În prima sa zi plină în Thailanda, Papa Francisc s-a întâlnit cu Patriarhul suprem budist și a confirmat angajamentul Bisericii pentru un dialog deschis și respectuos în slujba păcii. Întâlnirea a avut loc joi dimineață, la templul Wat Ratchabophit Sathit Maha Simaram din Bangkok.
În discursul său adresat Papei, Patriarhul suprem budist Ariyavongsagatanana al IX-lea a amintit vizita istorică a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea la predecesorul său, în urmă cu 35 de ani, întâlnire la care a fost prezent. Patriarhul a continuat să amintească vizitele făcute de regii Thailandei la Papii din Vatican: la Papa Leon al XIII-lea în 1897, la Papa Pius al XI-lea în 1934 și la Papa Ioan al XIII-lea în 1960. A vorbit despre o „prietenie profundă și de durată”, despre o „unire într-un adevărat spirit de înțelegere reciprocă și într-un parteneriat egal”.
În discursul său, Papa a confirmat că întâlnirea lor are loc „ca parte a itinerarului de stimă și de recunoaștere reciprocă inițiat de predecesorii noștri”. Reamintind vizita celui de al XVII-lea Patriarh budist la Papa Paul al VI-lea, în Vatican, în urmă cu aproape 50 de ani, Papa Francisc a spus că dorește „să meargă pe urmele lor pentru a spori respectul, dar și prietenia dintre comunitățile noastre”. A spus și că acești pași „ajută prin faptul că mărturisesc că cultura întâlnirii este posibilă, nu numai în cadrul comunităților noastre, ci și în lumea noastră, atât de predispusă la crearea și răspândirea conflictelor și excluderilor”. Ocazii de acest gen „ne amintesc cât de important este ca religiile să devină din ce în ce mai multe raze de speranță, ca promotoare și garante ale fraternității”, a adăugat el.
Papa Francisc și-a exprimat recunoștința pentru faptul că, „de la sosirea creștinismului în Thailanda, în urmă cu aproximativ patru secole și jumătate, catolicii s-au bucurat de libertate în practica religioasă, în ciuda faptului că sunt în minoritate, și au trăit în armonie mulți ani cu frații și surorile lor budiste”. Papa și-a reiterat angajamentul personal, și cel al întregii Biserici, „de a promova (în Thailanda) un dialog deschis și respectuos în slujba păcii și bunăstării”. A spus că prin schimburi de specialiști, „care duc la o mai bună înțelegere reciprocă, precum și la exercitarea de contemplație, milostivirii și discernământului… putem crește și trăi împreună ca buni vecini”.
Papa Francisc a încurajat „dezvoltarea de noi proiecte caritabile” de către membrii ambelor religii. Aceste proiecte ar trebui să fie capabile „să genereze și să înmulțească inițiativele practice pe calea fraternității, în special în ceea ce privește săracii și casa noastră comună mult abuzată”, a spus el. „În acest fel, vom contribui la formarea unei culturi a compasiunii, fraternității și întâlnirii”, a concluzionat el, iar „acest itinerar va da în continuare roade din belșug”.
Sursa: Vatican News, ediția engleză