Cu multă bucurie şi nerăbdare s-au reîntâlnit peste 1000 de copii din Eparhia de Oradea sâmbătă, 20 mai 2023, aducând voie bună din belșug pentru sărbătoarea lor, Întâlnirea Eparhială a Copiilor 2023, desfăşurată în frumoasa noastră Catedrală ,,Sfântul Nicolae”, apoi în cadrul apreciatului nostru Liceu Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu” şi în Piaţa Unirii.

Micuţii au venit din toate cele zece protopopiate ale eparhiei, respectiv din judeţele Bihor, Sălaj, Satu Mare şi Arad. Le mulţumim astfel îndrumătorilor copiilor, fără implicarea cărora evenimentul nu s-ar fi putut desfăşura. La sosire, fiecare participant a primit câte o banderolă colorată pentru mână şi o fundă în culoarea specifică grupului de care aparţinea, în funcţie de aceste culori fiind ordonată aşezarea în catedrală.

Motto-ul întâlnirii organizate de către Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici: ,,Maria a pornit şi s-a dus în grabă” (Lc 1,39), vine să ne reamintească tuturor de importanţa hotărârii de a porni fără şovăire pe calea către Domnul, Cel care ne aşteaptă, Cel care ne ocroteşte şi ne călăuzeşte paşii pe cărarea vieţii.

Programul a început cu o procesiune şi cu oferirea scrisorilor adresate lui Dumnezeu, pregătite de către grupurile participante de copii, momente care au precedat Sfânta Liturghie, celebrată de către Preasfinţia Sa Virgil Bercea, alături de Părinţi protopopi, Parinţii responsabili cu pastoraţia copiilor şi a tinerilor din Eparhie şi alţi Părinţi preoţi prezenţi. Preasfinţitul Virgil Bercea i-a motivat pe cei mici printr-un cuvânt de învățătură, explicându-le în același timp semnificația celor 42 de imagini cu portrete ale unor martiri și mărturisitori greco-catolici care au suferit în temnițele comuniste,  acestea putându-se vedea dispuse într-o expoziție multimedia ,,75 de ani de la interzicerea Bisericii Greco-Catolice”, aproape de iconostasul Catedralei: ,,Sunt preoți și credincioși care au suferit foarte mult pentru că L-au iubit pe Cristos”.

Liturghia a fost animată de Corul Liceului Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu”, coordonat de către doamna profesoară Nicoleta Ţâmpu, Corul Enjoy Music, coordonat de către Ovidiu Lazăr și Georgiana Cora Jecu, Corul copiilor de la Mănăstire, Dominic Savio, coordonat de către Fratele Mihai, coruri dirijate de către sufletistul George Demian, profesor de religie.

A urmat agapa, pregătită prin strădania celor de la Trattoria Seminarii, apa plată fiind donată de către firma Autotransport Golo Piergiorgio SRL, copiii participând apoi la o serie de activităţi cultural-recreative şi educative propuse de către organizatori, incluzând un spectacol artistic, cântec, dans şi voie bună. Prezentatori au fost membri ai Biroului Pastoral. Au contribuit la realizarea acestui program micuţii talentaţi de la Enjoy Music, coordonaţi de către Ovidiu Lazăr şi Georgiana Cora Jecu, alături de grupul Kids Dance Enjoy Music, coordonat de către Eduard Babici  şi de tinerii de la Don Orione care au animat atmosfera prin bamsurile prezentate.

După ce s-au bucurat, au cântat, au dansat şi au socializat, copiii s-au deplasat în Piaţa Unirii. Acolo au oferit celor prezenţi un flash-mob cu mult entuziasm şi voie bună, ajutaţi de fundiţele frumos colorate, după care au lăsat să zboare baloane.

În încheiere, înainte de plecare, cei mici au avut o surpriză dulce, o înghețată.

Mulţumiri se cuvin tuturor celor care s-au implicat încât această întâlnire, atât de benefică pentru cei mici, să aibă loc. Mulţumim tuturor voluntarilor de la asociații și grupuri (Ziléos, Sîntandrei, Allegria, Zalău, Don Orione, ASTRU), , inclusiv fraţilor din Ucraina, preoţilor, profesorilor, îndrumătorilor, asociaţiilor, responsabililor, gazdelor care au pus la dispoziţie cele necesare, celor care au realizat videoclipul de promovare și aftermovie: Impress Media şi mai mai ales părinţilor care au încurajat participarea copiilor la aceasta întâlnire. Îi mulţumim lui Eugen Ivuț, care este mereu aproape, având grijă să continue  catalogul cu amintiri frumoase, ce oferă atâta bucurie tuturor.

