În anul acesta credincioșii greco-catolici de limba română din Dublin au avut bucuria să îl aibă în mijlocul lor de Sărbătoarea Sfinților Arhangheli  Mihail și Gavril pe Pr. Dr. Cristian Crișan, Vizitatorul Apostolic pentru românii greco-catolici din Europa Occidentală. 

Vizita Părintelui Cristian în capitala Irlandei a debutat în dimineața zilei de 8 noiembrie cu întâlnirea cu Excelenta Sa  Dr.  Diarmuid Martin, Arhiepiscopul de Dublin. La acest moment a participat și Pr. Dr. Coriolan Mureșan, Responsabilul cu pastorația credincioșilor noștri din Arhidieceza de Dublin.

În cadrul întâlnirii, Părintele Cristian a mulțumit  Ierarhului locului pentru grija pastorală pe care o are față de credincioșii greco-catolici, prezentându-se pe scurt viața Bisericii noastre Unite în țara de origine și în diaspora europeană. S-a subliniat importanța beatificării episcopilor martiri greco-catolici de către Papa Francisc anul acesta la Blaj și, în acest context, s-a mulțumit Arhiepiscopului Martin și Pr. Timothy Bartlett (secretarul general al Întâlnirii Mondiale a Familiilor 2018) pentru interesul manifestat în sprijinirea Sfintei Liturghii de Beatificare.  Discuția a  continuat cu prezentarea  activităților Comunității Greco-catolice din Dublin (programul liturgic, catehezele pentru tineri, colaborarea strânsa cu Arhidieceza, participarea la viața Bisericii locale) precum și a provocărilor care derivă din ambientul secularizat din societatea irlandeza. La finalul întâlnirii, Pr. Cristian a fost salutat și de către Monseniorul   Paul Callan, vicarul general al Arhidiecezei și moderatorul Curiei.

În seara zilei de 8 noiembrie părintele Cristian și părintele Coriolan au celebrat Sfânta Liturghie pentru credincioșii noștri greco-catolici din Dublin în biserica Saint Michan de pe Haston Street. În predica sa părintele Cristian i-a încurajat pe cei prezenți să trăiască cu bucurie darul credinței, să se apropie des de Sfintele Taine și să transmită credința noilor generații. Vizitatorul Apostolic a avut o întâlnire cu membrii comunității, seara încheindu-se cu o agapă frățească.

Chiar dacă trăiesc foarte departe de țara de origine, greco-catolicii de limba română de la Dublin (originari în buna parte  din parohii greco-catolice  din județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița dar și din Sălaj, Cluj, Bihor, Hunedoara, Mureș, Alba) rămân fideli credinței strămoșești și tradițiilor lor iar vizita părintelui Cristian i-a încurajat și mai mult în a transmite bucuria de a fi greco-catolic și noilor generații.

Consiliul consultativ al comunității greco-catolice Dublin

Sursa: http://www.e-communio.ro