„Sărbătoarea Paștilor ne cheamă la o învățătură neprețuită: să nu ne descurajăm niciodată, să nu cădem în frică și disperare, deoarece Domnul se îngrijește întotdeauna să rostogolească piatra încercărilor vieții noastre spre a putea ajunge noi la bucuria cea mai profundă. El este Cel care dă la o parte piatra care ne ține prizonierii slăbiciunii firii noastre prea-omenești, dăruindu-ne, iar și iar, bucuria Învierii!”,  scrie PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, în Scrisoarea Pastorală de Paști 2019, publicată în Săptămâna Mare și accesibilă aici.

Preasfinția Sa, subliniază în mesajul său, că „Învierea lui Cristos ne spune ceva foarte important despre propria noastră viață”, fiind „adevărata speranță a oamenilor acestei lumi, speranța care nu dezamăgește niciodată; ne ajută să reflectăm asupra modului în care fiecare dintre noi îl căutăm pe Isus. Îl căutăm printre cei morți? Îl căutăm în mormântul speranțelor noastre deșarte? Care sunt pietrele care ne obstrucționează să-L descoperim în cel de lângă noi pe Cristos – indiferența….? egoismul?… lăcomia?”.

Amintind exemplul episcopilor greco-catolici morți pentru credință în timpul regimului comunist, care vor fi beatificați pe 2 iunie a.c., la Blaj, de Papa Francisc, PS Virgil Bercea ne amintește că acești mărturisitori ai credinței „au primit din partea Domnului drept recompensă pentru fidelitatea lor pietricica albă, garanția că jertfa lor pentru Biserică și neam nu va cunoaște moartea. Întreaga lor viață, dar mai ales martiriul lor era deja o participare la viața Celui Înviat din morți. Întunericul existențial, piatra greoaie de la ușa închisorii, a mormântului, este rostogolită și devine pietricica albă a speranței și a vieții inscripționată cu numele lor: Valeriu Traian FRENȚIU, Iuliu HOSSU, Alexandru RUSU, Ioan BĂLAN, Ioan SUCIU, Vasile AFTENIE, Tit Liviu CHINEZU. Lumina care l-a înconjurat pe Cristos Cel Înviat i-a luminat și pe ei”.

Vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în țara noastră, în perioada 31 mai -2 iunie 2019, „este pentru toți creștinii un prilej de bucurie, de mângâiere și de speranță. Grădina Maicii Domnului, a tuturor oamenilor de bună-credință, îl așteaptă cu emoție și gratitudine pe urmașul lui Petru”, scrie PSS Virgil Bercea în Pastorala sa de Paști, adresând tuturor urarea sa pascală:

Dragii mei, de ziua Învierii să ne luminăm cu prăznuirea și unul pe altul să ne îmbrățișăm. În acest spirit vă doresc Sărbători fericite, pline de har și binecuvântări de la Domnul, și vă salut cu salutul pascal: «Cristos a Înviat!»”.