Aș vrea să te iubesc așa cum te iubește Dumnezeu”: a fost tema Întâlnirii Eparhiale a Familiilor, organizată de Episcopia Greco-Catolică de Oradea prin Biroul Pastoral pentru Laici, departamentul pentru Pastorația Adulților și Familiilor. Întâlnirea s-a desfășurat în Parohia Greco-Catolică „Sfânta Treime” din Șimleu Silvaniei, duminică, 3 martie 2019, dorind a fi un prilej de comuniune și rugăciune, dar totodată ocazia de a redescoperi valorile spirituale ale familiei creștine.

După primirea familiilor participante, la ora 09.30, a urmat procesiunea din fața bisericii parohiale și participarea la Sfânta Liturghie, celebrată de pr. Vicar General Mihai Vătămănelu. Au concelebrat pr. Antoniu Chifor, Vicar cu Preoții, pr. Vicar Foraneu al Silvaniei Gheorghe Țurcaș, pr. Protopop de Șimleu Nicolae Bodea, pr. Mihai Tegzeș, responsabil al departamentului pentru Pastorația Familiei și Adulților, pr. paroh Florin Mărincean, pr. Daniel Bertean, paroh al Parohiei Dumbrava-Zalău, pr. Alexandru Fiț, capelan al Congregației Surorilor Preasfintei Inimi a lui Isus din Zalău. Responsabili pentru program au fost pr. Mihai Tegzeș și pr. Nicolae Bodea.

După Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, programul Întâlnirii din acest an a cuprins un moment de reflecție și dialog, pe marginea temei amintite. Acesta a fost susținut de pr. Mihai Tegzeș, având la bază cunoștințe teologice și spirituale dobândite în pastorația familiilor și învățăturile propuse de pr. italian Renzo Bonetti în acest domeniu. S-a evidențiat faptul că adevărata fericire a unui cuplu însemnă „a dărui”. Mai jos puteți citi mărturia unui participant la Întâlnirea Eparhială a Adulților din acest an:

«Isus este în mijlocul nostru, al familiilor, al comunității. Isus este omniprezent. El nu este o poveste din trecut, ci este viu și astăzi. Isus este izvorul sacramentelor, astfel de la El izvorăște și sacramentul sau taina cununiei. Prin Cuvânt, Sfânta Scriptură este eficientă, iar prezența Lui în sacrament este evidentă. Spovedania sau reconcilierea trebuie repetate mereu . Ori de câte ori păcătuim și ne cerem iertare, Isus ne iartă. Ne împăcăm astfel cu Dumnezeu și noi între noi.

Prezența lui Isus este eficientă în toate sacramentele instituite de Biserică, astfel și în cel al căsătoriei, iar mai apoi în viața matrimonială. Fără Dumnezeu-Tatăl, Dumnezeu-Fiul-Isus, fără Sfântul Spirit, nu se realizează nimic. Dacă se întâmplă ceva pozitiv, se întâmplă din voia Preasfintei Treimi.

Ultima cauză a existenței noastre este Dumnezeu. Spovedania, reconcilierea, sacramentul căsătoriei sunt indicatori spre Dumnezeu, de care noi avem atât de mare nevoie. În căsătorie, Isus se revarsă asupra soților, acesștia reînnoind în iubirea care îi leagă pentru totdeauna. Soții primesc puterea iubirii și a iertării de la El. Ei devin una cu Isus Cristos. Avem preoți celibi și căsătoriți. Preoții celibi învață de multe ori de la soți ce înseamnă iertarea. În viața cuplurilor, un rol esențial îl are rugăciunea. Părinții noștri ne transmit multe lucruri utile pentru viață. Dar învățăm foarte multe și de la bunici. Din familie primim hrana sufletească necesară. Copiii trebuie educați în iubire și cinste.

Mirele Isus vine în întâmpinarea soților. La căsătorie, mirii primesc darul lui Isus care rămâne cu ei pentru totdeauna. Să-i cerem Domnului, pentru familiile creștine, harul de a menține privirea mereu îndreptată spre Sfânta Treime pentru a trăi cu credință harul sacramentului căsătoriei și a contempla „Taina aceasta mare” care face din soții creștini semnul și întruparea legăturii care îl unește pe Cristos-Mirele cu Biserica-Mireasă.

În familie este foarte important ajutorul reciproc. Astfel, fiecare soț este regenerat, „înviat”. Fiecare familie poate reînvia din exemplul bun, prin Dumnezeu. Rugăciunea crește prin atenta ascultare a lui Isus. Repetăm deseori termenul rugăciune, căci este fundamentul vieții creștine. Cine crede în Dumnezeu, se roagă. Prin rugăciune vorbim cu Dumnezeu, iar Sfântul Spirit ne inspiră.

