Din America Latină în Asia, trecând prin Africa și Europa, gesturile de solidaritate ale Papei Francisc, făcute grație muncii neobosite a Elemozineriei Apostolice, ajung în locurile cele mai frământate ale lumii, unde sistemele de sănătate au fost îngenunchiate din cauza pandemiei. Elemozineria Apostolică a informat că, în ultimele săptămâni, Sfântul Părinte a donat – prin intermediul Nunțiaturilor Apostolice din diferite țări – 35 de ventilatoare pulmonare, donații ce reflectă apropierea sa concretă și iubirea sa paternă.

Esențiale pentru salvarea vieții pacienților cu forme mai severe de Covid- 19, în ultimele luni am auzit vorbindu-se de ele în mod continuu, deoarece numărul celor care ar fi avut nevoie de astfel de aparate a fost, peste tot, mai mare decât disponibilitatea efectivă. În esență, ventilația mecanică, ajută pacienții cu insuficiență respiratorie, ce reprezintă unul dintre cele mai grave simptome ale coronavirusului. Din lista detaliată pusă la dispoziție de Elemozineria Apostolică aflăm că patru ventilatoare pulmonare au fost trimise în Haiti, două în Republica Dominicană și alte două în Bolivia, în timp ce patru aparate au ajuns în Brazilia, țara din America Latină cea mai lovită de pandemie, căreia Papa Francisc i-a transmis sentimentele de apropiere, telefonându-le de trei ori Episcopilor pe care i-a asigurat de rugăciunea sa și de încredințarea țării Maicii Domnului de la Aparecida. În Brazilia, noul coronavirus a cauzat 55 de mii de victime și peste 1 milion de cazuri confirmate, fiind țara cu cel mai trist bilanț, după Statele Unite, unde se înregistrează aproximativ două milioane și jumătate de cazuri și 124 de mii de decese.

Rămânând în America de Sud, trei ventilatoare pulmonare donate de Papa Francisc au ajuns în Columbia și două în Ecuador, țară cu peste 4300 de infectați cu noul coronavirus. Alte trei aparate au ajuns în Honduras și tot atâtea în Mexic, în vreme ce patru ventilatoare pulmonare au fost trimise în Venezuela, țară cu o profundă criză a sistemului de sănătate. În Africa, gestul de apropiere și de solidaritate al Papei Francisc, constând în donarea de ventilatoare pulmonare a dus mângâiere în Camerun și Zimbabwe, unde au fost donate 4 aparate. În Asia, mai exact în Bangladesh, au ajuns două ventilatoare pulmonare, iar alte două aparate destinate bolnavilor cu insuficiență respiratorie au fost trimise în Europa, în Ucraina, țară care numără în prezent peste o mie de victime.

Autor: Anca Mărtinaș

Sursa: Vatican News România