„Concert si expozitii  dedicate pictorului  OCTAVIAN SMIGELSCHI la împlinirea a 150 de ani de la nasterea sa

Luni 21 martie 2016, când aniversam 150 de ani de la nasterea pictorului sibian Octavian Smigelschi, Asociatia culturala pictor Octavian Smigelschi organizeaza în colaborare cu  Muzeul National Brukenthal, Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco – Catolica Oradea, Biserica Evanghelica C.A. si Consiliul Judetean Sibiu mai multe evenimente culturale.

Expozitia Smigelschi 150, va fi vernisata la ora 14 00, la Casa albastra din Piata Mare, sala multimedia. Ea aduce în fata iubitorilor de arta operele unui artist complex din Transilvania, Octavian Smigelschi, nascut acum 150 de ani la data de 21 martie 1866, în satul Ludos din judetul Sibiu. Expozitia dedicata celui mai important pictor român de la începutul secolului XX, aduce în prim plan lucrari din colectia Muzeului National Brukenthal si din alte colectii particulare. Pentru prima data la Sibiu vor fi expuse si doua lucrari în curs de brevetare ca inventie la Roma înca din timpul vietii artistului.

Personalitate complexa, pictorul sibian Octavian Smigelschi este nu numai un artist important al artei din România, este una dintre personalitatile de prima marime ale culturii românesti de la începutul anilor 1900. Arta româneasca si-a avut si ea vizionarii sai, si unul dintre cei mai mari, fara îndoiala a fost Octavian Smigelschi. El poseda toate resursele savante pentru a stapâni lumea fizica prin pictura.

O viata pentru arta, o arta pentru viata – aceasta a fost deviza vietii pictorului, care a dovedit pas cu pas puterea de a darui. În viata sa scurta, Octavian Smigelschi a abordat o mare diversitate tematica: peisaje, portrete, compozitii simboliste, figuri animaliere, studii de costume si draperii, statuete din argila, un fel de bozetti, utilizate în studiul costumului, subiecte românesti de la tara si pictura monumentala religioasa, în tehnici de mare diversitate, unele dintre acestea fiind inventii proprii (tus, carbune, acuarela, ulei, pastel, fresca, marmura de ciment colorat). Artist de formatie academica, ambitios si perseverent, dar de o profunda sensibilitate, cu o educatie europeana fireasca la un intelectual ardelean al epocii, Smigelschi este un creator format într-un mediu multicultural, a carui creatie este în primul rând profund româneasca, dar în acelasi timp de o modernitate europeana. Daca încercam sa definim câteva dintre caracteristicile care îl disting pe Smigelschi de contemporanii sai, ne gândim mai întâi la remarcabila sa independenta si la dorinta sa neobisnuita de a-si urma propriile impulsuri, atât la alegerea subiectelor cât si în interpretarea si tratarea lor, de  cele mai multe ori aflat sub impulsul „demonului perfectiunii” realizând zeci de studii pentru aceeasi lucrare.

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nasterea artistului Octavian Smigelschi, lucrarile pastrate în colectiile Muzeului National Brukenthal si în colectii particulare, sunt acum valorificate prin aceasta expozitie care se doreste a fi un corolar al manifestarilor dedicate pictorului în cadrul amplului proiect de restituire care a debutat în anul 2012.

Evenimentele aflate sub genericul Smigelschi 150 vor continua la ora 18 00 în Catedrala Evanghelica unde va avea loc vernisajul expozitiei de arta  monumentala iar apoi un concert extraordinar intitulat „Între portile Orientului si Renasterea Occidentului” – Zwischen den Pforten des Orient und Rennaissance des Westens.

 Cu aceasta ocazie publicul va putea asculta în premiera la Sibiu câteva  piese compuse de maestrul Gheorghe Zamfir în Franta anilor '70 si '80, dar si lucrari ale compozitorilor Handel, Pucini sau Elert. Cu acest prilej va fi dedicate si un omagiu compozitorului Johann Sebastian Bach, nascut si el la 21 martie. Acest concert propune si o distributie inedita – folosirea naiului alaturi de orga.

Alaturi de nai, orga va aduce sunetul si aerul Occidental. Caldura sunetului alaturi de putere si vigurozitate vor fi produse de  cele mai bine de 6000 de tuburi ale orgii sibiene, cea mai mare orga din sud-estul Europei si totodata una dintre cele mai moderne si apreciate din lumea întreaga.

Energia generoasa a instrumentistilor care fac arheologie pasionata în folclorul si spiritualitatea noastra se înrudeste cu creatia europeana, nascând astfel un arc peste timp si spatiu, care transforma muzica luminoasa a compozitorilor într-un neobisnuit schimb de afecte culturale si spirituale, adica de valori rare si de pretuit.

Aceeasi simbioza perfecta, o va realiza si pictorul Octavian Smigelschi prin arta sa religioasa monumentala ce este acum expusa în Biserica evanghelica din Sibiu. Pot vi admirate cartoanele pentru Catedralele din Sibiu si Blaj alaturi de “Marea Pânza” – una dintre cele mai impresionante lucrari din tara noastra. Talentul si sensibilitatea creatoare i-au asigurat deschiderea spre modernitate si tentatia experimentarilor dar si capacitatea de identificare a sursei exceptionale a artei românesti traditionale si a artei populare. Smigelschi este cel care leaga prin pictura sa Apusul de Occident. Acelasi lucru va fi realizat în aceasta seara folosind muzica. Ea ne va ajuta sa “citim” si sa “descifram” mai bine pictura.