Un element primordial în rugăciunea soților este ardoarea lui Isus de a-l asculta pe Dumnezeu-Tatăl. Cea mai importantă parte a dialogului cu Dumnezeu este ascultarea. Ascult ceea ce îmi spune Tatăl, învăț să citesc printre rânduri căci mă inspiră  Spiritul Sfânt. În acest fel, ceea ce rostim în rugăciune poate să prindă viață! Nu este suficient să ne rugăm cu mintea, suntem chemați ca viața noastră să fie o rugăciune. Astfel, copiilor să le arătăm răbdarea, educându-i cu motivare și nu prin violență. Căci violența poartă la violență.

Nu în ultimul rând, să-i aducem mulțumire lui Isus, deoarece El este centrul familiilor. Toate trebuie făcute spre Preamărirea lui Dumnezeu. El, Dumnezeu, este adevăratul izvor a tututor lucrurilor. În rugăciunea cuplurilor, un rol deosebit îl poate avea rugăciunea psalmilor. Ne putem ruga psalmii atât individual, cât și împreună. Rugăciunea în comun este însă cel mai intens moment. Comuniunea Sfânt-Întreită, Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt, este învățătura de bază a Bisericii. Trebuie cunoscute și știute infinitele daruri ale Spiritului Sfânt, ca să fie binecuvântate familiile sau cuplurile. (…) Rugăciunea soților, este una cu Isus. Cum se roagă Isus? Ziua Sa este marcată de rugăciunea publică din Sinagogă. Prin educația bună, copilul îndreptat devine vesel, se bucură. Educația trebuie să fie creștină. Și iată că vine vremea, să fim ca pruncii, fără mânie, să nu fim niciodată morocănoși în familie.

Felul în care Tatăl Nostru este relevat, este esențial și pentru cupluri. În Biserică avem obligația să ne facem datoria față de Dumnezeu. El ne umple cu darurile Sale. Trebuie să știm că nimeni nu „comandă”, numai Dumnezeu Tatăl. Singurul izvor al Iubirii este Isus Cristos. El ne invită să ne rugăm. Și soții, cuplurile sunt invitați/e la rugăciune. Rugăciunea în familie este foarte importantă. Astfel, Voia lui Isus se realizează. Isus se roagă către Tatăl Ceresc. Îl preamărește pe Dumnezeu, dându-ne drept exemplu cum să fim recunoscători: „Sfințească-Se Numele Tău”. Tatăl din Ceruri se face cunoscut. Să-L preamărim pe Tatăl Ceresc, Creatorul tuturor văzutelor și nevăzutelor, visibilum et invisibilum. Să-L recunoaștem pe El, Tată al nostru. Noi în smerenie ne rugăm: „Vie Împărăția Ta” și „Facă-se Voia Ta”. Acesta este scopul nostru, comun și soților: „Vie Împărăția Ta”. De fapt, este un scop identic cu al Lui Isus. Cuplurile creștine, la fel ca și toți creștinii, îi sunt recunoscătoare lui Dumnezeu pentru tot. Este un nou mod divin de a trăi. Înțelept este să construim o familie mare, care are același Tată, pe Dumnezeu. Voia Tatălui din Cer pe Cale veșnică: „Facă-Se Voia Ta”, iertarea, „Dă-ne pâinea noastră cea de toate zilele”. Isus este sensibil pentru viața nevoiașilor. În acest sens, soții sunt chemați să se facă pâine împărtășită tuturor. Să ne dedicăm, să slujim, cum slujește Dumnezeu. Fiecare creștin are prin Botez preoția generală a lui Cristos. Cristos este Lumina, pe Care nici cel mai profund întuneric nu-L poate cuprinde. Noi suntem invitați să fim Lumină pe străzile vieții. Să emanăm și noi Lumina mântuitoare. Prin lumina de la El devenim Lumină. Noi suntem Lumina lui Isus. El, Isus, ne învață să cerem iertare. Când îmi cer iertare, îmi recunosc greșeala, iar iertarea presupune sinceritate. Mereu trebuie să ne cerem iertare, ori de câte ori greșim sau păcătuim. Întotdeauna să fim dispuși să facem aceasta. Unii găsesc scuze ca să nu ierte, dar iertarea este primul pas al vindecării. Un lucru iertat treuie însă și uitat, căci nu mai e folositor. De aceea, nu este loc pentru reproșuri, căci lucrurile iertate nu se mai scop la suprafață. Lăudat să fie Isus Cristos!»

Subdiacon mag. Eugen Andrei Ioan Clintoc

***

UPDATE: Mai jos, puteți viziona predica pr. Mihai Vătămănelu, Vicar General al Eparhiei de Oradea, la Sfânta Liturghie celebrată cu prilejul Întâlnirii Eparhiale a Familiilor 2019, la Șimleu Silvaniei, pe 3 martie a.c.: