„Expozitia „Rezistenta si represiune în Bihor” a fost vernisata marti, în Cetatea Oradea, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER) împreuna cu Asociatia ”Cei 40 de mucenici”. La eveniment a participat si presfintitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

”Desi în momentul de fata exista în tara câteva spatii amenajate în legatura cu represiunea comunista, nu exista, cu exceptia Oradiei, iata, începând de astazi, un spatiu care sa fie dedicat special rezistentei dintr-un anumit judet si mai ales sa fie gazduit de catre un fost spatiu în care s-a suferit. Sunt bucuros ca, daca exista un început de expozitie permanenta pe aceasta tematica în tara, este la mine acasa si ma bucur si mai mult ca este o initiativa care a pornit de la nivel local,” a declarat Alin Muresan, directorul ICCMER.

Expozitia permanenta despre represiunea din Bihor este gazduita în patru celule din subsolul unei cladiri din cetate, reabilitata prin fonduri europene de primaria oradeana. Vizitatorii vor putea afla aici detalii despre principalele locuri de represiune din zona Bihorului: Penitenciarul Oradea, sediile Securitatii din judet si Lagarul de internati, dar si despre organizatiile de rezistenta anti-comunista din Bihor si despre numerosi fosti detinuti politici bihoreni sau din alte parti.

”Dedic acest spatiu fostilor detinuti politici din judetul Bihor, pentru ca am tinut în mod special ca sa se bucure cât mai sunt în viata de acest loc. Prea putine lucruri au fost facute pentru a le recunoaste meritele din perioada de detentie. Acest subsol seamana foarte mult cu Jilava. Am ales Cetatea Oradea pentru acest spatiu muzeistic deoarece cetatea a fost lagar si centru de tranzit pentru ”dusmanii poporului”, din toamna anului 1944 pâna în 1949,” a declarat Cristina Puscas, initiatoarea proiectului.

În alte sase celule alaturate este organizata expozitia ”Memoria suferintei”, realizata de Centrul de Studii în Istorie Contemporana, în colaborare cu Fundatia Hanns Seidel România.

Cele zece celule, pe o suprafata de aproape 250 de metri patrati, constituie spatiul unui viitor muzeu al rezistentei si represiunii ce va fi definitivat în anul 2016.

”Este impresionant sa pasim pe aceste lespezi pe care unii au suferit. Si-au varsat sângele, lacrimile si au patimit. Este îmbucurator faptul ca primaria, dra Cristina, toti cei care s-au ocupat au reusit acest proiect, pentru ca uitarea este cea care poate sa îi ucida înca o data pe acesti oameni care au suferit. Este de datoria noastra sa revenim aici, ca sa nu uitam, pentru ca Bunul Dumnezeu sa ne dea o perspectiva prin care sa putem face lucruri mai bune,” a declarat, pentru AGERPRES, episcopul greco-catolic Virgil Bercea.
Demersul organizatorilor, în mod aparte al tinerei Cristina Puscas, doctor în istorie, a pornit de la intentia si necesitatea de a ne rememora adevarul istoric, deoarece, afirma ea, în România, prea putine orase si prea putine institutii se ocupa de amenajarea unui muzeu al represiunii din perioada comunista. Alin Muresan, directorul ICCMER, a precizat ca institutul pe care îl conduce intentioneaza sa amenajeze fosta închisoare de la Râmnicu Sarat, pe care o are în administrare, în primul muzeu de stat dedicat represiunii comuniste (Memorialul de la Sughet este o initiativa privata).

Regimul comunist s-a instalat la putere în România treptat, profitând de actul de la 23 august 1944, dar mai ales de cursul razboiului si de ofensiva armatelor Uniunii Sovietice. Deoarece ideologia comunista nu reusise sa strânga decât foarte putini simpatizanti în România antebelica, iar razboiul a opus cele doua armate în perioada 1941-1944, Moscova a hotarât impunerea la putere prin forta si intimidarea opozitiei.

La vernisaj au luat cuvântul Alin Muresan (director general IICCMER), Lucian Silaghi, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din România, filiala Bihor, viceprimarul Huszar Istvan si Cristina Puscas (Asociatia „Cei 40 de mucenici”).
Sursa:http://www.agerpres.ro