Când Petru a fost întemnițat în Ierusalim, întreaga Biserică s-a rugat pentru el. Și acum Biserica unde se află, în timp ce Papa Francisc este atacat și asediat în fiecare zi? Papa cere adesea rugăciune pentru el. În aceste luni vorbește des despre el însuși (cerându-ne să-l ajutăm).

„Este important ca oamenii să se roage pentru Papa și intențiile sale. Papa este ispitit, este foarte atacat: numai rugăciunea poporului său îl poate elibera, așa cum citim în Faptele Apostolilor. Când Petru a fost încarcerat, Biserica s-a rugat neîncetat pentru el. Dacă Biserica se roagă pentru Papa, acesta este un har. Simt cu adevărat nevoia de a cere rugăciuni. Rugăciunea poporului susține”. (Papa Francisc la 5 septembrie 2019 în Mozambic, întâlnindu-se cu iezuiții; interviu cu Antonio Spadaro, Civiltà Cattolica din 26 septembrie 2019).

„Criticile nu sunt doar ale americanilor, ci venite de peste tot, chiar și din curie. Îmi place când există onestitatea să le spui. Nu-mi place când criticile stau sub masă, poate vă fac să zâmbiți cu toți dinții și apoi vă înjunghie pe la spate … Critica pastilelor de arsenic este un pic aceea de a arunca piatra și a vă ascunde mâna … Nu mi-e frică de schisme, mă rog pentru ca acestea să nu existe … Avem atâtea școli de rigiditate în interiorul Bisericii … Când vedeți creștini, episcopi și preoți rigizi, în spatele lor există probleme, nu există sănătatea Evangheliei ” (întoarcerea din Mozambic, 10 septembrie 2019, când s-a referit la cartea lui Nicolas Senèze, Comment l’Amerique veut changer de pape, pe care a numit-o „o bombă”, care vorbește despre manevrele cercurilor miliardare americane împotriva Papei pentru a preveni un Francisc al II-lea).

„Cerem Spiritului Sfânt puterea de a nu ne speria în fața celor care ne poruncesc să ne liniștim, a celor care ne calomniază și chiar atentează la viața noastră. Să-i cerem să ne întărească interior pentru a fi siguri de prezența iubitoare și mângâietoare a Domnului de partea noastră ” (Audiență din 28 august 2019).

„Știm că calomnia ucide mereu. Acest „cancer diabolic”, care rezultă din dorința de a distruge reputația unei persoane, atacă și restul corpului eclezial și dăunează grav atunci când, pentru interese false sau pentru a-și acoperi propriile defecte, se realizează o coaliție pentru a distruge pe cineva ” (Audiența din 25 septembrie 2019).

În timp ce aveți încredere în Spiritul care construiește și modelează Biserica lui Cristos și umanitatea, este necesar să conștientizăm mobilizarea insistentă contrară lui, a unei inchiziții feroce venite din diferite fronturi: frontul tradiționalist ecleziastic; cel etno-religios naționalist; cel neo-fascist reacționar; cea progresivă sau hiper-liberală legată de religia prosperității și de cultura deșeurilor.

În Italia, unii preferă structurile îmbălsămate, fluturând rozarii deasupra mulțimii sau crucifixe purtate ca arme politice. Există, de asemenea, cei distrași, cei călduroși, muți, cei gri sau șmecheri. Există cu siguranță organizatorii bătăliei, oamenii de afaceri ai războiului, antreprenorii fricii …Trebuie să înțelegeți că suntem alături de el (chiar și în cazul unor opinii diferite asupra unor probleme). Că ne simțim co-responsabili de sezonul eclezial pe care îl trăim. Fără nici o mitificare, dar cu o profundă prietenie spirituală. Cu afecțiunea noastră. Cu conștientizarea reală a unei lumi violente care au nevoie de spitale de teren, relații bune, profeție zilnică. În câteva luni se vor termina 7 ani de când și-a început pontificatul. Ne putem gândi la momente de rugăciune, întâlniri despre învățătura sa, inițiative de reflecție asupra mișcărilor religioase și politice care doresc să-l elimine.

Cu toate acestea, cred că este crucială promovarea sau însoțirea inițiativelor culturale, sociale și ecleziale în armonie cu „Evangelii gaudium” și „Laudato si”, cu documentul „Abu Dhabi” despre fraternitate (februarie 2019), cu Sinodul pentru Amazonia din Roma (octombrie 2019), cu inițiativele pentru Mediterana la Bari (februarie 2020), pentru o economie franciscană la Assisi (martie 2020), pentru un nou pact educațional la Roma (mai 2020). Francis face apel la responsabilitatea noastră comună, la un angajament comun necesar, strict și senin.

* Sergio Paronetto, președintele Centrului de Studii Pax Christi ,Italia

Traducere: Eugen Ivuț