Nu în ultimul rând îi mulţumim Preasfinţitului Virgil Bercea, care reuşeşte de fiecare dată să ajungă, cu zâmbet şi cuvinte înţelepte, în mijlocul enoriaşilor mici şi mari,  pentru a le fi aproape, a-i încuraja şi a-i motiva să caute mereu Calea cea bună.

Mulţumim de-asemenea autorităţilor locale care ne-au ajutat la buna desfăşurare a evenimentului, voluntarilor de la Crucea Roşie Oradea, sponsorilor.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că am ajuns la cea de-a şaisprezecea ediţie, iar tradiția continuă, însuflețiți fiind de faptul că ceea ce astăzi semănăm, mâine vom culege.

Laura Ologu

Biroul Pastoral

 

Din mesajele grupurilor de copii:

,,Doamne, revarsă har în inima noastră, să creştem alături de Tine!”

,,Doar iubirea va salva lumea!”

,,Suntem fericiţi să petrecem această zi minunată alături de Tine, te rugăm călăuzeşte-ne paşii!”

,,Noi suntem nişte oameni ”mici”, dar ştim că suntem – mari – pentru Tine! Noi, prietenii tăi, încercăm să fim exemple de bunătate, de iubire.”

,,Nu demult am avut Prima Sfântă Împărtășanie, când te-am simțit în inimile și în sufletele noastre, te rugăm oprește războiul dintre oameni și luminează-ne cu înțelepciunea Ta, să facem lumea mai bună!”

,,Doamne Dumnezeule, îți mulțumim pentru toate minunile naturii! … Avem și noi câteva întrebări: De ce există atâta tristețe în lume, războaie? Ne sperie să vedem și să auzim despre lucrurile rele care se intâmplă, ne-am dori să putem ajuta, dar suntem doar copii și nu știm cum. Te rugăm, ajută-ne să putem trăi într-o lume pașnică și iubitoare, pe care să o înțelegem mai bine și să o ajutăm!”

,,Bunul nostru Tată Ceresc, ne pare rău dacă nu Te-am ascultat, respectat, Te-am jignit şi pentru alte lucruri rele pe care le-am făcut. Nu au fost intenționate, dar Te rugăm mult să ne ierți! Ajută-ne să fim mai buni! ”

,,Doamne Dumnezeul nostru, venim în fața ta pentru a ne arăta recunoștința pentru tot ce  ne-ai oferit! ”

,,Coboară, Preamăritule Dumnezeu, mâna ta pe capul nostru și binecuvântează-ne! Tată Ceresc, ai grijă de toți copiii din lume și veghează-i! Voia Ta să fie pe Pământ iar noi, prietenii Tăi, să o împlinim! ”

,,Cu smerenie îți cerem să ne ajuți în relațiile cu aproapele nostru! ”

,,Fără Tine, noi, oamenii ”mici” n-am exista, nici ”oameni mari” n-am putea deveni. Te rugăm, învață-ne să fim mereu  – oameni -! ”

,,Părinte drag, Îți mulțumim pentru părinți, bunici, frați, preoți, profesori și prieteni! Te rugăm pentru toți oamenii care au nevoie de ajutor, în special pentru poporul din Ucraina, pentru copiii care nu pot să meargă la școală, la biserică sau în parc să se joace!”

,,Dumnezeu este bun.  Dumnezeu este inimos. Dumnezeu este înţelept. Cum este să fii Dumnezeu? Dumnezeu este puterea noastră. Dumnezeu este lumină. Dumnezeu este Creatorul lumii”

,,Dragă Isus, Îţi mulţumim că ne-ai ajutat să fim şi în anul acesta împreună cu Tine şi prietenii noştri! Te iubim! ”

,,Doamne, îţi mulţumim că iubeşti fiecare om din întreaga lume, îţi mulţumim că ne-ai dat viaţă şi familii minunate! ”