În Duminica Predicii de pe munte a lui Isus, în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii celebrate în Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic a hirotonit trei preoți.

În cadrul cuvântului de învățătură Preasfinția Sa a subliniat câteva calități pe care preotul le are „Preotul este precum santinela, el fiind cel care vestește Vestea cea Buna, preotul este prezența discretă a lui Isus Cristos în lume, în vremurile noastre fiind foarte nevoie de aceasta prezență, el fiind cel care mângâie, însoțește, acoperă rănile tuturor credincioșilor. El este cel care dă curajul și-și asumă responsabilitatea în chemarea la care Domnul Îl cheamă. El este cel care dăruire mereu și în fiecare moment bucuria, dă bucuria regăsirii și a reîntoarcerii în comunitate. El este cel care dă sărutul păcii, atunci și acolo unde este neînțelegere. El este cel care cu milă și cu delicatețe precum Maria în Betania, primește pe orice credincios. El este cel care dăruie înțelepciune și are întotdeauna răbdare”.

Totodată Preasfinția Sa Virgil a îndemnat pe cei trei noi preoți să-l ia model pe Fericitul Ioan Suciu de la a cărui trecere la Domnul sau împlinit ieri 67 de ani.

La momentul liturgic potrivit , prin punerea mâinilor și rugăciune a urmat momentul consacrării în treapta preoției și înveșmântarea noilor preoți. La finalul Sfintei Liturghii noii preoți au oferit binecuvântarea Preasfințitului Virgil, preoților concelebranți și tuturor credincioșilor.

***

Părintele Oltean Cătălin Mihai a absolvit Liceul Teologic Greco-catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj în anul 2009. În perioada 2009-2013 a urmat cursurile Facultății de Teologie Greco-catolica „Buna Vestire” din Blaj, după care a început studiile masterale absolvite în anul 2015. În prezent urmează cursurile masterale în cadrul Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea. Hirotonit diacon în data de 5 octombrie 2019.

Părintele Flore Marius Mihai s-a născut la data de 27 iunie 1985 în Beiuș. După școala primară și liceu, a urmat cursurile Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea între anii 2005-2009, iar mai apoi cursurile de masterat între anii 2010-2012 în cadrul aceleași Facultăți. din anul 2012 este căsătorit și are doi copii.

Părintele Ilea Valentin s-a născut la data de 16 martie 1990, urmând clasele primare și gimnaziale în Ioaniș, iar mai apoi Liceul la Beiuș. Între anii 2009-2013 a urmat cursurile Facultății de Teologie Greco-Catolică din Oradea, iar mai apoi între anii 2014-2016 cursurile de masterat Managementul serviciilor sociale din cadrul Universității Oradea. Părintele este căsătorit.

Eugen Ivuț