Preasfinției Sale Sale

PS. VIRGIL

Episcopul greco-catolic de Oradea

 

București, 23 ianuarie 2022

Lăudat să fie Isus!

 

          Preasfinția Voastră,

          Am aflat cu întristare plecarea subită dintre noi a celei care a fost prof. Otilia Bălaș. Printr-un privilegiu, pe care îl socotesc dar al lui Dumnezeu, am fost în ultimii ani apropiați sufletește. Corespondența, schimburile de publicații și, mai recent, conversațiile telefonice au fost ocazii minunate de împărtășire sufletească pentru credință și speranță.

          Suflet formidabil, ancorat în credință, devotat familiei și Bisericii sale, dar și Reuniunii mariane și, nu în ultimul rând, cauzei Fericiților mucenici, doamna Otilia mărturisea cu emoție pasiunea de dascăl devotat limbii și literaturii române. Dorul lecțiilor de la clasă îi fremăta cu prospețime în inimă, chiar și la nouăzeci de ani.

          Doamna Bălaș știuse însă că privilegiul omului credincios – acela de a-și umple golul inimii și al vieții de prezența lui Dumnezeu – nu e un titlu de mărire deșartă. S-a considerat întotdeauna gratificată să se desprindă de aparențe și de rutina conviețuirilor banale. Știa, de asemenea, că Isus îl invită pe creștin să vadă de ce Dumnezeu nu se furișează în viața nimănui și de ce El rămâne acolo unde i se acordă încredere. Ca să ofere mângâiere, vindecare, să ofere iertare prin inspirația unui alt fel de a vedea încercările sub amprenta de speranță pe care o ascunde rostul vieții de veci.

          Timpul greu pe care îl trăim și distanțele geografice nu-mi permit să fiu prezent la căpătâiul distinsului suflet pe care îl încredințăm acum milei Cerului. Fiindcă a vorbi despre moartea care ne atinge nu a fost niciodată ușor, în miezul suferinței – care pare să răpească totul –, Dumnezeu ne roagă să-i fim lui alături și să ne regăsim împreună în pătimirea sa de pe cruce. Printre lacrimile care ne brăzdează obrajii, dar limpezesc ochii inimii, în durerile noastre Isus însuși ne asigură de ajutorul său. Tocmai de aceea, Preasfinția Voastră, vă rog să transmiteți domnului doctor Bălaș, celor doi fii și întristatei familii toată compasiunea și apropierea mea prin rugăciune. Isus și Maica Sfântă să le fie ocrotitori!

          Dumnezeu să-i facă parte cu drepții doamnei prof. Otilia Bălaș și să o odihnească în pace!

                               Vă rog să primiți asigurarea sentimentelor mele în Hristos Domnul,

                                                   + MIHAI, episcopul greco-catolic de București