„Să descoperim împreună Liturghia în Biblie” este programul catehetic propus de Seminarul Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea ca pregătire pentru Postul Mare din acest an, înainte de sărbătoarea Paștelui, celebrată de credincioșii de rit bizantin an pe 28 aprilie a.c.. Inițiativa îi are ca invitați pe Radu și Oana Capan, din cadrul departamentului de Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla și se adresează tuturor tinerilor, adulților, preoților și laicilor din Eparhia de Oradea.

Astfel, pe parcursul a cinci sâmbete, programate pe  2, 9, 16, 23 martie și 6 aprilie, în intervalul orar 11.00 – 15.30, toți cei care doresc să se pregătească cu adevărat de Praznicul Învierii Domnului, sunt așteptați să participe în Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic [B-dul Gen. Magheru, 25] la o serie de cateheze bazate pe cunoștințele biblice profunde, ținute de pr. dr. Brant Pitre*, într-o perspectivă nouă care permite înțelegerea misterului Euharistiei.

Potrivit pr. Anton Cioba, rector al Seminarului Greco-Catolic, „de-a lungul sesiunilor acestui program, dr. Brant Pitre va arăta că prefigurări ale acestui Sacrament și învățături despre el se găsesc în numeroase cărți atât din Vechiul cât și din Noul Testament. Euharistia nu a fost o revelație bruscă a lui Isus, la Cina cea de Taină, ci de fapt a fost pregătită de El în învățătura și miracolele Sale; a fost prefigurată în numeroase evenimente de-a lungul Vechiului Legământ; a participat la ea Biserica primară în zilele imediat următoare Învierii și Înălțării lui Isus; și a fost parte a învățăturii constante a Bisericii începând cu apostoli de primă importanță precum Sf. Pavelˮ.

„Isus a spus: «Acesta este Trupul Meu» și «Acesta este Sângele Meu». Unii spun că este vorba despre simboluri spre amintire. Alții spun că sunt cu adevărat Trupul și Sângele lui Isus Cristos, dar nu pot explica cum e posibil așa ceva. Euharistia este punctul central al Liturghiei – dar de ce? Răspunsurile la aceste întrebări – și nu numai- le puteți afla.

Când ne gândim la modul în care Liturghia sau Euharistia sunt prezentate în Biblie, probabil că primele pasaje care ne vin în minte sunt relatările din Evanghelii ale Cinei celei de Taină, când Isus a celebrat Paștele evreiesc și a frânt pâinea împreună cu Apostolii Săi. Nu trebuie să ne mire acest lucru, dat fiind că în aceste relatări găsim cuvintele lui Isus pe care preotul le repetă la fiecare Liturghie. Dar ce alt pasaj biblic despre Euharistie ați mai ști indica? Pentru mulți dintre noi, găsirea unui alt pasaj despre Euharistie se poate dovedi dificilă. S-ar putea chiar să ne întrebăm dacă mai există vreun alt pasaj despre Euharistie în Biblie”.

Toți cei doritori să participe sunt rugați să se înscrie la adresa de email seminaroradea@yahoo.com sau telefonic, la numărul 0765/617002. Potrivit organizatorilor, toți cei care participă au și posibilitatea de a lua prânzul împreună, la Seminar.

*Dr. Brant Pitre (n. 1975)  este profesor la Seminarul „Notre Dame” din New Orleans, Louisiana, unde predă un curs despre Sfintele Scripturi. Şi-a luat doctoratul la Universitatea Notre Dame din Indiana, cu o temă privitoare la legăturile dintre Noul Testament şi iudaismul antic. Această universitate l-a păstrat ca profesor asociat. Face frecvente turnee de conferinţe având ca temă principală Euharistia şi rădăcinile ei în tradiţia iudaică antică. Este autorul mai multor cărţi, între care Jesus, the Tribulation and the End of the Exile (2005), Jesus and the Jewish Roots of the Eucharist (2011, trad. rom. Misterul Cinei de pe urmă. Isus şi rădăcinile iudaice ale Euharistiei, Humanitas, 2016), Jesus the Bridegroom (2014, trad.rom. Isus Mirele, Humanitas, 2018), Jesus and the Last Supper (2015), The Case for Jesus: The Biblical and Historical Evidence for Christ (2016, trad. rom. Fiul lui Dumnezeu? Pledoarie pentru Isus, Humanitas, 2017).

Mai multe informații puteță găsi accesând pagina web a Seminarului Greco-Catolic din Oradea, apăsând aici.

Sunteți așteptați cu drag!