Prin legea 127 din 30 mai 2017 a fost instituită Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste.

Legea 127/2017 prevede că ziua de 14 mai poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară prin organizarea de comemorări oficiale, depuneri de coroane şi alte manifestări menite să cinstească memoria acestor martiri.

În această zi de comemorare ne aducem aminte de toți înaintașii noștri, bravii români care au constituit rezistența activă împotriva ateismului militant şi agresiv, dar și de înaintașii noștri greco-catolici care au găsit în credinţa lor tăria de a merge până la jertfa de sine, care şi-au dat viaţa pentru Cristos. Ei sunt mai mult decât niște repere istorice ale Bisericii noastre Greco-Catolice, sunt modele de credinţă vie. Toți episcopii greco-catolici au fost arestați în anul 1948 și au ajuns în închisorile comuniste, decedând în aceste închisori sau în domiciliile obligatorii. Episcopul Valeriu Traian Frenţiu, Episcopul Ioan Suciu, Episcopul Tit Liviu Chinezu, au încetat din viaţă la închisoarea din Sighet. Episcopul Vasile Aftenie al Bucureştilor a încetat din viaţă la MAI Bucureşti. Episcopul Ioan Bălan, care a trecut prin penitenciarul de la Sighet, a încetat din viaţă în domiciliu obligatoriu. Episcopul Iuliu Hossu a încetat din viaţă tot în domiciliu obligatoriu, după ce a stat timp de 5 ani la închisoarea din Sighet. Preasfinția Sa Alexandru Rusu, Episcopul de Maramureş, a încetat din viaţă în închisoarea din Gherla.

Duminică 2 iunie 2019, la Blaj, Sfântul Părinte Papa Francisc i-a beatificat pe cei șapte episcopi români greco-catolici uciși din ură față de credință.

Alături de episcopi, în acei ani ai dictaturii comuniste, au fost întemnițați foarte mulți preoți și credincioși ai Bisericii Greco-Catolice. Fie ca mărturia lor să întărească credinţa noastră a fiecăruia.

ACC

Sursa: http://www.e-communio.ro