„Fundatia „Corneliu Coposu”, Filiala Salaj si Parohia Greco-Catolica Bobota, în colaborare cu primaria Bobota, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, Centrul de Cultura si Arta, Alianta Nationala pentru Regatul României si Scolile Gimnaziale „Gheorghe Sincai” din Bobota si „Corneliu Coposu” din Zalau au organizat sâmbata, 12 noiembrie, la Bobota o serie de actiuni comemorative si aniversare.
Activitatile organizate au fost dedicate împlinirii a 150 de ani de la sfintirea bisericii din Bobota si redactarea Memorandumului salajean din 1861, 125 de ani de la nasterea protopopului Valentin Coposu si 70 de ani de la moartea sa si 16 ani de la trecerea în eternitate a lui Corneliu Coposu.
Programul actiunilor a început la ora 10:00 cu o slujba religioasa celebrata de catre preotii greco-catolici din Vicariatul Salajului în frunte cu parintele Gheorghe Turcas, vicar foraneu al Salajului, si protopopii Nicolae Bodea, de la Simleu Silvaniei, si Valer Parau, de la Zalau. „Biserica care i-a modelat, le-a format convingeri nu numai religioase, ci si morale, etice, patriotice si le-a insuflat dragostea de neam si tara… ea a fost cea care i-a adapat pe toti acesti pilastri ai neamului la un izvor cristalin al unei moralitati care s-a dovedit hotarâtoare printr-o verticalitate care i-a marcat pe fiecare dintre ei” a afirmat în încheierea slujbei religioase, parintele protopop Nicolae Bodea evocând figurile fruntasilor salajeni si fii ai bisericii noastre: Simion Barnutiu, pr. Valentin Coposu, Corneliu Coposu, Ioan Maniu si Iuliu Maniu.
A urmat o vizita la centrul cultural „Sincai-Coposu”, un simpozion stiintific si o masa festiva. La eveniment au participat Victor Ciorbea, presedinte P.N.T.C.D., deputatul Lucian Bode, primarul Zalaului, Radu Capâlnasiu, liderii locali si judeteni ai P.N.T.C.D. si alti invitati.