Festivalul Coral Francisc Hubic – ediția a XII-a

21 octombrie 2022, ora 19:00, Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae”, Oradea

 

Festivalul Coral Francisc Hubic, ajuns la ediția a XII-a, organizat de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, Departamentul Cultural, sub patronajul Preasfinţiei sale dr. Virgil Bercea, episcopul locului, își propune să facă cunoscută în rândul publicului larg muzica corală și, în mod special, contribuția compozitorului greco-catolic Francisc Hubic la musica corală românească.

Ediția din acest an, desfășurată la 70 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui Francisc Hubic, va fi marcată prin reeditarea critică a trei volume de partituri din creația sa muzicală, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur pentru cor de bărbați și două antologii, una de colinde și alta de pricesne (în curs de editare).

Festivalul se va desfășura după următorul program:

Joi, 20 octombrie 2022, ora 11, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea va avea loc lansarea următoarelor partituri, editate sub coordonarea lect. dr. Radu-Ioan Mureșan:

* Francisc Hubic, Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur pentru cor de bărbați

* Francisc Hubic, Colinde pentru cor mixt și cor de bărbați

* Sigismund Toduță, Liturghia a II-a Sfântului Ioan Gură de Aur – pentru cor mixt- în stilul melodiilor bisericești de la Blaj.

Evenimentul îi va avea ca invitați pe doamna muzicolog Constanța Cristescu și domnul prof.Mihai Ghircoiaș, custodele Fundației Sigismund Toduță din Cluj-Napoca.

Vineri, 21 octombrie 2022, ora 19, la Catedrala Greco-Catolică Sfântul Nicolae va avea loc un  concert extraordinar, protagoniștii acestui eveniment fiind:

Corul Național de Cameră Madrigal-Marin Constantin, dirijor dr. Anna Ungureanu

Corul Buna Vestire-Francisc Hubic, dirijor lect. dr. Radu Mureșan

Corul de copii al Liceului Don Orione, dirijor prof. Nicoleta Arendaș

Corul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu, dirijor prof. Nicoleta Țâmpu

Acompaniament la orgă – prof. Antonia Monica Nica, la percuție -Vlad Țâmpu

Prezentator: Loredana Corchiș.

Creațiile muzicale din cadrul concertului vor pune în lumină bijuteriiale muzicii corale din diferite epoci, începând cu renașterea și barocul până la muzica scrisă de compozitori contemporani.

 

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Vă așteptăm!

Rodica Indig

Consilier cultural EGCO

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este vectorul principal al mişcării corale româneşti, un etalon de profesionalism la nivel internațional, precum și un ambasador redutabil al culturii țării noastre pe marile scene ale lumii. În noiembrie 2016 a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate.

Cu o activitate culturală efervescentă atât la nivel național și internațional și, în ciuda restricțiilor care au afectat viața culturală în timpul pandemiei, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a desfășurat în ultimii trei ani peste 60 de turnee, concerte, recitaluri și proiecte culturale, fiind ovaționat cu aceeași căldură de către românii din întreaga țară, cât și de către spectatorii de peste hotare, martori și participanți ai programului de diplomație culturală pe care ansamblul îl desfășoară încă de la înființarea sa.

De asemnea, proiectul de suflet al Corului Madrigal este Programul Național Cantus Mundi, care a fost înființat în urma cu 11 ani la inițiativa renumitului dirijor internațional și director de onoare al Corului Madrigal, Ion Marin, și a devenit cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, cu o comunitate activă de aproape 60.000 de copii și tineri din toată țara.

Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Camera „Madrigal – Marin Constantin” și directorul artistic al Programului Național Cantus Mundi, s-a specializat în dirijat sub coordonarea renumiților muzicieni Marin Constantin și Ion Marin,susținând concerte în numeroase țări din Europa și Asia. Doctor în muzică din 2009, Anna Ungureanu este din anul 2014 dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, precum și directorul artistic al Programului Național Cantus Mundi. Pe lângă impresionanta sa carieră în calitate de dirijor coral, ea este și un formator care inspiră generațiile viitoare de dirijori de cor din România, susținând periodic cursuri în cadrul Programului Național Cantus Mundi. Experiența profesională obținută în preajma fondatorului Corului Madrigal, maestrul Marin Constantin, care i-a fost mentor aproape nouă ani, o recomandă ca discipol și continuator al legendarului muzician.

