„În Sala de Presa a Sfântului Scaun a fost prezentat la 13 ianuarie 2017, documentul pregatitor (Instrumentum laboris) Sinodului episcopilor privind vocatiile, care va avea loc în octombrie 2018 si a carei tema va fi „Tineri, credinta si discernamânt vocational”. Odata cu prezentarea documentului a început si etapa consultarii întregului popor al lui Dumnezeu. De asemenea, este prevazuta si o consultare a tinerilor însisi prin intermediul unei pagini pe internet.
Prezentarea a fost deschisa de cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului episcopilor, care a subliniat faptul ca scopul documentului este acela de a aduna informatii privind situatia socio-culturala actuala a tinerilor cu vârsta cuprinsa între 16 si 29 de ani. Prelatul a remarcat ca textul se împarte în trei parti: ascultarea realitatii, importanta discernamântului si actiunea pastorala a comunitatii ecleziale. Arhiepiscopul Baldisseri a pus în lumina faptul ca Biserica doreste sa însoteasca tinerii în descoperirea realitatii vocatiei lor. În ceea ce termenul de vocatie, cardinalul Baldisseri a spus: „Trebuie clarificat ca termenul 'vocatie' trebuie înteles în sens amplu si priveste toata gama de posibilitati de realizare concreta a propriei vieti în bucuria iubirii si în plinatatea care deriva din daruirea de sine lui Dumnezeu si celorlalti. Este vorba de a gasi forma concreta în care aceasta realizare deplina se poate realiza 'prin intermediul unei serii de alegeri', care articuleaza statusul de viata, casatorie, preotie, viata consacrata, profesie, modalitate de implicare sociala si politica, stil de viata, gestiune a timpului si a banilor, etc”.
Documentul pregatitor este completat de un chestionar care prevede adunarea de date statistice asupra fiecarei Biserici locale, raspunsul la diverse întrebari pentru a întelege mai bine fiecare situatie si, în fine, împartasirea practicilor pastorale bune aflate deja în uz, pentru a putea fi de folos întregii Biserici. Dar si tinerii vor fi pe deplin implicati aceasta faza de pregatire prin intermediul unei pagini pe internet, deschise pentru a aduna asteptarile si experientele lor de viata. Monseniorul Fabio Fabene, sub-secretar al Sinodului episcopilor, a spus ca „apropiatul Sinod nu doreste doar sa se întrebe asupra modului de însotire a tinerilor în discernamântul alegerii lor de viata la lumina Evangheliei, ci doreste sa asculte dorintele, proiectele si visele pe care tinerii le au în viata lor”.
De asemenea, a spus episcopul Fabene, „trebuie vazute si dificultatile pe care tinerii le întâlnesc în realizarea proiectului lor în serviciul societatii, în care cer sa fie protagonisti activi”. Pentru a implica tinerii vor avea loc si alte initiative precum veghi de rugaciune, întâlniri internationale si concerte. Raspunsurile la chestionarul documentului pregatitor si cele ale tinerilor vor constitui bazele redactarii documentului de lucru, care va fi punctul de referinta pentru discutiile parintilor sinodali. În fine, la conferinta de presa au luat cuvântul si doi tineri ai unei parohii din Roma. Acestia si-au exprimat gratitudinea lor fata de papa Francisc privind alegerea acestei teme pentru viitorul Sinod al episcopilor.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va