Luna martie a adus în Protopopiatul Greco-Catolic de Beiuș o serie de evenimente comunitare:  un parastas pentru foștii deținuți politici, de sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici (martiri din lacul Sebaste), o serbare dedicată mamelor, cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, și mult așteptatul Carnaval al Primăverii, înainte de a intra în perioada Postului Mare.

Potrivit pr. Zorel  Zima, Protopop de Beiuș, sâmbătă, 9 martie a.c., comunitatea beiușeană i-a comemorat pe toți deținuții politici ai sistemului comunist, prin celebrarea unui Parastas la monumentul dedicat lor, în prezența supraviețuitorului Gulagului sovietic, prof. Ulpiu Traian Bodea. A fost intonat imnul național de Corul reunit al orașului Beiuș, Beiusensis, format din coriștii Corului „Ioan Bușiția” al Bisericii Greco-Catolice „Sfinții Trei Ierarhi” din Beiuș, respectiv membrii Corului „Armonia” al Bisericii Ortodoxe „Sf. Dimtrie” din localitate.

Preotul celebrant, pr. Protopop de Beiuș Zorel Zima, a subliniat în cuvântul său de învățătură faptul că „ziua de mâine nu poate exista fără credință, fără morală și fără memorie”, concluzionând faptul că nimic nu se poate realiza fără Dumnezeu [Nihil sine Deo], iar prof. Bodea a prezentat mărturia propriilor încercări.

O zi târziu, duminică, 10 martie a.c., tot la Beiuș,  copiii Oratoriului „Colț de Rai” al Parohiei Greco-Catolice „Sfinții Trei Ierarhi” au susținut un recital de cântece și poezii, dedicat femeii și, prin excelență, mamei. Organizatorii evenimentului au fost: profesoara de religie Zima Carmen, responsabil al oratoriului și dirijorul Zoltan Boldiș. După recital copiii au oferit flori domnișoarelor și doamnelor din comunitate.

În aceeași zi frumoasă a celei de a doua duminici din luna martie, toți copiii Protopopiatului de Beiuș au participat la Carnavalul Primăverii, cu care, spune gazda evenimentului, pr. Zorel Zima, s-a încheiat „perioada mai «distractivă» de dinainte de Postul Mare, marcându-se un timp dedicat mai mult lui Dumnezeu. Astfel – continuă pr. Protopop – când ne amintim de viața lui Isus, de cuvintele Sale, dar mai ales de faptul că atât de mult ne-a iubit încât și-a dat viața pentru noi, conștientizăm faptul că și noi trebuie să fim mai buni unii față de alții, mai ascultători față de părinți sau cadre didactice, mai prezenți la activitățile Bisericii, la Oratoriu, la Sfânta Liturghie”.

Carnavalul primăverii a fost organizat de aceeași doamnă prof. Zima Carmen și s-a bucurat de participarea numeroasă a copiilor din parohiile de la Beiuș, Ioaniș, Șuncuiș, dar și Vălani, Petrani, Grădinari. Alături de ei au fost prezenți preoții parohi din protopopiatul de Beiuș și alți responsabili, precum: profesoara de religie din Șuncuiș, doamna Florina Luscan și angajata Centrului Caritasului „Sf. Martin” din Ioaniș, Olimpia Boța.

„Mai mult sau mai puțin mascați, ei au trăit bucuria de a fi împreună, oferindu-și reciproc daruri spirituale: cântând pe grupuri parohiale, dansând, trecând peste probe hazlii. La sfârșit toți, s-au întors acasă cu premii: bucuria din suflet, noi prietenii și multe dulciuri”, aflăm de la organizatori.