„Cardinalul” prezintă viaţa Episcopului Iuliu Hossu, primul cardinal român. Regizat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Toma, filmul de aproape două ore ajunge la Oradea pe data de 14 noiembrie. Avanpremiera va avea loc la Cinema Palace, ora 19:00. La finalul proiecţiei va avea loc o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul filmului şi cu actorul Radu Botar, care interpretează rolul principal.

Pentru Nicolae Mărgineanu, proiectul a încolţit în minte în urmă cu zece ani. „Citisem cartea lui de mărturii, care este extraordinară. Acum, cu ajutorul lui Bogdan Adrian Toma, am reluat scenariul. Ne-am bucurat că am putut filma în Memorialul de la Sighet. Curtea închisorii însă a fost reconstituită la fosta închisoare Doftana, iar celulele la Jilava. Sunt mulţumit de intrarea actorilor în rol, extrem de mulţumit de actorul Radu Botar, care interpretează rolul episcopului Iuliu Hossu, fiind foarte aproape de personaj.”

Pentru actorul Radu Botar, rolul pe care îl joacă în film reprezintă o experienţă de viaţă încărcată de emoţie. „A fost o mare surpriză să fiu contactat pentru acest rol. M-a copleşit toată viaţa acestui om de o dimensiune uluitoare. Mi-e greu să spun că doar am interpretat un personaj, pentru mine a fost practic o întâlnire cu un destin. Rar întâlneşti o personalitate atât de profundă în credinţă. Sunt convins că a primit suferinţa lui ca un dar de la Dumnezeu, ca o misiune pe care a trebuit să o împlinească. Este un personaj de la care am învăţat să recunosc liniştea şi împăcarea.”

Filmul continuă să fie prezentat în avanpremieră în mai multe localităţi din ţară. Oraşele la rând sunt Timişoara (15 noiembrie, Universitatea de Vest, ora 19:00), Cluj-Napoca (16 noiembrie, Cinema Victoria, ora 19:00), Blaj (17 noiembrie, Palatul Cultural, ora 18:30), Bucureşti (20 noiembrie, Cinema Pro, ora 19:00), Satu Mare (24 noiembrie, Teatrul de Nord, ora 17:00).