„Duminica, 20 ianuarie 2013 , în saptamâna de rugaciune pentru unitatea crestinilor, Parohia Greco-Catolica “Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Zalau i-a invitat la rugaciune -si în acest an- pe credinciosii si reprezentantii mai multor culte crestine din Zalau. Au raspuns acestei invitatii mai multi preoti: parintele Sovér István de la Parohia Romano-Catolica , pr. Ioan Ghiurco parohul Bisericii Ortodoxe Sf. Vineri si parintele Oláh Mihai de la Biserica Reformata din cartierul Dumbrava Nord. A mai fost prezent si pr. Valer Parau – protopop greco-catolic al Zalaului si paroh al Bisericii “Sfânta Familie”, toti acestia alaturându-se celor doi preoti organizatori ai serii de rugaciune ecumenica, pr. Daniel Bertean si pr. Simion Maries.
Credinciosii, veniti în numar mare la acest eveniment, s-au unit în rugaciune, pentru a reînnoi, cu ajutorul harului Spiritului Sfânt, angajamentul de a trai dupa vointa Tatalui, spre a împlini rugaciunea Fiului Isus Cristos “Ca toti sa fie una, dupa cum Tu, Parinte, întru Mine si Eu întru Tine, asa si acestia în Noi sa fie una, ca lumea sa creada ca Tu M-ai trimis” (In 17,21).
Programul spiritual, alcatuit din rugaciuni si cântari religioase specifice acestui eveniment, a început prin cuvântul de bun venit si o introducere în momentul de rugaciune, rostite de parintele Daniel Bertean, parohul bisericii gazda. În continuare s-au rostit rugaciuni din ectenia slujbei de Te Deum, apoi o lectura din Profetul Michea (6,6-8) care a revelat celor prezenti tema generala propusa pentru Octava din acest an “Cu ce ma voi înfatisa înaintea Domnului?”, lectura urmata de recitarea unui psalm responsorial (Psalmul 86 cu refrenul “întotdeauna voi canta îndurarea Domnului”). Programul a continuat cu proclamarea Evangheliei dupa Luca (24, 13-35) “Pe drumul Emausului”, dupa care s-au rostit din nou mai multe rugaciuni pentru unitatea crestinilor, un moment cu o deosebita încarcatura spirituala reprezentâdu-l rostirea Crezului Apostolic. În continuare, invitatii la celebrarea ecumenica au rostit scurte alocutiuni prin care au exprimat -în numele cultelor pe care le reprezinta- dorinta ca toti crestinii sa gaseasca, punând accentul pe ceea ce ne uneste, nu pe ceea ce ne deosebeste, calea potrivita de apropiere si de refacere a unitatii Bisericii, care este Una si Sfânta.
Rugaciunile care s-au rostit au fost însotite de frumoase cântari religioase interpretate de cele doua coruri participante: corul Bisericii Reformate Dumbrava Nord si cel de la Biserica Sfânta Familie.
Programul s-a încheiat cu binecuvântarea finala, dupa care, într-o atmosfera de autentica fraternitate, toti cei prezenti au intonat cântarea “Frati crestini din lumea-ntreaga”.
La finalul serii de rugaciune ecumenica, parintele Daniel Bertean a multumit reprezentantilor cultelor crestine ortodox, romano-catolic si reformat pentru faptul ca au raspuns invitatiei si s-au rugat împreuna cu credinciosii greco-catolici în cadrul Octavei de rugaciune pentru unitatea crestinilor, evenimentul din acest an fiind cu atât mai important si mai semnificativ cu cât se desfasoara în Anul Credintei, proclamat de Sfântul Parinte Papa Benedict al XVI-lea.