Aveți o țară extrem de frumoasă: au spus, asemeni Papei Francisc, Elisabeth Terrien și Isabelle Mayaud, din Franța, din consiliul internațional de conducere al asociației Ziléos, care au venit în România, la invitația ierarhilor greco-catolici din Blaj și Oradea, pentru a lua parte pe 2 iunie a.c., la Blaj, la beatificarea episcopilor greco-catolici martiri.
Cu două săptămâni înainte, Elisabeth, totodată membru al Colegiului Bernardin din Paris, a fost co-organizatoare a serii speciale dedicate acestor Fericiți de renumita instituție catolică europeană, unde a fost proiectat filmul „Șapte martori pentru Mica Romă”, realizat de Anca Berlogea-Boariu.
„Am ajuns la Cluj, joia trecută [30 mai a.c.], am petrecut câteva zile la Sibiu, iar de acolo ne-am îndreptat spre Blaj, unde am ajuns pe 1 iunie a.c., pentru a participa la Liturghia solemnă cu Papa Francisc”, spune Elisabeth, într-un interviu acordat Biroului de presă EGCO:
Isabelle: „Când am ajuns, erau deja la Blaj multe persoane, care se pregăteau pentru marele eveniment. În acea piață centrală, din preajma Catedralei „Sfânta Treime” din Blaj, cu acele flori galbene, special pregătite pentru Papa, se respira o binecuvântare. Aceasta se simțea sâmbătă, ca apoi, duminică [ 2 iunie a.c.] să trăim un moment de o emoție copleșitoare: extrem de multă lumă se afla pe Câmpia Libertății, persoane de toate vârstele - copii, adulți, vîrstnici, preoți, persoane consacrate - din toate părțile țării și ale Europei. A fost totodată prima oară când l-am întâlnit pe Papa Francisc”.
Pe cei șapte episcopi greco-catolici, oaspeții îi cunoșteau prin prisma asociației Ziléos, și a reponsabilei Ziléos România, doamna Ramona Dragoș, care, la ultima reuniune generală, în octombrie 2018, le-a povestit despre istora trăită de Biserica greco-catolică din România, împărtășindu-le filmul realizat de Anca Berlogea.
„Ne-a impresionat - spune Elisabeth Terrien -și am simțit că trebuie să facem ceva pentru diaspora românească din Franța. Astfel, fiind și în conducerea Colegiului Bernardin din Paris, am organizat o seara specială dedicată episcopilor greco-catolici martiri, pe 16 mai 2019”. Evenimentul a cuprins proiecția filmului „Șapte martori pentru Mica Romă” și o masă rotundă moderată de pr. Cristian Crișan, rector al Misiunii Greco-Catolice Române din Paris.
„A fost un eveniment cu un mare succes -continuă organizatoarea de atunci, astăzi pelerin în România - la care la care a participat Anca Berlogea, realizatoarea documentarului, alături de mons. Pascal Gollnisch, directorul general al asociației LʼOeuvre dʼOrient și vicar general al Ordinariatului pentru Orientali din Franța, și de Excelența Sa Adrian Cioroianu, Ambasadorul României la UNESCO. A fost foarte interesant să aflăm această parte a istoriei europene despre care înainte efectiv nu știam că există… a fost cu atât mai plăcut să revăd filmul a doua oară, ca să înțeleg și mai în detaliu, iar între timp am citit și cartea „Lanţuri şi teroare” [franceză, „Chaînes et terreur. Un évêque dans les geôles communistes”], care explică de asemenea ce au trăit episcopii greco-catolici. Este o istorie foarte recentă și am fost impresionată de gestul Papei, care a dorit să aducă această mică comunitate greco-catolică, în atenția întregii lumi, să îi redea vocea… cred că este un dar incredibil pentru întreaga Biserică, să facă cunoscut ce a trăit Biserica greco-catolică din România. Nu putem ști acum care este adevăratul impact al acestui eveniment de la Blaj, însă cu timpul îi vom recunoaște ecoul. În plus, avem nevoie fiecare de câteva săptămâni pentru a putea defini ceea ce simțim, la nivel personal. A fost impresionant”.
Întrebate care a fost momentul care le-a impresionat cel mai tare la Sfânta Liturghie de la Blaj, cele două oaspete franceze, mărturisesc:
„Când a fost adusă icoana celor șapte Fericiți episcopi martiri, iar Sfântul Părinte a binecuvîntat-o și a semnat-o. A însemnat istoria”, spune Isabelle.
Elisabeth: „Mi-a plăcut foarte mult faptul că s-au aflat în jurul Papei Francisc toți episcopii catolici din România, atât romano-catolici, cât și greco-catolici, români și maghiari, concelebrând cu Sfântul Părinte, chiar dacă Liturghia a fost bizantină”. Se vedea ca o îmbrățișare a Succesorului lui Petru, o Biserică care respiră cu ambii plămâni.
Isabelle: „Este interesant de fiecare dată pentru noi să luăm parte la o Liturghie de rit bizantin. Prima oară participam anul trecut, în Paris, la o astfel de celebrare, împreună cu Ramona și tinerii din România, care au luat parte la campusul estiv organizat de Ziléos. A fost foarte interesant”.
Elisabeth: „Cred că, a înțelege împreună fiecare rit, unii de la alții, înțelegând diferențele, ne ajută la construirea păcii în comunitățile noastre și în lume. Spre exemplu, la Ziléos, avem momente speciale de comuniune între diferite grupuri, pentru a-i ajuta pe tineri să cunoască și să experimenteze ceea ce se întâmplă în alte părți ale lumii. În acest mod, consolidăm pacea în Europa și în lume”.
La finalul acestei călătorii speciale în România, intervievatele noastre se află în Oradea, însoțite de Ramona Dragoș, responsabil Ziléeos România și membră a Biroului Pastoral EGCO, care le-a găzduit în aceste zile.
Despre orașul Oradea, Elisabeth Terrien și Isabelle Mayaud spun că „este un oraș foarte frumos” și sunt impresionate de modul în care a fost renovat. Elisabeth a fost ultima oară aici în 2009 și a găsit în prezent un oraș total schimbat, în timp ce Isabelle este pentru prima dată în orașul de pe Crișul Repede, venind în România a doua oară cu prilejul vizitei Papei Francisc, ultima dată vizitând capitala, în timpul perioadei comuniste.
Un gând final, la plecarea din România:
„Am petrecut zile minunate în această țară, pe care am cunoscut-o mai bine traversînd Transilvania în mașină și apoi Crișana. O parte foarte frumoasă, oamenii primitori, mâncarea tradițională foarte bună”.
Ziléos este o asociație internațională, prezentă și în România, care-și desfășoară activitatea ca „mișcare pentru tinerii între 11-25 de ani, pentru a fi cu oameni care cred ca viața are un sens”. Printre proiectele internaționale realizate, Elisabeth a coordonat în 2012 publicarea unei biblii ecumenice „ZeBible” împreună cu Alianța Biblică, care a avut un tiraj de peste 1000 de bucăți vândute/ lună.