Duminică, 22 septembrie 2019, a avut loc hramul Mănăstirii „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației, așezământ călugăresc aparținând Congregației Surorilor Maicii Domnului (CMD), sărbătoarea fiind încununată de ceremonia reînnoirii voturilor călugărești de către Sora Maria Ana Bot, membră a Comunității CMD din Oradea.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost prezidată de către Preasfinția Sa Vasile Bizău, Păstorul Eparhiei de Maramureș.  La Masa Sfântului Altar au concelebrat: Pc. Pr. Călin Ioan Bot, Vicar general al Eparhiei de Cluj Gherla, Cuv. Pr.  Mihai Vătămănelu, Vicar general al Eparhiei de Oradea, Pc. Pr.  Vasile Florea, Paroh de Sighet și  Capelan al Mănăstirii CMD „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației, Pc. Pr. Cristian David, Cancelar al Eparhiei de Cluj Gherla și Capelan al Mănăstirii Maicii Domnului, din Cluj-Napoca, alături de un mare număr de preoți. Au împărtășit bucuria sărbătorii, participând la Sfânta Liturghie: Comunitatea Părinților Capucini din Sighetu Marmației, Comunitatea Surorilor lui Isus Răscumpărătorul din Bârsana, Comunitatea Surorilor Benedictine din Sighetu Marmației, precum și un mare număr de credincioși.

Mănăstirea „Maica Îndurerată” a CMD a fost sfințită în anul 1996, fiind pusă încă de la început sub ocrotirea Maicii Îndurerate, în memoria Episcopilor Martiri și Mărturisitori ai credinței greco-catolice. Având vie în suflet amintirea ridicării la cinstea altarelor a Ierarhilor noștri, de către Sanctitatea Sa Papa Francisc, la 2 iunie a.c., pe Câmpia Libertății din Blaj, sărbătoarea hramului din acest an a fost un prilej de a-i da mărire lui Dumnezeu pentru acest dar făcut Bisericii noastre. Totodată, a fost și ocazie de recunoștință, pentru misiunea frumoasă și rodnică pe care surorile CMD de la Sighet, în numele Domnului și cu ajutorul harului Său, o fac spre mărirea lui Dumnezeu, spre zidirea Bisericii și spre binele sufletelor.

Prin cuvântul său de învățătură, Preasfinția Sa Vasile, a însuflețit Comunitatea surorilor și pe cei prezenți,  pentru o slujire generoasă, bazată pe încrederea în puterea ascultării Cuvântului lui Dumnezeu, care este viu și lucrător în pofida fragilității și a păcatului nostru.  Înainte de a fi o cruce care ni se pune pe umeri, misiunea este bucuria vieții, care se revarsă în suflet atunci când trăim cu Dumnezeu, când îl slujim pe Dumnezeu – spunea PS. Sa Vasile.

Bucuria și recunoștința surorilor Congregației Maicii Domnului, reunite la Sighetu Marmației, a fost sporită de reînnoirea, pentru încă trei ani a voturilor călugărești, de către Sora Maria Ana. După perioada noviciatului, pe care a petrecut-o la Sighet, în anul 2016, a depus primele voturi călugărești pentru trei ani. Primii ani ca soră profesă i-a trăit tot în Comunitatea de la Mănăstirea „Maica Îndurerată”, fiind implicată în activitățile educative derulate la Centrul de Zi pentru Copii „Emanuel” și la Casa pentru elevele de liceu „Sfânta Tereza a Pruncului Isus”. Începând cu toamna acestui an, sora Ana este membră a Comunității Congregației Surorilor Maicii Domnului din Oradea, fiindu-i încredinţată misiunea de a preda religia în școală.

Răspunsul la chemarea Domnului este ceva tainic, între sufletul chemat și Dumnezeu. Doar cel chemat poate să-i recunoască vocea – spunea Preasfinția Sa. Apoi, plecând de la cuvântul adresat de Cristos apostolului Petru – Nu te teme, de acum înainte vei fi pescar de oameni (Lc 5,10), a îndemnat-o pe sora Ana să persevereze cu curaj și încredere în răspunsul la chemarea Domnului, să arunce din nou și din nou mrejele, ascultând cu încredere de Cuvântul lui Dumnezeu. Această ascultare ne face să experimentăm rodnicia vieții dăruite lui Cristos. A ne încrede în Cuvânt și a ne pune la dispoziția Cuvântului, din iubire și pentru iubire, este frumusețea vieții creștine.

În încheierea celebrării, Pc. Pr. Vasile Florea, în numele surorilor, a mulțumit Ierarhului și preoților participanți, Corului Bisericii „Cristos Rege” din Sighetu Marmației, care a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie și tuturor colaboratorilor și binefăcătorilor Mănăstirii.

 

O rugăm pe Preasfânta Fecioară Maria, care la picioarele Crucii ne-a primit de fii, să prezinte înaintea tronului lui Dumnezeu toate rugăciunile de mulțumire și de laudă, împreună cu cererile și lipsurile celor care cu credință, în această zi de har, și-au îndreptat pași și inimile spre ajutorul Ei.