 

Corala Buna Vestire – Francisc Hubic, a Eparhiei greco-catolice de Oradea 

Provenind din variate domenii de specializare profesională, membrii Coralei Buna Vestire – Francisc Hubic sunt o „unealtă” vie prin care glasul Domnului inspiră și respiră în marea inspirație și respirație a coralității Bisericii. Rostul acestei corale este acela de a fi „glasul” însuflețitor al liturghiilor credincioșilor noștri în actul de mulțumire și laudă a luiDumnezeu, întruchipând, astfel, vocea orantă a eparhuluiși a Eparhiei noastregreco-catolice de Oradea; de a cultiva ethosul – modul de a fi încredință – al credincioșilor Eparhiei noastre; de a prezerva o frumoasă tradiție liturgică localăși a o ancora în tradiția liturgică a Bisericii Române Unite; de a cinsti și cultiva tradiția corală locală, în sânul căreia numele Francisc Hubic are o adâncă reverberație în sufletele credincioșilor orădeni și nu numai; de a recupera o moștenire aproape uitată și a continua un traseu spiritual început cu aproape un sfert de veac în urmă la Roma. De-a lungul timpului această corală a desfășurat o intensă activitate liturgică, asigurând celebrarea slujbelor în diferite biserici ale Eparhiei greco-catolice de Oradea, cu precădere în Catedrala Sf. Nicolae, în eparhiile de Maramureș și Cluj-Gherla, în comunitățile românești greco-catolice din Viena, Londra și Madrid. Bogatei activități liturgice i se adaugă și un număr însemnat de concerte în perimetrul urbei orădene și în unele localități din țară.

Dirijorul lect. univ. dr. Radu Ioan Mureșan şi-a început studiile muzicale la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, obținând în anul 1997 diploma de licență în muzică bisericească. În același an, își începe studiile de aprofundare a muzicii sacre la Instituto Pontificio di Musica Sacra din Roma, pe care le va încheia prin obținerea titlului de doctor în 2012 cu o cercetare asupra celor opt  glasuri bisericești ale Bisericii Române Unite cu Roma. În răstimpul petrecut la Roma, va desfășura o intensă activitate corală și solistică în corurile principalelor bazilici din cetatea eternă, în cadrul cărora se va perfecționa și în stilul interpretative al  muzicii gregoriene și cea polifonice. În paralel, ca alumn al Colegiului Pontifical Pio Romeno va prelua conducerea corului Bunavestire a teologilor români, pe care printr-o intensă activitate concertistică îl va face cunoscut în mediul eclesiastic din Roma și Italia ca un reper de interpretare a muzicii bizantine de tradiție românească. În anul 2006, odată cu întoarcerea în țară, își începe activitatea în cadrul Eparhiei Române Unite de Oradea, predând muzică bisericească studenților teologi și organizând corul Schola Cantorum al seminariștilor, cu care au o intensă activitatea concertistică și de slujire liturgică. În anul 2014 devine lector universitar la catedra de muzică bisericească și cor a Facultății de Teologie Greco-Catolică, Dep. Oradea din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Promotor al ideii coralității Bisericii și a păstrării și transmiterii tradiței muzicale, încă din 2008 polarizează în jurul acestei idei și un grup dinamic de iubitori ai muzicii, cu care înființează ceea ce azi, după multiple faze de evoluție, este corul mixt Bunavestire-Francisc Hubic al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.

Corul Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea este o formație corală cu tradiție în peisajul muzical bihorean, având în componența sa elevi de gimnaziu și liceu. Aceasta formație tânără a participat la diverse concursuri, festivaluri și concerte, cum ar fi cantata “Carmina Burana” de Carl Orff și concertele de Crăciun alături de corul și orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, concertul alături de Alexandru Tomescu în cadrul turneului „Balada, un secol de muzică” sau la Festivalul European Music Open alături de Alexandru Badea. Corul Liceului Greco-Catolic face parte din Programul Național Cantus Mundi, program datorită căruia s-a aflat pe scenă alături de Corul Național de Camera „Madrigal – Marin Constantin” în numeroase ocazii, dintre care amintim Festivalul Coral „Francisc Hubic” și concertele de Crăciun de la Ateneul Român din București. Formația corală este condusă de către prof. Nicoleta Emilia Țâmpu.

Înființat în anul 2011 din dorința de a promova valori creștine prin artă, corul Liceului Don Orione și-a îndeplinit misiunea în diverse ocazii ca slujbe religioase, serbări școlare,  concursuri  sau alte manifestări artistice, ori de câte ori a fost solicitat. Corul are în componența sa în special elevi de gimnaziu, acesta reîmprospetându-se cu forțe noi în fiecare an, odată cu reînnoirea claselor. Coordonatoarea corului este doamna profesoară Nicoleta Claudia Arendaș care, cu talent și dăruire, le călăuzește pașii prin lumea magică a muzicii, în special cea sacră, respectând carisma patronului spiritual al școlii, sfântul Luigi Orione.

SPONSORI

 

PARTENERI MEDIA