Pe 1 Martie a avut loc inaugurareacelui de-al doilea Centru Acreditat PECS în Romania, Pyramid Learning Center – Centru pentru copii cu dizabilitati "Sfântul Nicolae" Oradea. Acest proiect îsi propune sa vina în întâmpinarea nevoilor familiilor copiilor cu dizabilitati din cadrul comunitatii.

În prezenta unor oficialitati locale, sâmbata, a avut loc inaugurarea unui centru, al doilea de acest gen din tara, care se adreseaza unei categorii vulnerabile din societate, copiii cu dizabilitati. Pyramid Learning Center – Centru pentru copii cu dizabilitati "Sfântul Nicolae" Oradea va functiona pe strada Alexandru Andritoiu, într-o cladire pusa la dispozitie gratuit de parohia Bisericii Greco-Catolice "Schimbarea la fata" din Velenta si de asociatia Charitates Sfântul Nicolae, coordonata de parohul acesteia, Gavril Buboi. Abordarea Pyramid Learning Center este una inovatoare, aducând o viziune holistica asupra interventiei la copilul cu dizabilitati.
Metodele de interventie au la baza principiile analizei comportamentale aplicate (ABA). ABA este stiinta ce se ocupa de studiul comportamentului uman. Metodele folosite au la baza principiile acestei stiinte adresându-se dezvoltarii abilitatilor cognitive, de autoservire si viata independenta, a comunicarii si limbajului si a abilitatilor sociale. Toate acestea au ca si scop functionalitatea si independenta persoanei cu dizabilitati – desfasurându-se într-un mediu cât mai natural. Un plus pe care îl aduce Pyramid Learning Center este aplicarea metodei PECS (sistemul de comunicare prin schimbul de pictograme), fiind cea mai eficienta metoda de interventie pentru dezvoltarea comunicarii la nivel international.
PECS este atât un sistem alternativ de comunicare ce se adreseaza persoanelor non-verbale si care ajuta la dezvoltarea limbajului, cât si un sistem de comunicare augmentativ pentru persoanele care au limbaj, dar nu este functional, putându-si îmbunatati astfel limbajul curent si comunicarea abstracta. Pyramid Learning Center este al doilea centru acreditat în Romania sa foloseasca aceasta metoda de interventie.Beneficiarii sunt copiii cu vârste cuprinse între 1,5 ani si 14 ani. În acest moment Pyramid Learning Center dispune de o capacitate de pâna la 30 de copii. La inaugurarea Centrului au fost prezenti deputatul Florica Chereches, sefa Cancelariei Prefectului, Claudia Timofte, managerul Spitalului Judetean, Gheorghe Carp si alte oficialitati.
Sursa: http://www.crisana.ro/