborn, Arhiepiscop de Viena, a deplâns exodul catolicilor austrieci, dar a subliniat că „face parte din libertatea religioasă”. „Nu suntem o comunitate obligatorie. Aceasta este libertatea pe care Dumnezeu ne-a oferit-o.” Prelatul a fost președintele Conferinței Episcopilor Austrieci din 1998. A fost ales încă șase ani în 2016. Dar, la împlinirea vârstei de 75 de ani în ianuarie, și-a depus demisia din funcția de președinte. Alegerea succesorului său ar fi trebuit să aibă loc în martie, însă a fost amânată din cauza pandemiei. A continuat să dețină funcția până în iunie, când Arhiepiscopul Franz Lackner de Salzburg a fost ales președinte al Conferinței Episcopilor.

Cardinalul Schönborn, de origini din nobilimea austriacă, și-a dat demisia din funcția de Arhiepiscop de Viena înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Arhidieceza de Viena a declarat pe 21 ianuarie că Papa Francisc i-a refuzat demisia, cerându-i să rămână în funcție „o perioadă nedeterminată”. În interviu, Cardinalul a abordat și conflictele din cadrul Bisericii, spunând că acestea sunt „normale, deoarece oamenii au stiluri de viață diferite, obiceiuri culturale și religioase diferite”. A sugerat că o scindare formală în Biserică este puțin probabilă. De 50 de ani, a spus el, aude că Biserica este pe punctul de a se diviza, dar „nu s-a întâmplat așa pentru că forța unității este mai puternică”.

Sursa: www.catholica.ro